Η αμυντική ικανότητα της Κύπρου, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ
Η Κύπρος εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και η κυβέρνηση βλέπει ανάγκη εναρμόνισης των αμυντικών σχεδιασμών της με το ΝΑΤΟ, προς όφελος της Λευκωσίας
- Πώς καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του δολοφονόνου της Κυριακής Γρίβα
- Πώς δρούσε η συμμορία ανηλίκων που λήστευε ηλικιωμένους στον Πειραιά - Βίντεο ντοκουμέντο
- Αναρρώνει από πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Παραμένει στα καθήκοντά της
- Έριξαν φόλες στη παραλία στα Φαλάσαρνα και πέθαναν τέσσερα σκυλιά
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 30 Οκτωβρίου, για μία συνάντηση με τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Μία συνάντηση που είχε πολλά χρόνια να πραγματοποιηθεί.
Πριν από αυτό το Σεπτέμβριο του 2024 είχε υπογραφεί ανάμεσα σε Λευκωσία και Ουάσιγκτον ο Οδικός Χάρτης Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Με τον κύπριο υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα να δηλώνει τότε ότι «αυτή την περίοδο, η στρατηγική μας σύμπραξη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο που έχει υπάρξει ποτέ», κάνοντας παράλληλα αναφορά και στην απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία το 2022 και την ανανέωση της την επόμενη χρονιά.
Ακολούθησε η πραγματοποίηση του Στρατηγικού Διαλόγου Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ, στις 23 Οκτωβρίου, λίγο πριν την επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών.
Η Κύπρος χρήσιμη για το ΝΑΤΟ, η Κυπριακή Δημοκρατία όχι
Ήδη από το καλοκαίρι και πριν από τις εν λόγω συναντήσεις, αναλυτές στα κυπριακά ΜΜΕ, τόνιζαν το γεγονός ότι κατά καιρούς επανέρχεται στο προσκήνιο η σχέση της Κύπρου με το ΝΑΤΟ, ακόμα και το θέμα της συμμετοχής της Λευκωσίας στην Βορειατλαντική Συμμαχία.
Είναι ενδεικτικό ότι σε άρθρο του στο Φιλελεύθερο (29/6/2024) ο κύπριος δημοσιογράφος, Κώστας Βενιζέλος, χαρακτήριζε το σενάριο ανέφικτο και υποστήριζε ότι «η Κύπρος είναι χρήσιμη για το ΝΑΤΟ, όχι όμως η Κυπριακή Δημοκρατία». Αμφισβητώντας και την ασφάλεια που θα μπορούσε να εγγυηθεί το ΝΑΤΟ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
Ακόμα και αν η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, όσο περνάει από την Τουρκία, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ποτέ, η Λευκωσία τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται για σύσφιξη των σχέσεων της με τη Συμμαχία, μέσω και της Ουάσιγκτον, αλλά και άλλων συμμάχων της όπως η Γαλλία και η Ελλάδα.
Στόχος η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου
Ο δίαυλος Λευκωσίας – Ουάσιγκτον ενισχύεται διαρκώς και με σταθερά βήματα, με την Κυπριακή Δημοκρατία, επί προεδρίας Νίκου Χριστοδουλίδη να έχει συγκεκριμένους στόχους, τόσο για τη σχέση της με τις ΗΠΑ, όσο και για τη σχέση της χώρας με το ΝΑΤΟ.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο in ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, «το πρώτο που σκέφτεται η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας. Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς άμυνας και ασφάλειας».
Ένας στόχος που όπως υπογράμμισε είναι ενταγμένος στο στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών που έχει ξεκινήσει.
«Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας», σύμφωνα με τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο είναι «όσο το δυνατό επίτευξη εναρμόνισης των αμυντικών σχεδιασμών μας – αφού τώρα έχει αρθεί και το εμπάργκο από τις ΗΠΑ – με έναν οργανισμό όπως το ΝΑΤΟ και κυρίως με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με τις οποίες η Κύπρος συνεργάζεται, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία όσον αφορά πρωτόκολλα εκπαίδευσης, εξοπλισμό».
Υπενθυμίζοντας ότι είναι «σημείο του προεκλογικού προγράμματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας η πρόνοια όπως ποσοστό του προϋπολογισμού που αφιερώνεται για εξοπλιστικά προγράμματα να ακολουθεί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο αυτό που ενδιαφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία είναι «η αμυντική μας αναβάθμιση ο εκσυγχρονισμός και ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες όπως η ΗΠΑ, η Γαλλία και ιδιαίτερα για να μπορούμε να διαδραματίσουμε και τον ανθρωπιστικό μας ρόλο στην περιοχή».
Η Τουρκία, η Κύπρος και το ΝΑΤΟ
Όσον αφορά την συζήτηση που έχει ανοίξει στην Κύπρο περί ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο διευθυντής του γραφείου τύπου του Χριστοδουλίδη τονίζει ότι αυτή «περιέχει και πολιτικές πτυχές με τη γνωστή στάση της Τουρκίας. Όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η στάση της Τουρκίας σε αυτό. Το να είμαστε όμως σε θέση να ανταποκριθούμε σε επίπεδο απαιτήσεων όσον αφορά πρωτόκολλα εκπαίδευσης, εξοπλισμού, σε επίπεδο ΝΑΤΟ συνεπάγεται σημαντική αναβάθμιση αφενός, αλλά και ενισχύει σημαντικά το ρόλο μας στην περιοχή αφού αυξάνει τις πιθανότητας συνεργασίας επί του εδάφους ως προς τον ανθρωπιστικό μας ρόλο».
Για να επαναλάβει καταλήγοντας ότι «στόχος μας είναι η ενισχυμένη αποτρεπτική αμυντική ικανότητα της Κύπρου».
ΑΚΕΛ: Ο κυπριακός λαός δεν θα δεχθεί να αγαπήσει το βιαστή του
Απέναντι στις θέσεις της κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη όσον αφορά τόσο τις προγραμματικές θέσεις της για το ΝΑΤΟ, όσο και για τη σχέση με τις ΗΠΑ τάσσεται το ΑΚΕΛ, που την Κυριακή συμμετείχε σε πορεία ενάντια στη συμμετοχή της Κύπρου στη Βορειατλαντική Συμμαχία, καταδικάζοντας την «μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο για ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις».
Μιλώντας στο in o Γιώργος Κουκουμάς, βουλευτής Αμμοχώστου και Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, μίλησε για σενάρια για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, που διακινούνται «με ενδιάμεσο σταθμό τον προθάλαμο της Συμμαχίας, δηλαδή το πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» ενώ συνδέεται το ΝΑΤΟ με μια μορφής εγγύησης μιας μελλοντικής λύσης του Κυπριακού. Το περίεργο είναι ότι αυτά συνήθως εκπορεύονται από κυπριακούς κύκλους που θέλουν να δώσουν διαπιστευτήρια στον αμερικανικό παράγοντα. Όλοι αυτοί ποντάρουν στο ότι ο χρόνος έχει εξασθενήσει την ιστορική μνήμη για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην κυπριακή τραγωδία. Επιπρόσθετα, καλλιεργούν κραυγαλέες αυταπάτες στον κυπριακό λαό ότι μπορεί το ΝΑΤΟ να αποτελέσει παράγοντα προστασίας της Κύπρου απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Πιστεύω όμως ότι ο κυπριακός λαός δεν θα δεχθεί εύκολα να αγαπήσει τον βιαστή του».
Όπως υποστηρίζει ωστόσο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, «η ΝΑΤΟποίηση της χώρας προωθείται στην πράξη από την πίσω πόρτα και συνιστά παιχνίδι με τη φωτιά για την Κύπρο και το λαό της. Αρχικά ο διαβόητος νόμος Μενέντεζ-Ρούμπιο επέβαλε τη διάλυση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας και τώρα με τον Στρατηγικό Διάλογο Κύπρου-ΗΠΑ προωθείται η βαθύτερη εμπλοκή της Κύπρου στην στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου, με στρατιωτικοπολιτική ευθυγράμμιση με ΗΠΑ και Ισραήλ. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για ανάπτυξη σχέσεων της Κύπρου-ΗΠΑ, αλλά να επιλέγουν οι Αμερικανοί ποιοι θα είναι οι εχθροί και ποιοι οι φίλοι της Κύπρου. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε πρόσφατα ότι συζητά με τις ΗΠΑ για να τους παραχωρήσει στρατιωτική βάση στην Κύπρο, χωρίς όμως να ενημερώνει για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεών του».
ΝΑΤΟικά στρατεύματα χρησιμοποιούν τις βρετανικές βάσεις
«Βέβαια, όπως όλοι οι Κύπριοι γνωρίζουμε, αμερικανικά στρατεύματα αλωνίζουν στο νησί ιδιαίτερα από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Χρησιμοποιούν μάλιστα τις βρετανικές βάσεις παρόλο που ακόμα και η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης προϋποθέτει συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης για τη χρήση των βάσεων από κράτη που δεν είναι μέλη της Κοινοπολιτείας. Αν ευσταθεί η κυβερνητική τοποθέτηση ότι δεν έδωσε συγκατάθεση, τότε σημαίνει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί δεν λογαριάζουν, ούτε καν προσχηματικά, τη χώρα και την κυβέρνησή της» τονίζει ο Γιώργος Κουκουμάς.
Καταλήγοντας αναφέρει ότι «το ΑΚΕΛ είναι ουσιαστικά η μόνη πολιτική δύναμη στο νησί που εναντιώνεται στην παραχώρηση στρατιωτικής βάσης στις ΗΠΑ ή άλλες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, όπως βέβαια και στα σενάρια ένταξης στο ΝΑΤΟ. Όπως λέμε χαρακτηριστικά, ο αγώνας μας γίνεται για να ξεφορτωθεί η Κύπρος τους ξένους στρατούς, όχι να φορτωθεί κι άλλους. Κάθε ξένος στρατός δεν προσθέτει ασφάλεια, προσθέτει κινδύνους κι απειλές. Επιπρόσθετα, έχουμε κάνει σαφές -εντός κι εκτός Κύπρου- ότι τυχόν εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη λύση του Κυπριακού αποτελεί απολύτως κόκκινη γραμμή για το ΑΚΕΛ και την Αριστερά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις