Ουκρανία: Ανατροπή κλίματος στη χώρα – Η κοινωνία πιέζει τον Ζελένσκι, τι απαιτούν οι πολίτες
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρχίζει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τους πολίτες
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξακολουθεί να ζητά κλιμάκωση από τη Δύση, ως προς τον πόλεμο με τη Ρωσία, εντούτοις, δημοσκοπήσεις της Gallup στην Ουκρανία δείχνουν γενική συμφωνία για την ανάγκη τερματισμού του πολέμου, αλλά σημαντική διαφωνία ως προς τον τρόπο επίτευξης αυτού.
Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς (52%) θεωρούν ότι «η Ουκρανία πρέπει να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου το συντομότερο δυνατό», ενώ μόνο το 38% επιθυμεί να «συνεχίσει να πολεμά μέχρι να κερδίσει».
Διατεθειμένοι να δεχθούν «ορισμένες εδαφικές παραχωρήσεις ως μέρος μιας συμφωνίας ειρήνης»
Πρόκειται για σημαντική αλλαγή σε σχέση με πέρυσι, όταν το 63% υποστήριζε τη συνέχιση του πολέμου και το 27% τις διαπραγματεύσεις. Το 2022, η υποστήριξη για συνέχιση του πολέμου ήταν στο 73% και για διαπραγματεύσεις στο 22%.
Σημαντικό είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς που υποστηρίζουν διαπραγματεύσεις είναι διατεθειμένοι να δεχθούν «ορισμένες εδαφικές παραχωρήσεις ως μέρος μιας συμφωνίας ειρήνης».
Στο γνώριμο μήκος κύματος
Προ ωρών, ο Ζελένσκι προέβη ξανά σε δηλώσεις που κινούνται στο γνώριμο μήκος κύματος της κλιμάκωσης. Η Ρωσία πρέπει να χάσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κάθε εβδομάδα αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Σημειώνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο εκτεταμένα καταφεύγει η Ρωσία σε εκβιασμούς, ο κόσμος πρέπει να παραμείνει αποφασιστικός. «Μόνο με τη διατήρηση της πίεσης μπορούμε να φέρουμε την αληθινή ειρήνη πιο κοντά» υπογραμμίζει ο Ουκρανός πρόεδρος.
Επίσης αναφέρθηκε στη βοήθεια που έχει λάβει η Ουκρανία από τους εταίρους της την τελευταία εβδομάδα.
«Η Δανία έχει διαθέσει περίπου 1 δισεκατομμύριο κορώνες και τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για την υποστήριξη της αμυντικής μας βιομηχανίας. Η Νορβηγία ετοίμασε μια αρχική δόση σύμφωνα με το δανέζικο μοντέλο για να ενισχύσει την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία.
Ομοίως, η Σουηδία συμμετέχει στις προσπάθειες χρηματοδότησης στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου». Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει πακέτο 275 εκατομμυρίων δολαρίων προσέθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Επιπλέον, νέο πακέτο βοήθειας παρείχε η Γερμανία, αλλά και ο Καναδάς παρείχε αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS.
Οι κυρώσεις είναι εξίσου ζωτικής σημασίας, όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Υπογράμμισε ότι «αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες, εξαιρετικά αποτελεσματικές κυρώσεις που στοχεύουν τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας». « Αυτά τα μέτρα αποδυναμώνουν σημαντικά το καθεστώς του Πούτιν.
Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα – η Ρωσία πρέπει να χάσει την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κάθε εβδομάδα. Ανεξάρτητα από το πόσο εκτεταμένα καταφεύγει η Ρωσία σε εκβιασμούς, ο κόσμος πρέπει να παραμείνει αποφασιστικός. Μόνο με τη διατήρηση της πίεσης μπορούμε να φέρουμε την αληθινή ειρήνη πιο κοντά» κατέληξε.
- Συρία: Η Τουρκία συσφίγγει τις σχέσεις της με τις νέες αρχές – Σκοπεύει να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια
- Νέες ταινίες: Από τη 90s λογική του «Babygirl» έως τις παράλληλες πραγματικότητες της «Θεωρίας του Σύμπαντος»
- Parker Solar Probe: «Σώο και ασφαλές» το σκάφος της NASA που βούτηξε στην ατμόσφαιρα του Ήλιου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις