Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει πολλά από τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, αλλά και επικεφαλής των φορέων στις ΗΠΑ εν όψει της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, που έχουν εξαντλήσει όλες τις πλευρές, είναι απίθανο να τελειώσουν σύντομα

Το Politico, σε ανάλυσή του, υποστηρίζει ότι ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει να κινείται στην ίδια κατεύθυνση όπως με την προηγούμενη θητεία του στην εξωτερική πολιτική.

Όπως περιγράφει το γνωστό μέσο, ο Τραμπ μπορεί να συγκρούεται σκληρά στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ωστόσο θα επιχειρήσει να κλείσει συμφωνίες με τους αντιπάλους της Αμερικής σε όλον τον κόσμο.

Ο «ειρηνοποιός» Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν, ο τελευταίος σύμβουλος του Τραμπ στην προηγούμενη θητεία του και ένας από αυτούς που φημολογείται ότι θα έχουν σημαντική θέση στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε σε συνέντευξη: «Είπα στον πρόεδρο πολύ νωρίς στη θητεία μου: ‘Θα γίνεις γνωστός ως ο ειρηνοποιός’».

«Νομίζω ότι αυτό εξακολουθεί να είναι το όραμά του», υποστηρίζει ο ίδιος.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ακόμη και στην πρώτη του θητεία, γράφει το Politico, ο Τραμπ απέτυχε στις προσπάθειές του να φτάσει σε συμφωνίες με την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Και στα τέσσερα χρόνια από τότε που έφυγε από το Οβάλ Γραφείο, ο κόσμος έχει αλλάξει, υπάρχει ένα πολύ πιο σκληρό διεθνές περιβάλλον από ό,τι την προηγούμενη φορά.

Οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, που έχουν εξαντλήσει όλες τις πλευρές, είναι απίθανο να τελειώσουν σύντομα.

Το Politico, μάλιστα, αναφέρεται στα πέντε μεγάλα «αγκάθια» σε αυτή την προσπάθεια του νεοεκλεγμένου προέδρου.

Η Ρωσία κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, το πρώτο εμπόδιο είναι η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία από τη μεριά της Ρωσίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι «θα τελειώσει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες», κατά πάσα πιθανότητα κηρύσσοντας κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια φτάνοντας σε μια συμφωνία όπου η Ουκρανία θα δεχτεί να παραχωρήσει κάποια εδάφη και τη μελλοντική της ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα την ειρήνη.

Ωστόσο, η κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα παραμένει ρευστή, ενώ η Μόσχα πραγματοποίησε πρόσφατα μερικές από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις της στην Ουκρανία εδώ και μήνες.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία φαίνεται να ξεμένει από στρατεύματα, αν και, όπως υπενθυμίζει το Politico, ο Τζο Μπάιντεν άλλαξε πολιτική και έδωσε την άδεια για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Η Ρωσία απάντησε, απειλώντας με πυρηνικό πόλεμο, λέει το γνωστό μέσο.

Ο Μάικλ Γουόλτζ, ο οποίος θα είναι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, δήλωσε για το «πράσινο φως» που έδωσε ο Μπάιντεν: «Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης και κανείς δεν ξέρει πού οδηγεί αυτό».

Στην ανάλυση υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Αμερική είναι ο «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» και ότι μόνο αυτός μπορεί να τον αποτρέψει. Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει μαζί του για μια κατάπαυση του πυρός, γράφει το Politico.

Ωστόσο, τόσο το Ρεπουμπλικάνικο κόμμα είναι γεμάτο με υποστηρικτές της Ουκρανίας (ανάμεσά τους και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο), ενώ, ίσως, και ο ίδιος ο Τραμπ να μη θελήσει να ξεκινήσει τη νέα θητεία του με μια συμφωνία που θα αφαιρεί εδάφη από την Ουκρανία και θα τα δίνει στον Πούτιν.

Η Ρωσία έριξε πύραυλο Ορέσνικ κατά της πόλης Ντνίπρο στην Ουκρανία.

Οι ισραηλινές απειλές για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης θα μπορούσαν να παρατείνουν τις εχθροπραξίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μεταφέρει τόσο στον Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και στους διαπραγματευτές του Κατάρ ότι υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε Γάζα και Λίβανο, αλλά θέλει να τον δει να «τις ολοκληρώνει» μέχρι την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου του 2025, λέει το Politico.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ο Νετανιάχου μπορεί να είναι πιο πρόθυμος να φτάσει σε μια συμφωνία με τον Τραμπ από ό,τι ήταν με τον Μπάιντεν, αλλά τώρα θεωρεί τον εαυτό του πιο ισχυρό πολιτικά σε σχέση μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Το Politico υπενθυμίζει ότι οι IDF λένε εδώ και αρκετό καιρό ότι οι στρατιωτικοί τους στόχοι στη Γάζα έχουν επιτευχθεί, ενώ η Washington Post ανέφερε πρόσφατα ότι το Ισραήλ προετοιμάζει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο ως «δώρο» στον Τραμπ όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιχειρεί στρατιωτικά εναντίον της Χεζμπολάχ ακόμη κι αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, ενώ η κυβέρνησή του συζητά να υπάρξει προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.

Αυτό μπορεί να αντιμετωπιζόταν θετικά από τα φιλοϊσραηλινά «γεράκια» στο στρατόπεδο Τραμπ, αλλά θα παρέτεινε σχεδόν σίγουρα τις εχθροπραξίες και θα καθυστερούσε επ’ αόριστον ένα προτεινόμενο σαουδαραβικό-ισραηλινό σύμφωνο εξομάλυνσης που θεωρείται ο πυρήνας μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας στην περιοχή.

Ντόναλντ Τραμπ και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα

Στη συνέχεια το Politico, αναφέρεται σε άλλα τρία «αγκάθια» σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Το Ιράν δεν υποχωρεί, εγκαταλείποντας το πυρηνικό του πρόγραμμα, με τον Τραμπ να σχεδιάζει να ανανεώσει την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη με κυρώσεις
  • Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ηγέτης της Βόρειας Κορέας, έχει έρθει πολύ πιο κοντά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και έτσι, όπως δήλωσε ο Στέφεν Γουέρτχαιμ, στρατηγικός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στο Carnegie Endowment: «Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα για να αποσπάσουμε τη Βόρεια Κορέα από τους Ρώσους»
  • Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ της Κίνας έχει γίνει πιο σκληροπυρηνικός αναφορικά με τη στάση που κρατά στο εμπόριο και στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Η εσωτερική κόντρα στους Ρεπουμπλικάνους και η συμβουλή του Τραμπ… στον Τραμπ

Το Politico σημειώνει ότι παρόλο που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ισχυροποιήσει τη θέση του στο Ρεπουμπλικάνικο κόμμα, η εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στα παραδοσιακά «γεράκια» που επιθυμούν την προβολή ισχύος στο εξωτερικό και αυτούς που θέλουν να αποφύγουν τις διεθνείς συγκρούσεις, υιοθετώντας μια πολιτική νεο-απομονωτισμού με μότο το «Πρώτα η Αμερική», παραμένει.

Αν πάντως ο Τραμπ επιμείνει να προχωρήσει σε συμφωνίες, ίσως να χρειαστεί να ξαναγυρίσει στο βιβλίο του από το μακρινό 1987 «The Art of the Deal». Τότε, ο ίδιος συμβούλευε: «Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις σε μια συμφωνία είναι να φαίνεσαι απελπισμένος για να την κάνεις. Αυτό κάνει τον άλλον να μυρίζεται αίμα και μετά είσαι νεκρός. Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις συμφωνία με βάση τη δύναμη και η μόχλευση είναι η μεγαλύτερη δύναμη που μπορείς να έχεις».

Το πραγματικό ερώτημα, λέει το Politico, είναι αν ο Τραμπ θα διαθέτει αυτή τη δύναμη παρά την έντονη επιθυμία που έχει εκφράσει να φτάσει σε αυτές τις συμφωνίες.