Ταλιμπάν: Συνέλαβαν δημοσιογράφους πάνω από 250 φορές στο Αφγανιστάν από τότε που ανήλθαν στην εξουσία
Το υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν δήλωσε ότι ο αριθμός των συλλήψεων είναι «υπερβολικός» και πρόσθεσε ότι έγιναν συλλήψεις με βάση τον νόμο
- Γάζα: Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν – Συνέλαβε 240 άτομα
- Οι σκοτεινές διαδρομές της κοκαΐνης: Η παγκόσμια έκρηξη στην διακίνηση της και οι νέοι κυρίαρχοι του εμπορίου
- Τι ανακάλυψαν έκπληκτοι Ρώσοι ειδικοί που εξέτασαν δυτικά λάφυρα από το ουκρανικό μέτωπο
- 5+1 συγκλονιστικές καταρρίψεις αεροπλάνων της γραμμής από πυρά
Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν δήλωσε σήμερα ότι οι κυβερνώντες Ταλιμπάν έθεσαν αυθαίρετα υπό κράτηση δημοσιογράφους 256 φορές από τότε που κατέλαβαν την εξουσία πριν από τρία χρόνια και κάλεσαν τις αρχές εκεί να προστατεύουν τα μέσα ενημέρωσης.
Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία το 2021
Σε απάντηση που συνοδεύει την έκθεση, το υπουργείο Εξωτερικών υπό τους Ταλιμπάν αρνήθηκε ότι έχει συλλάβει αυτό τον αριθμό δημοσιογράφων και προσέθεσε ότι όσοι συνελήφθησαν είχαν διαπράξει έγκλημα.
Οι δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν εργάζονταν υπό «πολύ δύσκολες συνθήκες», δήλωσε σε ανακοίνωση η αποστολή του ΟΗΕ (UNAMA) και το Γραφείο Ανθρωπιστικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Συχνά αντιμετωπίζουν ασαφείς κανόνες για αυτά που μπορούν και δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν, κινδυνεύοντας με εκφοβισμό και αυθαίρετη κράτηση για υποτιθέμενη κριτική», δήλωσε η Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, ειδική εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.
«Καλούμε τις ντε φάκτο αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια όλων των δημοσιογράφων και εργαζομένων σε μέσα ενημέρωσης καθώς εκτελούν τα καθήκοντά τους και να αναγνωρίσουν πλήρως τη σημασία των γυναικών που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε.
Δείτε σχετική ανάρτηση:
The United Nations’ mission to Afghanistan said the ruling Taliban had arbitrarily detained journalists 256 times since their takeover three years ago, and urged authorities there to protect the media https://t.co/q2dbugvaSp
— Reuters (@Reuters) November 26, 2024
Τι απάντησε το υπουργείο των Ταλιμπάν
Στην απάντησή του, το υπουργείο δήλωσε ότι οι γυναίκες συνεχίζουν να εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης και υπόκεινται σε ορισμένες προϋποθέσεις τήρησης κανόνων θρησκευτικής ηθικής, όπως το να καλύπτουν τα πρόσωπά τους και να εργάζονται ξεχωριστά από τους άνδρες.
Δήλωσε ότι η έκθεση του ΟΗΕ «απέχει από τις σημερινές πραγματικότητες» και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εκεί εργάζονται για να προστατεύουν τους δημοσιογράφους. Το αφγανικό υπουργείο Ενημέρωσης δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο αριθμός των συλλήψεων είναι «υπερβολικός» και πρόσθεσε ότι έγιναν συλλήψεις με βάση τον νόμο.
«Κανείς δεν συνελήφθη αυθαίρετα», επεσήμανε, απαριθμώντας τις παραβιάσεις των συλληφθέντων.
Αυτές κυμαίνονταν από το ενθαρρύνουν τους πολίτες να δρουν κατά του συστήματος, να δυσφημούν την κυβέρνηση και να παρέχουν ψευδείς και αβάσιμες πληροφορίες έως το να συνεργάζονται με τους εχθρούς του συστήματος στα μέσα ενημέρωσης και να παρέχουν υλικό σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς κατά του συστήματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.
Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία το 2021 αφού οι ξένες δυνάμεις αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, δεσμευόμενοι να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και να επιβάλουν την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.
Η κυβέρνησή τους δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από καμία ξένη κυβέρνηση και Δυτικοί διπλωμάτες έχουν πει ότι η πορεία για την αναγνώριση καθυστερεί από τους περιορισμούς που θέτουν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις