Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Η «προσωρινή κατάπαυση του πυρός», οι ρήτρες και οι όροι από τους συμμάχους του Νετανιάχου
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τι προβλέπει η κατάπαυση του πυρός, τους όρους των συμμάχων του Νετανιάχου και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί στη ... Συρία.
- «Δεν έχουμε πυρομαχικά, πρέπει να εστιάσουμε στο Ιράν και να απομονώσουμε τη Χαμάς» είπε ο Νετανιάχου
- Στο μικροσκόπιο των Αρχών τρεις νέοι φάκελοι που σχετίζονται με το «θρίλερ της Αμαλιάδας»
- The Rings Of Power: Η πιο ακριβή τηλεοπτική παραγωγή όλων των εποχών μοιάζει με ένα τεράστιο «ναυάγιο»
- Κάτοικοι του Μιντιλογλίου είδαν ανεξήγητα φώτα στον ουρανό - «Ακουγόταν ένα απόκοσμο βουητό»
Μια διαρροή της συμφωνίας από το Κανάλι 12 του Ισραήλ που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ισραηλινό στρατό, μας δίνει τις πρώτες πληροφορίες για την επικείμενη συμφωνία «προσωρινής κατάπαυσης του πυρός» με την Χεζμπολάχ, όπως προωθήθηκε στους διαφωνούντες συμμάχους του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Από την έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο έως την απόσυρση του Ισραηλινού στρατού από τον Λίβανο η εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον βορρά, αναμένεται να έχει παγίδες και αβεβαιότητα.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων, στο τέλος των οποίων οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της διευθέτησης στο Λίβανο, όπως αναφέρει το ισραηλινό μέσο.
Ο Νετανιάχου αναμένεται να προωθήσει τη συμφωνία στο κοινό ως ένα «προσωρινό γεγονός» που θα δοκιμαστεί στο πεδίο.
הסכם עם לבנון הוא טעות גדולה. החמצה היסטורית של הזדמנות למגר את החיזבאללה. אני מבין את כל האילוצים והנימוקים, ועדיין מדובר בטעות חמורה. צריך להקשיב למפקדים הלוחמים בשטח, להקשיב לראשי הרשויות. דווקא כעת, כשחיזבאללה מוכה ומשתוקק להפסקת אש, אסור לעצור.
כפי שהזהרתי בעבר בעזה אני…
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) November 25, 2024
Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ διαφωνεί καθώς θέλει την εξάλειψη της Χεζμπολάχ, όμως τελεί υπό έρευνα
Στο Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα (Τρίτη) μια μακρά σειρά πυρετωδών διαβουλεύσεων για την προετοιμασία μιας πιθανής συμφωνίας με τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ που αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επρόκειτο να συναντηθεί με μια μικρή ομάδα υπουργών και με ανώτερους αξιωματούχους του κατεστημένου ασφαλείας, αλλά η συζήτηση τελικά ακυρώθηκε.
Το πρόσωπο που δεν προσκλήθηκε στη διαβούλευση είναι ο υπουργός Μπεν Γκβιρ, ο οποίος λόγω της θέσης του είναι υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια του Ισραήλ. Η συμφωνία θα υποβληθεί προς έγκριση μόνο στο υπουργικό συμβούλιο και όχι στην κυβέρνηση και την Κνεσέτ. Αιτιολόγηση: Πρόκειται για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και όχι για πολιτική συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προφανώς φοβάται ότι ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ θα καταψηφίσει την συμφωνία και γι’ αυτό επέλεξε να μην συμμετάσχει στην περιορισμένη διαβούλευση. Βέβαια ο Μπεν Γκβιρ τελεί υπό έρευνα για προτροπή σε βία, για τις παρεμβάσεις του στην αστυνομία και τον διαμοιρασμό όπλων σε εποίκους (μεταφράστε την κάτω ανάρτηση του Χ).
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος μέχρι πρόσφατα απειλούσε να διαλύσει την κυβέρνηση αν υπογραφεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο βορρά, έγραψε χθες ότι θα αντιταχθεί στη διευθέτηση, αλλά απέφυγε να επαναλάβει την απειλή.«Καταλαβαίνω όλους τους περιορισμούς και τους λόγους, και εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό λάθος», έγραψε στον λογαριασμό του στο Χ.
ההפיכה נגד הדמוקרטיה נמשכת! בהנחיית היועמ״שית, צוות לשכתי נחקר כעת בחשד לחלוקת נשק והחקירה מנוהלת על ידי קצינה שהדחתי. אין שום בסיס לחשד. אין דבר שנעשה שלא כדין. יש פה יועמ״שית ופרקליט מדינה פוליטיים מכף רגל ועד ראש, שמנסים לתפור תיקים ולעשות הפיכה נגד ממשלת הימין. אלו אותם אנשים…
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) November 25, 2024
Οι όροι που έθεσε ο έτερος ακροδεξιός σύμμαχος του Νετανιάχου Μπεζαλέλ Σμότριχ
Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε πως θα στηρίξει τη συμφωνία, αλλά έθεσε «4 αιτήματα»: Οποιαδήποτε δαπάνη στρατευμάτων από έναν τομέα στο Λίβανο απαιτεί ψήφο του υπουργικού συμβουλίου. Έγκριση μιας πολιτικής επιβολής των παραβιάσεων εντός 48 ωρών στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι υπόλοιποι όροι «αγγίζουν» τα εγκλήματα πολέμουκαθώς ζητά, κάθε σπίτι που καταστρέφεται στο νότιο Λίβανο θα ορίζεται ως στρατιωτική υποδομή και ως εκ τούτου θα απαγορεύεται η ανοικοδόμησή του. Η ευθύνη του κράτους του Λιβάνου θα εκφράζεται με το γεγονός ότι κάθε παραβίαση θα οδηγεί και σε επίθεση κατά των λιβανικών υποδομών.
Στις 11:00 π.μ. συγκλήθηκε το φόρουμ των ηγετών του συνασπισμού, με σκοπό να διαπιστωθεί αν υπάρχει πράγματι πλειοψηφία για τη διαφαινόμενη συμφωνία και να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες για την ψήφισή της.
Αυτοί που δεν θέλουν την εκεχειρία είναι οι επικεφαλής των οικισμών στο βορρά
«Η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει αυτά τα πράγματα εν γνώσει της και παραδίδει τους κατοίκους του βορρά στη Χεζμπολάχ», φώναξε χθες στον αέρα ο Eitan Davidi, πρόεδρος της επιτροπής Moshav Margaliot. «Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τον τέταρτο πόλεμο του Λιβάνου, στέλνοντάς μας στη μοίρα μας. Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια ανομία .Είναι έγκλημα να το κάνουν αυτό στους κατοίκους του βορρά».
Ο δήμαρχος της πόλης Κιριάτ Σμόνα, Αβιχάι Στερν, μίλησε επίσης κατά της συμφωνίας:«Λίγο πριν υπογράψουμε τη συμφωνία παράδοσης, καλώ τους ηγέτες μας να σταματήσουν και να σκεφτούν τα παιδιά της Κιριάτ Σμόνα. Κοιτάξτε τα καλά στα μάτια και μην ρισκάρετε τη μοίρα τους να είναι οι επόμενοι απαχθέντες. Δεν καταλαβαίνω πώς φτάσαμε από την πλήρη νίκη στην απόλυτη παράδοση».
Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μετά τη συμφωνία δεν θα υπάρξει επίσημη πρόσκληση προς τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η σημαντικότερη συζήτηση ξεκίνησε στις 16:00 στο υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφάλειας: ζητήθηκε από τους υπουργούς να απελευθερώσουν περίπου τρεισήμισι ώρες στο πρόγραμμά τους.
Οι υπουργοί που είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ακούσουν μια ανασκόπηση της ασφάλειας, πριν ψηφίσουν τη συμφωνία, η οποία αναμένεται να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία.
Πως θα «πλασάρει» ο Νετανιάχου τη συμφωνία στα μέσα ενημέρωσης
Μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένεται να κάνει δήλωση στα μέσα ενημέρωσης κατά την οποία θα προωθήσει τη συμφωνία ως ένα «προσωρινό γεγονός» 60 ημερών που θα δοκιμαστεί επί τόπου. Για την ώρα, αυτή οφείλει να θεωρείται η τελευταία ημέρα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ – Χεζμπολάχ.
Θα παρουσιάσει επίσης την παράλληλη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ έχει ελευθερία δράσης για να επιτεθεί στον Λίβανο για να απομακρύνει μια άμεση απειλή.
Την ίδια στιγμή, ισραηλινή πηγή εκτιμά ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα ανακοινώσουν επίσημα την κατάπαυση του πυρός, όχι πριν να έχουν υπερκεράσει όλα τα επίσημα εμπόδια στις δύο χώρες – Ισραήλ και Λίβανο.
Οι ΗΠΑ εγκρίνουν επιθέσεις στην Συρία – Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να επιτεθεί το Ισραήλ στον Λίβανο
Στο συνοδευτικό έγγραφο που θα υπογραφεί μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, η αμερικανική κυβέρνηση θα επιτρέψει στις IDF την ελευθερία δράσης στο Λίβανο σε περίπτωση «άμεσης απειλής» (imminent threat). Το έγγραφο είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εγγυάται στο Ισραήλ να επιτεθεί στο λιβανέζικο έδαφος για να εμποδίσει την εκτόξευση πυραύλων.
Το Ισραήλ θα μπορούσε να αποτρέψει τη λαθραία μεταφορά όπλων από τη Συρία προς τη Χεζμπολάχ, ενώ η Ιερουσαλήμ και η Ουάσινγκτον θα προτιμούσαν η επίθεση να γίνει σε συριακό έδαφος, αλλά αν χρειαστεί θα γινόταν και επίθεση σε λιβανέζικο έδαφος.
Αν υπάρξει «μη άμεση απειλή», το Ισραήλ θα πρέπει να απευθυνθεί στην επιτροπή παρακολούθησης που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία και να ζητήσει να δράσει στη θέση του το κράτος του Λιβάνου ή μια διεθνής δύναμη.
Σε περίπτωση που η απειλή δεν απομακρυνθεί, το Ισραήλ θα μπορεί να δράσει μόνο του. Το έγγραφο συντάχθηκε έτσι ώστε να υπάρχει ευρύς χώρος ελιγμών ώστε το Ισραήλ να έχει «νομιμοποίηση» να επιτεθεί.
Οι κύριες ρήτρες της συμφωνίας
Αμοιβαία κατάπαυση του πυρός – η Χεζμπολάχ ή οποιαδήποτε άλλη ένοπλη ομάδα δεν θα ενεργεί εναντίον του Ισραήλ, το Ισραήλ δεν θα ενεργεί στο Λίβανο εναντίον στόχων στο έδαφός του. Το Ισραήλ θα μπορεί να παραμείνει στο Λίβανο για 60 ημέρες από τη στιγμή που θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Ο στρατός του Λιβάνου θα αναπτυχθεί σε όλα τα περάσματα της χώρας.
Η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού θα γίνει σε συντονισμό με την ανάπτυξη των λιβανέζικων δυνάμεων, σταδιακά και ταυτόχρονα. Δεν θα υπάρξει νεκρή ζώνη και θα επιτραπεί στους κατοίκους του νότιου Λιβάνου να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οποιαδήποτε πώληση όπλων στο Λίβανο ή παραγωγή στο έδαφός του θα εποπτεύεται από τη λιβανική κυβέρνηση.
Οι ΗΠΑ θα είναι επικεφαλής της επιτροπής που θα επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας. Η Γαλλία θα συμπεριληφθεί επίσης στην επιτροπή εποπτείας.
Ο λόγος που το Ισραήλ υποχώρησε και η Γαλλία θα συμμετάσχει στη συμφωνία, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, είναι ένα μήνυμα που μετέφερε ο Άμος Χόχστάιν, απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή. «Χωρίς τους Γάλλους – δεν θα υπάρξει συμφωνία», είπε στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες λόγω της επιμονής του Λιβάνου στο θέμα.
Η επίσημη ανακοίνωση για τον Λίβανο θα γίνει αύριο
Η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Jamhoriya αναφέρει πως η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός θα γίνει αύριο από τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι «οι παρατηρήσεις της λιβανικής πλευράς ελήφθησαν υπόψη και εγκρίθηκαν όλα όσα προτείναμε σχετικά με το ψήφισμα 1701. Η Γαλλία θα συμμετέχει στην επιτροπή παρακολούθησης για την εφαρμογή της συμφωνίας».
Ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα: «Η ισραηλινή κλιμάκωση που έχει αυξηθεί σε ρυθμό τις τελευταίες ημέρες είναι μια σαφής προσπάθεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου να δημιουργήσει γεγονότα στο έδαφος, τα οποία θα του επιτρέψουν να ολοκληρώσει το σχέδιο διευθέτησης με ισραηλινούς όρους που θα επιβληθούν στον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ».
«Οι σημερινές επιθέσεις της «κλιμάκωσης και της φωτιάς» από το Ισραήλ, γίνονται για την επίτευξη καλύτερων όρων»
Ο ίδιος αξιωματούχος ισχυρίστηκε «Η αύξηση του ρυθμού της τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ ύποπτη, διότι συμπίπτει με την πορεία των διαπραγματεύσεων που έφτασαν κοντά στην ανακοίνωση μιας συμφωνίας. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα χρονικό διάστημα για να προσπαθήσουν, μέσω της πίεσης και της κλιμάκωσης στη Βηρυτό, τη Νταχίγια και άλλες περιοχές, να επιτύχουν καλύτερες συνθήκες για το Ισραήλ».
«Φαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή ματαιώθηκε και πιστεύω ότι όλοι είδαν τις ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ, οι οποίες αντανακλούσαν τη βούληση να διευρύνει τον κύκλο των πυρών και αν το Ισραήλ το θέλει, ας γίνει έτσι».
Τέλος, τόνισε ότι: «Η προσπάθεια του Ισραήλ να βελτιώσει τις συνθήκες του μέσω διαπραγματεύσεων γίνεται εις βάρος του Λιβάνου και με τρόπο που βλάπτει τον Λίβανο και την κυριαρχία του».
«Δεν θα βοηθήσει και η προσπάθειά του να το πετύχει αυτό μέσω της «κλιμάκωσης και της φωτιάς» θα βλάψει. Την Κυριακή όλος ο κόσμος είδε τι συμβαίνει στο Ισραήλ και τι προκλήθηκε από την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών στους οικισμούς και τις πόλεις του Ισραήλ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις