Γενετική μελέτη διαψεύδει τον Ηρόδοτο για την καταγωγή των Αρμενίων
Ο αρχαίος έλληνας ιστορικός έκανε λάθος για τη σχέση των Αρμενίων με τους Φρύγες της Θράκης.
Η κρατούσα θεωρία που θέλει τους Αρμένιους να κατάγονται από τα Βαλκάνια δείχνει να διαψεύδεται οριστικά από την πρώτη μεγάλη γενετική μελέτη για το θέμα.
Η θεωρία περί βαλκανικής καταγωγής βασίζεται κυρίως στις αναφορές του Ηρόδοτου, ο οποίος παρατήρησε ότι οι αρμένιοι πολεμιστές που υπηρετούσαν στον περσικό στρατό φορούσαν ίδιες στολές με τους Φρύγες, μετανάστες από την περιοχή της Θράκης που ίδρυσαν βασίλειο στην περιοχή της σημερινής κεντρικής Τουρκίας.
Η θεωρία ότι οι Αρμένιοι κατάγονται από τους Φρύγες έχει υποστηριχθεί και από γλωσσολόγους, οι οποίοι εντοπίζουν ομοιότητας ανάμεσα στην αρμενική γλώσσα και το θρακο-φρυγικό παρακλάδι των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.
«Για πολλούς αιώνες, οι πεποιθήσεις των ιστορικών διαμόρφωναν την εικόνα μας για το παρελθόν, οδηγώντας μας συχνά στο να αποδεχόμαστε θεωρίες ως την αλήθεια» σχολίασε η Άναχιτ Χοβχανισιάν του Trinity College στο Δουβλίνο, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο American Journal of Human Genetics.
Η Χοβχανισιάν και οι συνεργάτες της αλληλούχησαν ολόκληρα τα γονιδιώματρα 34 Αρμενίων και τα συνέκριναν με το γενετικό προφίλ άλλων λαών. Η ανάλυση έδειξε ότι οι Αρμένιοι είναι σε γενικές γραμμές ένας γενετικά ομοιόμορφος λαός, χωρίς ενδείξεις άμεσης συγγένειας με τους λαούς των Βαλκανίων.
«Είναι η πρώτη μελέτη που επιχειρεί να σχεδιάσει τον γενετικό άτλαντα των υψιπέδων της Αρμενίας» είπε ο Λέβον Γιεπισκοποσιάν της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αρμενίας.
Νεολιθικοί μετανάστες
Η μελέτη δείχνει επίσης να διαψεύδει μια άλλη θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι Σασούν, ένας αρμένικος πληθυσμός που κατοικούσε στο νότιο τμήμα των υψιπέδων της Αρμενίας, στη σημερινή νοτιοανατολική Συρία, κατάγονταν από τους Ασσυρίους της Μεσοποταμίας.
Αναφορές που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα εμφανίζονται στη Βίβλο, σε κείμενα σφηνοειδούς γραφής και σε τοπικές παραδόσεις.
Η μελέτη δεν εντοπίζει στενή συγγένεια με τους Ασσυρίους, δείχνει όμως ότι οι Σασούν πέρασαν σχετικά πρόσφατα μια φάση πληθυσμιακής συρρίκνωσης, η οποία πιθανώς συνδέεται με την άφιξη γεωργών από τη Μέση Ανατολή.
«Εξετάζοντας τη γενετική συνέχεια στα υψίπεδα της Αρμενίας, εντοπίσαμε μια γενετική συνεισφορά στην περιοχή που συνδέεται με νεολιθικούς αγρότες του Λεβάντε κάποια στιγμή μετά την πρώιμη Εποχή του Χαλκού» δήλωσε ο Άντρια Μάνικα, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τελευταίος συγγραφέας της δημοσίευσης.
«Τα ερωτήματα του πού και του πότε ήρθε αυτό το εκτεταμένο κύμα μετανάστευσης, όπως και το τι το πυροδότησε, παραμένουν αναπάντητα και χρήζουν έρευνας» είπε.
- Αυλαία στην 13η αγωνιστική με το Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ
- Κώστας Σημίτης: Η τελευταία δημόσια παρέμβασή του
- Θεοφάνεια: Οι βουτηχτάδες και τα έθιμα που αναβιώνουν ανά την Ελλάδα
- Παύλος Γερουλάνος: Μέγιστη εθνική απώλεια ο θάνατος του Κώστα Σημίτη
- Το νερό πάντα στο τέλος βγαίνει νικητής
- Τι έκανε ο ΠΑΟΚ στα παιχνίδια που ηταν τιμωρημένος ο Λουτσέσκου (vids)