Ρωσία: «Η πιθανή ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς εξαρτάται από τις κινήσεις των ΗΠΑ»
Η Ρωσία αναφέρει τα μέρη που χτύπησαν οι αμερικανικοί ATACMS και εξηγεί πως η ανάπτυξη των νέων πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις των ΗΠΑ.
Οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς από τη Ρωσία εξαρτάται από τις αποφάσεις των ΗΠΑ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ. Η τύχη του μορατόριουμ βρίσκεται στα χέρια της Ουάσινγκτον, είπε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ τόνισε στο Πρακτορείο TASS ότι «τυχόν σενάρια κλιμάκωσης, εάν αρχίσουν να υλοποιούνται, θα είναι άμεση συνέπεια της απερίσκεπτης» και «απάνθρωπης πολιτικής που ακολουθείται από την Ουάσιγκτον και τις ηγετικές ευρωπαϊκές χώρες».
«Ναι, όπως και πριν. Εντελώς και ολοκληρωτικά, όλη η ευθύνη για ό,τι συμβαίνει είναι δική τους και τα όποια σενάρια κλιμάκωσης, αν αρχίσουν να υλοποιούνται, θα είναι άμεση συνέπεια της απερίσκεπτης και απάνθρωπης πολιτικής που ακολουθείται από την Ουάσιγκτον και τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες επιδοκιμάζουν πλήρως τις όποιες πιο εφήμερες φιλοδοξίες και τα πιο εγκληματικά σχέδια του Κιέβου», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) είπε αυτό που είπε. Το θέμα της ανάπτυξης καλύπτεται εξαντλητικά στη δήλωσή του. Όπως και πριν, το τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται αποκλειστικά από την επιλογή που θα κάνουν οι αντίπαλοί μας σε αυτή την εξαιρετικά ανησυχητική και πολύ επικίνδυνη στιγμή και από την πολιτική που θα ακολουθήσουν», συνέχισε ο Ριαμπκόφ.
«Οι ΗΠΑ δεν έπρεπε να αποσυρθούν μονομερώς από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν λάθος που αποχώρησαν μονομερώς από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, γνωστή και ως Συνθήκη INF, το 2019. Δήλωσε ότι οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους.
Η πρώην Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη Συνθήκη INF τον Δεκέμβριο του 1987. Απαγόρευε την ανάπτυξη εκτοξευτών πυραύλων, επίγειων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ με βεληνεκές 500 έως 5.500 χιλιομέτρων.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συνθήκη το 2019. Η Μόσχα δεσμεύτηκε να μην κατασκευάσει και να μην αναπτύξει τέτοιους πυραύλους όσο η Ουάσινγκτον απέχει από την ανάπτυξή τους σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ο Ριαμπκόφ δήλωσε νωρίτερα ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στο μορατόριουμ.
Επισκόπηση των χτυπημάτων της Ουκρανίας με ATACMS στην περιοχή του Κουρσκ
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς δυτικής κατασκευής σε τοποθεσίες στην περιοχή του Κουρσκ τις τελευταίες τρεις ημέρες
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει δύο πλήγματα με τη χρήση δυτικής κατασκευής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε τοποθεσίες στην περιοχή του Κουρσκ τις τελευταίες τρεις ημέρες, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι πρώτοι πύραυλοι ATACMS εκτοξεύθηκαν στις 23 Νοεμβρίου, με στόχο τις θέσεις ενός αντιαεροπορικού τάγματος S-400 στην περιοχή του Κουρσκ. Στις 25 Νοεμβρίου, τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν για δεύτερη φορά πυραύλους ATACMS για να πραγματοποιήσουν επίθεση σε αεροδρόμιο στο Κουρσκ.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς δυτικής κατασκευής σε τοποθεσίες στην περιοχή του Κουρσκ τις τελευταίες τρεις ημέρες. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στα πλήγματα χρησιμοποιήθηκαν επιχειρησιακοί/τακτικοί πύραυλοι ATACMS αμερικανικής κατασκευής.
Χτύπημα κατά του αντιαεροπορικού τάγματος S-400
Το πρώτο χτύπημα, κατά το οποίο πέντε αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS εκτοξεύθηκαν εναντίον θέσεων αντιαεροπορικού τάγματος S-400, πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου στην περιοχή του οικισμού Λοταρέβκα (37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κουρσκ στη Ρωσία).
Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Pantsir που κάλυπτε το τάγμα κατέστρεψε τρεις από τους πυραύλους ATACMS. Δύο πύραυλοι πέτυχαν τους στόχους τους. Ένας σταθμός ραντάρ υπέστη ζημιές και αρκετοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.
Επίθεση κατά αεροδρομίου στο Κουρσκ
Τα ουκρανικά στρατεύματα επέφεραν το δεύτερο χτύπημά τους στη Ρωσία, πάλι στην περιοχή του Κουρσκ στις 25 Νοεμβρίου, εκτοξεύοντας οκτώ πυραύλους ATACMS εναντίον του αεροδρομίου Κουρσκ-Βοστότσνι.
Επτά από αυτούς αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα S-400 και Pantsir, ενώ ένας έπληξε τον στόχο του. Δύο στρατιωτικοί υπέστησαν ελαφρούς τραυματισμούς από θραύσματα πυραύλων. Οι εγκαταστάσεις υποδομής υπέστησαν ελαφρές ζημιές σύμφωνα με την καταγραφή που δημοσίευσε το TASS.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις