Ελαιόλαδο: «Αδικαιολόγητη η μείωση των παγκόσμιων τιμών»
Οι μεσογειακές ελαιοπαραγωγικές χώρες ζητούν μέτρα που να διασφαλίζουν δίκαιες και βιώσιμες τιμές στο ελαιόλαδο – Η Διακήρυξη της Μάλτας
Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει δίκαιες και βιώσιμες τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο απευθύνουν από κοινού οι εκπρόσωποι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Μάλτα, στο πλαίσιο της συνέλευσης των Μεσογειακών Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων.
Οι παραπάνω χώρες, μέλη του Δικτύου Mediterranean Network of Olive Oil Cities (Recomed), σε Διακήρυξή τους, η οποία υπογράφηκε στη Μάλτα εξ ονόματος των μεσογειακών ελαιοπαραγωγών χωρών, καταγράφουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελαιοκομικός τομέας, ενώ υπερασπιζόμενες «το δικαίωμα των αγροτών να κερδίζουν ένα δίκαιο εισόδημα», ζητούν άμεσα να θεσπιστούν τα απαραίτητα μέτρα στήριξης.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται η συγκομιδή και εμπορία του 2024/2025 χαρακτηρίζεται από μια ταχεία και αδικαιολόγητη μείωση των παγκόσμιων τιμών του ελαιολάδου. «Αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς δεν αντικατοπτρίζει την αγορά στην πραγματικότητα ή την παγκόσμια αναγνώριση από τους καταναλωτές αυτού του προϊόντος ως του πιο υγιεινού και πιο νόστιμου λίπους που είναι γνωστό ως ένα θεμέλιο της μεσογειακής διατροφής και άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας», τονίζεται στην Διακήρυξη της Μάλτας.
«Απορρίπτουμε κάθε δυναμική της αγοράς που οδηγεί σε κατάρρευση των τιμών, υπονομεύουν την αξία του ελαιολάδου και υποβαθμίζουν αυτό το «υγρό χρυσάφι» σε απλό εμπόρευμα»
Υποβαθμίζουν το ελαιόλαδο
Ως εκ τούτου, ως μεσογειακές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, υπερασπίζονται το δικαίωμα των γεωργών να κερδίζουν ένα δίκαιο εισόδημα που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή τους στην ποιότητα, την παράδοση και την βιωσιμότητα.
«Απορρίπτουμε κάθε δυναμική της αγοράς που οδηγεί σε κατάρρευση των τιμών, υπονομεύουν την αξία του ελαιολάδου και υποβαθμίζουν αυτό το «υγρό χρυσάφι» σε απλό εμπόρευμα», τονίζεται στη Διακήρυξη της Μάλτας.
Οι μεσογειακές ελαιοπαραγωγικές χώρες καλούν όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα αξίας και τους εθνικές και διεθνείς κυβερνήσεις να θεσπίσουν μέτρα που να διασφαλίζουν δίκαιες και βιώσιμες τιμές. «Μόνο μέσω αυτής της κοινής δράσης μπορούμε να προστατεύσουμε όχι μόνο τα συμφέροντα των αγροτών μας αλλά και την πολιτιστική και διατροφική κληρονομιά που αντιπροσωπεύει το ελαιόλαδο για τον κόσμο», τονίζεται.
- Όταν τα club όριζαν τη μόδα – Πώς ένα «Camera Girl» αποτύπωσε το στυλ στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’80
- Χαμός με τον Σαλάχ στην Αγγλία – Γιατί «κολλάει» η υπογραφή νέου συμβολαίου με την Λίβερπουλ
- Οι τρεις αλλαγές που έρχονται στην Παιδεία το 2025
- Φυσικό αέριο: Είμαστε προετοιμασμένοι για τη διακοπή ροής από τη Ρωσία, λέει η ΕΕ
- Το αθλητικό καλεντάρι του 2025 στην Ελλάδα και τον κόσμο
- Τι είναι οι ντετέκτιβ ζώων; – Ένα σπάνιο επάγγελμα με μεγάλη σημασία