ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ σφύρας και άκμονος – Τα μηνύματα της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές
Δεν επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για τη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι πληγές και η κούραση στους υποστηρικτές του κόμματος είναι εμφανείς. Ο Σωκράτης Φάμελλος, ο τρίτος Πρόεδρος που εκλέγεται από τη βάση, με 70.152 πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν και συνεχίζει να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, με τις προεδρικές εκλογές να αποτελούν για κάποιους την κορύφωση ενός «δράματος» και για άλλους τη λύτρωση. Εκλογές με φόντο άλλη μία διάσπαση, αποχωρήσεις και βουλευτικά τελεσίγραφα. Εντούτοις, η συμμετοχή μάλλον δημιούργησε ανακούφιση στους παροικούντες την Κουμουνδούρου, καθώς ο αριθμός των πολιτών που έδωσε το παρών στις κάλπες, ξεπέρασε τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις αρκετών στελεχών, που δήλωναν ευχαριστημένοι με την παρουσία 50.000 πολιτών στις εκλογές.
Εν τέλει, 70.152 ήταν αυτοί που ψήφισαν, με το 49.51% των συμμετεχόντων να επιλέγει τον Σωκράτη Φάμελλο έναντι του ισχυρού, όπως αποδείχθηκε, εσωκομματικού παίκτη Παύλου Πολάκη (43.51%). Νέα κατάσταση νέα καθήκοντα; Δεδομένο… Όπως και οι δυσκολίες που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα ηγεσία.
Οι κάλπες του 22’ και ο Τσίπρας
Οι συγκεκριμένες προεδρικές εκλογές είναι οι τρίτες που διεξάγει το κόμμα της Κουμουνδούρου μετά το «επεισοδιακό» συνέδριο που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2022, όταν και άλλαξε το καταστατικό του κόμματος, προβλέποντας ανάδειξη ηγεσίας από τη βάση. Τότε, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα-που εν τέλει υπερψηφίστηκε- είχε πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας.
Στις 15 Μαΐου του 2022, 152.193 πολίτες συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό υποψήφιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην Πρωθυπουργός έλαβε 99,12% και 150.853 ψήφους. Λευκό ψήφισαν μόλις 989 μέλη.
Η μαζική συμμετοχή στις κάλπες είχε φέρει αέρα αισιοδοξίας στην Κουμουνδούρου και στο επιτελείο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η στρατηγική της λεγόμενης «αμφίπλευρης διεύρυνσης» είχε αποδώσει καρπούς έστω…παροδικά (όπως φάνηκε ένα χρόνο μετά, στις διπλές βουλευτικές εκλογές).
Η μάχη Κασσελάκη-Αχτσιόγλου
Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2023, μετά την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος προσήλθαν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο πρώτο γύρο, συμμετείχαν συνολικά 148.821 πολίτες. Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου οδηγούνται στον δεύτερο γύρο, αφήνοντας εκτός τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά και Στέφανο Τζουμάκα. Ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε 66.156 ψήφους και η Έφη Αχτσιόγλου 53.292.
Στις 24 Σεπτεμβρίου ακολουθεί ο δεύτερος γύρος. Ο εξ Αμερικής ορμώμενος Στέφανος Κασσελάκης εκλέγεται Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 74.285 έναντι της Έφης Αχτσιόγλου που έλαβε 58.425 ψήφους. Η ιστορία των όσων ακολούθησαν είναι λίγο πολύ γνωστή. Άλλωστε, απέχει μόλις 13 μήνες από σήμερα.
Ανατρέπεται το «σπιράλ» της πτώσης;
Η χθεσινή συμμετοχή απείχε παρασάγγας από αυτές του 2022 και του 2023, πράγμα αναμενόμενο και λογικό. Άλλωστε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο Αλέξης Τσίπρας αποσύρθηκε, το κόμμα βίωσε 3 διασπάσεις μέσα σε έναν χρόνο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «εκπαραθυρώθηκε» από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις 6 βουλευτών, που ανήκουν στην κοινοβουλευτική «φρουρά» Κασσελάκη.
Μετά τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές του 2023, το κόμμα βρέθηκε στη Βουλή με 47 Βουλευτές, ενώ σήμερα αριθμεί μόλις 29, οι οποίοι δεν αποκλείεται να μειωθούν κι’ άλλο με δεδομένη την επικείμενη ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Σαρακιώτη.
Μπορεί άραγε η Κουμουνδούρου να ανακάμψει; Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα μπορέσει να αντιστρέψει το πτωτικό «σπιράλ», που καταγράφει οργανωτικά και εκλογικά. Σε αυτό το νέο εσωκομματικό τοπίο, ο «ενωτικός και μετριοπαθής», όπως χαρακτηρίζεται από αρκετούς, Σωκράτης Φάμελλος θα κληθεί να «ενώσει τα κομμάτια» του κόμματος, επιχειρώντας να κλείσει την εποχή του life-style και να ξαναμπεί στην πολιτική «αρένα». Ο δρόμος πάντως για την ανάκτηση της αξιοπιστίας θα είναι ανηφορικός και σίγουρα όχι δεδομένος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις