Χεζμπολάχ – Ισραήλ: Την Τρίτη η τελευταία ημέρα του πολέμου;
Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ φαίνεται να φτάνει στο τέλος του και αύριο Τρίτη συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ για την αποδοχή ή μη της εκεχειρίας.
- Καταπέλτης η Εισαγγελία Χανίων: «Δεν δώσαμε ποτέ εντολή να μην συλλαμβάνονται όσοι οδηγούν μεθυσμένοι»
- Ενας κόσμος δίχως ίντερνετ για 1440 λεπτά
- Και ηλεκτρονικά το ραντεβού με γιατρό του ΕΟΠΥΥ από τον Φεβρουάριο
- Έχουμε νικητή: Την ώρα που το Λος Άντζελες καίγεται κάποιοι αφήνουν στον ουρανό της Καλιφόρνιας ιπτάμενα φανάρια με κεριά
Με την Χεζμπολάχ να έχει βαριές απώλειες από τον πόλεμο και το Ισραήλ να μην έχει πετύχει ούτε έναν από τους στόχους του απέναντι στην οργάνωση του Λιβάνου, όλα δείχνουν πως αύριο Τρίτη με την συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Απομένουν βέβαια κάποια ακανθώδη ζητήματα να διευθετηθούν σε σχέση με την εκεχειρία.
Το Ισραήλ έλαβε μέτρα για τις κοινότητες του βορείου Ισραήλ και τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν με κλειστά σχολεία και απαγόρευση μετακινήσεων μέχρι αύριο. Αναμένουν επιθέσεις από την Χεζμπολάχ, μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως συνέβη και με τον πόλεμο του 2006, όπου ο Σαγιέντ Νασράλα είχε δηλώσει ότι «η Χεζμπολάχ έριξε την τελευταία σφαίρα».
Ο ισραηλινός στρατός σύμφωνα με το Κανάλι 12 του Ισραήλ, αναφέρει πως έχει επιτύχει όλους τους στόχους του Λιβάνου, καταστρέφοντας τις υποδομές της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων και μειώνοντας δραστικά το πυραυλικό της οπλοστάσιο. Αν οι συνομιλίες όμως καταρρεύσουν, ο στρατός ανέφερε πως έχει σχέδιο επέκτασης του πολέμου.
Με την σειρά του το Ισραήλ χτύπησε 25 «στόχους της Χεζμπολάχ» στις περιοχές Ναμπατίγιε, Μπααλμπέκ και την κοιλάδα Μπεκάα.
Τι λένε τα βασικά σημεία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
Σύμφωνα με τη συμφωνία που εξετάζεται, ο Ισραηλινός στρατός – «IDF» θα αποσυρθεί πλήρως από τον νότιο Λίβανο, η Χεζμπολάχ θα αποσύρει τα βαρέα όπλα της βόρεια του ποταμού Λιτάνι, περίπου 25 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων. Ο λιβανέζικος στρατός θα μετακινηθεί για να παρέχει ασφάλεια στη συνοριακή ζώνη μαζί με μια υπάρχουσα ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής φάσης 60 ημερών.
Οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας διεθνούς επιτροπής παρακολούθησης πέντε χωρών (με συμμετοχή της Γαλλίας), η οποία θα ενεργεί ως διαιτητής στις παραβιάσεις και οι ΗΠΑ έχουν εγγυηθεί την υποστήριξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σύνορα, εάν η Χεζμπολάχ εξαπολύσει επίθεση ή ανασυντάξει τις δυνάμεις της νότια του Λιτάνι.
Το συντονιστικό όργανο θα περιλαμβάνει τη Γαλλία, κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ και του Λιβάνου σύμφωνα με τους Times of Israel. Μόλις η Γαλλία έδειξε ότι δεν δεσμεύεται για τη σύλληψη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον απόηχο των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το Ισραήλ ήταν πρόθυμο να δεχτεί τη γαλλική συμμετοχή.
Το Reuters αναφέρει πως εντός 36 ωρών θα έχει ανακοινωθεί η κατάπαυση του πυρός από τους Μπάιντεν – Μακρόν.
Τα εμπόδια για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός
Τα ζητήματα που καθυστερούν την κατάπαυση του πυρός σχετίζονται με το πολιτικό αφήγημα εντός του Ισραήλ, το οποίο είχε θέσει ως στόχο τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, κάτι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.
Το δεύτερο αγκάθι είναι το αίτημα των Ισραηλινών στις ΗΠΑ, να διατηρούν το δικαίωμα χτυπημάτων εναντίον της Χεζμπολάχ, σε περίπτωση που κινηθεί νότια του ποταμού Λιτάνι. Αυτός είναι ένας όρος που η λιβανέζικη κυβέρνηση έχει απορρίψει στο παρελθόν και δεν αναμένεται να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας.
Αντιδράσεις υπάρχουν και από πλευράς Λιβάνου, που παρά τον φόβο εμφυλίου πολέμου εξαιτίας των χτυπημάτων του Ισραήλ σε σουνιτικές και χριστιανικές περιοχές (που μερίδα των εκτοπισμένων κατηγορεί την Χεζμπολάχ), ένα ποσοστό δεν θέλει να αφήσει τους Παλαιστίνιους μόνους τους, εν μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.
Αντιδράσεις υπάρχουν και από πλευράς των ακροδεξιών συμμάχων της κυβέρνησης Νετανιάχου, με τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να εκφράζει την αντίθεσή του. Αντίστοιχα οι δήμαρχοι της Μέτουλα και της Κιριάτ Σμόνα που πλήρωσαν με δεκάδες χτυπήματα την επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο, κάνουν λόγο για «7η Οκτωβρίου στον βορρά» (Αβιχάι Στερν, δήμαρχος Κιριάτ Σμόνα) και «παράδοση» (Νταβίντ Αζουλάι δήμαρχος Μέτουλα).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις