Δημοτικά σχέδια μείωσης εκπομπών αερίων και ενεργειακών αναβαθμίσεων
Με απόφαση του Πράσινου Ταμείο πρόκειται να εκταμιευτούν περίπου 25 εκατ. Ευρώ στους δήμους για σχέδια μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος και ενεργειακών αναβαθμίσεων.
- Πότε θα φτάσει τα 5 ευρώ η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι - Οι παράγοντες κλειδιά
- H λέξη της χρονιάς προέρχεται από το TikTok και μάλλον την ξέρετε ήδη
- Όταν η αναρχία έκανε άνω κάτω τη Βρετανία: 48 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου κομματιού των Sex Pistols
- «Σερ» κατά λάθος- Η τραγουδίστρια αποκάλυψε ποιο ήταν το πραγματικό της όνομα
Ευκαιρία για τους Δήμους της χώρας να καταθέσουν σχέδια μείωσης εκπομπών αερίων και μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος. Ειδικότερα, με την 295.8.3/20-11-2024 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου εγκρίθηκεη χρηματοδότηση του έργου «Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ) και Σχέδια Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑΚ) για την υποστήριξη των ΟΤΑ» με συνολικό προϋπολογισμό 25.557.069,60 ευρώ με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διενεργούσα αρχή το ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ), κατόπιν σχετικού αιτήματος του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ.
Ανεξάρτητη επαλήθευση του ανθρακικού αποτυπώματος
Το έργο στοχεύει στην εκπόνηση των ΔηΣΜΕ και των ΣΕΑΚ, στην ανεξάρτητη επαλήθευση του ανθρακικού αποτυπώματος που εμπεριέχονται στα εν λόγω σχέδια για τη διασφάλιση της ποιότητας των στοιχείων, καθώς και στην ανάπτυξη δεικτών επίδοσης (ΚΡΙs) των ΟΤΑ στις θεματικές ενότητες που σχετίζονται με το ΥΠΕΝ και στη δημιουργία πλατφόρμας παρακολούθησης των στόχων μείωσης εκπομπών των ΟΤΑ.
Η απόφαση -αν δεν έχει γίνει κάποιο λάθος- εξαιρεί 7 Δήμους από αυτή την δυνατότητα αφού αναφέρει σε κάποιο της σημείο, «…..που αποσκοπεί στην υποστήριξη των 325 ΟΤΑ Α΄ βαθμού για μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, μέσω των Δημοτικών Σχεδίων Εκπομπών (ΔηΣΜΕ) και των Σχεδίων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑΚ)». Θυμίζουμε ότι οι Δήμοι της Ελλάδας είναι 332 στο σύνολο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ταμείου, «μέσω της ένταξης πρόκειται να καλυφθούν το κύριο έργο, δαπάνες τεχνικής βοήθειας και λειτουργικά έξοδα του ΤΑΙΠΕΔ».
Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα του φορέα μας «Φυσικό Περιβάλλον και Κλιματική Ουδετερότητα 2024»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις