Συνεχώς κρυώνεις; Τέσσερις πιθανοί λόγοι που το εξηγούν
Από τον ύπνο μέχρι το σωματικό βάρος, αυτοί είναι 4 πιθανοί λόγοι που κρυώνεις όλη την ώρα.
Ναι, ο καιρός άλλαξε, η θερμοκρασία έπεσε, ωστόσο δικαιολογεί το γεγονός ότι κρυώνεις όλη την ώρα; Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια θερμοκρασία. Αν και η κανονική θερμοκρασία είναι οι 36.6 βαθμοί κελσίου, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζουν και χαμηλότερες τιμές.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες των εσωτερικών οργάνων και πιο κρύα άκρα από τους άνδρες. Όταν συμβαίνει αυτό, ο οργανισμός χρειάζεται να κάψει περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσει αυτήν τη θερμοκρασία σε σταθερά επίπεδα όταν εκτίθεται στο κρύο.
Επίσης, ο τόπος που μεγάλωσε κάποιος μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία του στις θερμοκρασίες.
Κάποιος που έχει μεγαλώσει σε ζεστό κλίμα, για παράδειγμα, θα είναι πιο πιθανό να αισθάνεται κρύο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι κάποιος που έχει μεγαλώσει σε ψυχρό κλίμα.
Παρ’ όλα αυτά, η ευαισθησία στο κρύο μπορεί να υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας ή και απλούστερες αιτίες, όπως κόπωση ή πρώιμα συμπτώματα κρυολογήματος.
Δείτε αναλυτικά κάποιες περιπτώσεις που, ενδεχομένως, να συνδέονται με το κρύο και συμβουλευτείτε σε κάθε περίπτωση το γιατρό σας.
1 Διαταραχή του Θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και βοηθούν στον έλεγχο της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, την πέψη και πολλά άλλα.
Στην περίπτωση διαταραχών του θυρεοειδούς, ο μεταβολισμός μπορεί να επιβραδυνθεί και τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, προκαλώντας την αίσθηση του κρύου.
Ο θυρεοειδής, επίσης, ρυθμίζει τις μεταβολικές διεργασίες που καίνε ενέργεια και παράγεται θερμότητα. Στα άτομα με υποθυρεοειδισμό, αυτές οι διεργασίες μπορεί να μην λειτουργούν σωστά.
2 Αναιμία
Στην περίπτωση αναιμίας μπορεί να μην υπάρχουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα το συχνό αίσθημα κρύου.
Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 ή φολικού οξέος μπορούν να οδηγήσουν σε ορισμένους τύπους αναιμίας.
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία και ευαισθησία στο κρύο.
3 Χαμηλό σωματικό βάρος
Αρκετοί άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα σωματικού λίπους είναι, συνήθως, επιρρεπείς στο κρύο.
4 Μη ποιοτικός ύπνος
Ο ύπνος επηρεάζει τον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά το σώμα να διατηρήσει την ομοιόσταση και τη θερμοκρασία του σώματος.
Επομένως, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία, με αποτέλεσμα να έχετε έντονη την αίσθηση του κρύου.
Σε κάθε περίπτωση αυτό, που μπορείτε να κάνετε είναι να φροντίζετε, ώστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και ζωή καθημερινά. Ακούστε το σώμα σας και για ό,τι σας παραξενεύει ή σας ανησυχεί συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει αναλόγως.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις