Γάζα: Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νυχτερινά πλήγματα – Η βροχή «πνίγει» τους εκτοπισμένους
Στη Γάζα η εποχή με τις περισσότερες βροχοπτώσεις ξεκινά στα τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί ως τις αρχές Απριλίου, με τα φαινόμενα να κορυφώνονται τον Ιανουάριο
Η πολιτική προστασία στη Γάζα ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τον θάνατο 11 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε νυχτερινά ισραηλινά πλήγματα σε διάφορα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα.
Το Ισραήλ συνεχίζει να πλήττει όλη την επικράτεια της Λωρίδας της Γάζας
Στο βορειότερο τμήμα, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε αεροπορικό πλήγμα σε σπίτι στην Τζαμπάλια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπασάλ. Ένας ακόμα άνθρωπος σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα σε σπίτι στην Μπέιτ Λάχια, σύμφωνα με τον ίδιο.
Στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά μονάδων πυροβολικού κοντά στον καταυλισμό της Νουσέιρατ.
Στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα, αεροπορικό πλήγμα είχε ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή τους και αρκετοί άλλοι να τραυματιστούν, σύμφωνα με τον Μπασάλ.
Η βροχή προστίθεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι στα αυτοσχέδια καταλύματά τους
Καθισμένος στη σκηνή του ο Αϊμάν Σιάμ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ετερόκλιτο, μικρό προστατευτικό ανάχωμα, αναμφίβολα αναποτελεσματικό, για να διατηρήσει στεγνή την οικογένειά του καθώς αναμένονται οι βροχές του χειμώνα στη Λωρίδα της Γάζας.
Λόγω του πολέμου το στάδιο του Γιαρμούκ, στην πόλη της Γάζας, έχει μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής χιλιάδων εκτοπισμένων.
Κάτω από τις κατεστραμμένες κερκίδες έχουν δημιουργηθεί σειρές από σκηνές, αυτοσχέδια καταλύματα για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών και για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς.
«Προσπαθώ να προστατεύσω τη σκηνή μου από το νερό της βροχής διότι αναμένουμε μεγάλες νεροποντές», εξήγησε ο Σιάμ μαζεύοντας κομμάτια πεζοδρομίου και πέτρες με τη βοήθεια του εγγονού του.
«Όταν έβρεξε, πριν τρεις ημέρες, μουσκέψαμε», συνέχισε. «Οπότε προσπαθούμε όσο μπορούμε να εμποδίσουμε το νερό της βροχής να μπει στις σκηνές προκειμένου τα παιδιά, τα εγγόνια μου», να είναι προστατευμένα, τόνισε.
Μπροστά από τη γειτονική σκηνή ένας άνδρας σκάβει με μια τσάπα ένα χαντάκι ώστε να μπορεί να φεύγει το νερό, την ώρα που από πάνω του στον ουρανό μαζεύονται μαύρα σύννεφα. χειμώνας θα είναι «φρικτός» στη Γάζα, προειδοποίησε αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ο χειμώνας θα είναι «φρικτός», λέει αξιωματούχος του ΟΗΕ
Στη Γάζα η εποχή με τις περισσότερες βροχοπτώσεις ξεκινά στα τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί ως τις αρχές Απριλίου, με τα φαινόμενα να κορυφώνονται τον Ιανουάριο, όταν στη διάρκεια του μήνα σημειώνονται βροχοπτώσεις ύψους 30 με 40 χιλιοστά κατά μέσο όρο.
Σίγουρα δεν πρόκειται για καταρρακτώδεις βροχές, όμως είναι αρκετές για να μουσκέψουν το έδαφος, περιλαμβανομένου του εσωτερικού των σκηνών, που είναι κάθε άλλο παρά ερμητικά κλειστές.
Ο χειμώνας θα είναι «φρικτός», προειδοποίησε η Λουίζ Γουότεριτζ, αξιωματούχος του γραφείου εκτάκτων καταστάσεων στην UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
«Οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα από αυτά που χρειάζονται», εξήγησε. «Δεν διαθέτουν ούτε τα πιο βασικά εδώ και 13 μήνες: ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε καταφύγιο. Με τη βροχή και το κρύο να προστίθενται σε αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε.
«Δεν μας έχει απομείνει τίποτα» λένε οι άμαχοι στη Γάζα
Πριν μερικές ημέρες εκατοντάδες σκηνές στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, τη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα πλημμύρισαν. Πολλές άλλες, που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, παρασύρθηκαν από την παλίρροια, επεσήμανε η παλαιστινιακή πολιτική προστασία.
Ο Αούνι αλ Σαμπέα, ένας 40χρονος Παλαιστίνιος που έφυγε από καταυλισμό στην πόλη της Γάζας για να καταφύγει στη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, το έζησε: «το νερό παρέσυρε ό,τι υπήρχε μέσα στη σκηνή μου: τα στρώματα, τις κουβέρτες, μια στάμνα (…) Καταφέραμε μόνο να βρούμε ένα στρώμα και κουβέρτες για τα παιδιά».
«Τώρα είμαστε στον δρόμο και δεν μας έχει απομείνει τίποτα», δήλωσε.
Από την κατασκευή τους εύθραυστες, πολλές σκηνές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με τρύπες που έχουν μπαλωθεί με διάφορα μέσα.
«Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, κυρίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, βλέπουν τις σκηνές τους να πλημμυρίζουν λόγω των βροχών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής πολιτικής προστασίας Μαχμούντ Μπάσαλ.
«Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει άμεσα για να βοηθήσει τους εκτοπισμένους και να τους προσφέρει σκηνές και βοήθεια», πρόσθεσε.
Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Στο στάδιο του Γιαρμούκ η Ουμ Άχμεντ Σαλίχα δείχνει το νερό που πέρασε κάτω από το χαλί της όταν έβρεξε την ώρα της πρωινής προσευχής.
«Όλα αυτά οφείλονται στη βροχή σήμερα το πρωί», δήλωσε αφού άπλωσε κάποια ρούχα για να στεγνώσουν. «Και ο χειμώνας δεν έχει καν ξεκινήσει αρχίσει ακόμη …».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το Σινικό Τείχος «στολίστηκε» με χιόνι – Μια μαγεία της φύσης
- Ανδρουλάκης: Να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον κοινωνικής ασφάλειας, δίνοντας ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό
- Βρετανία: Το βιβλίο επισκεπτών της Ντάουνινγκ Στριτ αποκαλύπτεται για πρώτη φορά
- IFFHS: Τα νέα ρεκόρ που πέτυχαν οι παίκτες σε όλο τον κόσμο το 2024
- Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για ένα δίκαιο κόσμο – Χρειάζεται να συμμετέχουμε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια
- Ντέιβιντ Μπέκαμ: Αν και φιλοβασιλικός, δεν έγινε ιππότης (ξανά) – Γιατί τον σνομπάρει το παλάτι