Σάλο έχει προκαλέσει η αγγελία για μία θέση εργασίας στην ινδική εφαρμογή παράδοσης Zomato, την οποία δημοσίευσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η αγγελία αναζητούσε έναν επικεφαλής προσωπικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωση, έχοντας δύο «παγίδες».

Και χωρίς μισθό και θα πληρώσουν την εταιρεία

Σύμφωνα με την αγγελία δεν θα υπήρχε μισθός για τον πρώτο χρόνο και ο επιτυχών υποψήφιος θα έπρεπε να πληρώσει στην εταιρεία 2 εκατομμύρια ινδικές ρουπίες (περίπου 23.670 δολάρια) για το προνόμιο του ρόλου, όπως αναφέρει το CNN.

«Βασικά προσπαθεί να εξυψώσει αυτούς που είναι ήδη ψηλά», έγραψε ένας χρήστης, αναφερόμενος στον CEO της Zomato, Deepinder Goyal. Ένας άλλος ανέφερε: «Μια δουλειά υποτίθεται ότι σας βοηθάει να πληρώνετε λογαριασμούς και να βάζετε φαγητό στο τραπέζι. Δεν μπορείτε να περιμένετε από τους ανθρώπους να εργάζονται δωρεάν».

Στην ανάρτηση, ο Goyal δήλωσε ότι η αμοιβή θα δωρηθεί στη ΜΚΟ του Feeding India, αναφερόμενος στο ρόλο ως ένα «γρήγορο πρόγραμμα μάθησης» που θα προσφέρει «10 φορές περισσότερα μαθήματα» από ένα μάθημα διοίκησης.

Ωστόσο, σε μια ενημέρωση το βράδυ της Πέμπτης, ο Goyal αποκάλυψε ότι η απαίτηση καταβολής τέλους ήταν απλώς ένα κόλπο. «Ήταν απλώς ένα «φίλτρο», για να βρούμε ανθρώπους που είχαν τη δύναμη να εκτιμήσουν την ευκαιρία», δήλωσε ο Goyal.

Η ανάρτηση κατάφερε να κερδίσει την προσοχή, καθώς και περισσότερους από 18.000 αιτούντες μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Τέχνασμα που δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα

Ο Ινδός οικονομολόγος Soumya Bhowmick δήλωσε στο CNN ότι το τέχνασμα μπορεί να απέκλεισε αμέσως ταλαντούχους υποψηφίους.

«Ενώ η επίδειξη πάθους για μια δουλειά είναι αξιέπαινη, τα οικονομικά προνόμια συχνά υπαγορεύουν αν κάποιος μπορεί να «αντέξει οικονομικά» να ακολουθήσει τέτοια πάθη – παρόμοια με τη συμμετοχή σε ένα ακριβό χόμπι όπως το γκολφ», είπε.

«Οι οργανισμοί μπορεί να έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν τέτοιους ρόλους, αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι αυτές οι ευκαιρίες είναι αποκλειστικές, ιδίως σε ένα πλαίσιο του Παγκόσμιου Νότου όπως η Ινδία (όπου για τους περισσότερους ανθρώπους) το πρωταρχικό κίνητρο για την αναζήτηση εργασίας είναι η εξασφάλιση των μέσων διαβίωσης».

Ενώ η απλήρωτη πρακτική άσκηση δεν είναι παράνομη στην Ινδία, η εργατική νομοθεσία της χώρας απαιτεί οι εργαζόμενοι να αμείβονται τουλάχιστον με τον κατώτατο μισθό.

Άλλαξε πλεύση ο CEO της εταιρείας

Ο Goyal δήλωσε στην επικαιροποιημένη ανάρτησή του ότι το κόλπο δεν θα επαναληφθεί. «Ελπίζω ότι το ‘πληρώνω την εταιρεία για να βρω δουλειά’ δεν θα γίνει κανόνας σε αυτόν τον κόσμο – αυτό δεν είναι ωραίο», έγραψε.

Ο Goyal δήλωσε ότι πιστεύει στο «να πληρώνουμε περισσότερο από την τιμή της αγοράς, ώστε τα χρήματα να μην μπαίνουν εμπόδιο στη σπουδαία δουλειά».