Ευρώπη: Ανεβαίνουν οι τιμές του φυσικού αερίου – Με ταχύ ρυθμό εξαντλούνται τα αποθέματα
Αυξημένο θα είναι και φέτος το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα φυσικού αερίου μειώνονται ταχύτατα
- Θα παγώσει η χώρα το Σαββατοκύριακο - Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα
- Αντώνης Λυμπέρης: Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε έναν από τους πιο σημαντικούς εκδότες της χώρας
- Λονδίνο: Βίντεο σοκ δείχνει την κακοποίηση παιδιών με αυτισμό μέσα στο σχολείο
- Στο στόχαστρο οι εκλεκτοί του Τραμπ – Απειλές για βόμβα σε τουλάχιστον τέσσερις
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για τον πιο κρύο χειμώνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που αναμένεται να αυξήσει το ενεργειακό κόστος, την ώρα που η ήπειρος βλέπει τα αποθέματα φυσικού αερίου της να εξαντλούνται με ταχύτερο ρυθμό από το συνηθισμένο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, οι θερμοκρασίες από τώρα έως τον Μάρτιο αναμένεται να παραμείνουν ως επί το πλείστον κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό είναι πιθανό να ωθήσει τη ζήτηση θέρμανσης στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία της Maxar Technologies Inc.
Ωστόσο, φέτος τον χειμώνα, όπως και τους δύο προηγούμενους, οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τα εποχιακά πρότυπα, πρόσθεσε το ευρωπαϊκό κέντρο.
Νέα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη
Ωστόσο, η ήπειρος παραμένει ευάλωτη στις καιρικές διαταραχές. Ένας κρύος χειμώνας θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στις ήδη αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να συμπέσει με τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου, όταν οι θερμοκρασίες συνήθως πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδά τους.
Ο παγωμένος καιρός και οι συνθήκες χαμηλού ανέμου έχουν ήδη οδηγήσει σε ταχύτερες από τις συνηθισμένες αποσύρσεις από τοποθεσίες αποθήκευσης αερίου αυτόν τον μήνα. Αυτό εγείρει ανησυχίες για τα τέλη του χειμώνα και την περίοδο ανεφοδιασμού του επόμενου καλοκαιριού.
Οποιεσδήποτε εκτεταμένες περίοδοι ψυχρότερου καιρού θα προέρχονταν από το λεγόμενο καιρικό συμβάν Sudden Stratospheric Warming, το οποίο οδηγεί σε μια πιο αδύναμη πολική δίνη, σύμφωνα με τον Andrew Pedrini, μετεωρολόγο στην προγνωστική Atmospheric G2. Η πολική δίνη είναι η δυναμική που περιορίζει τις ψυχρότερες συνθήκες στους πόλους της Γης.
«Προς το παρόν παρακολουθούμε στενά το μοτίβο του Νοεμβρίου, καθώς φαίνεται πιο σύμφωνο με εκείνους των χειμώνων που τελικά είχαν SSW», είπε ο Pedrini μέσω email. Αυτό μπορεί να αυξήσει «ελαφρώς» τις πιθανότητες για ένα τέτοιο γεγονός αργότερα αυτόν τον χειμώνα, πρόσθεσε.
Η Maxar αναμένει ως επί το πλείστον ήπιες συνθήκες για τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, με οποιεσδήποτε ψυχρότερες θερμοκρασίες να επικεντρώνονται κυρίως στο νότο, όπως η Ιταλία και τα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο , Matthew Dross.
Έρχονται παρεμβάσεις
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση βάζει αναχώματα σε μια προσπάθεια να μην περάσουν οι αυξημένες τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος. Όπως τόνισε πρόσφατα ο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν παρεμβάσεις για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στους καταναλωτές από την κρίση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.
Στις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι γνωστά τα δεδομένα των τιμών (χονδρικής αλλά και κυρίως οι τιμές καταναλωτή) προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της για το εύρος της παρέμβασης.
Ο κ. Σκυλακάκης προσέθεσε ότι από την πλευρά της Επιτροπής προκρίνονται περισσότερο δημοσιονομικά εργαλεία και λιγότερο κανονιστικά.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης
«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και πολύ παραγωγική συνάντηση με την τεχνική ομάδα της Επιτροπής, με αντικείμενο τα φαινόμενα των πολύ υψηλών τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει να κάνει από την πλευρά της για να συνεισφέρει στην εθνική και ευρωπαϊκή αγορά. Αυτήν την περίοδο παράγουμε πολλή ενέργεια, εξάγουμε πολλή ενέργεια, έχουμε τις διασυνδέσεις και έχουμε και πολύ μεγάλη ευελιξία στην παραγόμενη ενέργεια. Αυτή η θετική στάση της χώρας γίνεται κατανοητή από την Επιτροπή. Συζητούμε με την Επιτροπή τη δέσμευση της κυβέρνησης, που είναι να μην αφήσει να περάσουν στους καταναλωτές αυτές οι αυξήσεις. Συζητούμε τα εργαλεία με τα οποία θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο, εργαλεία που από την πλευρά της Επιτροπής υπάρχει μια διάθεση να είναι περισσότερο δημοσιονομικά και λιγότερο κανονιστικά σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς. Αυτό που οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι η κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει τις παρεμβάσεις που τους αφορούν και θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης στη ΝΑ Ευρώπη».
Η Ευρώπη και οι αυξήσεις στο ρεύμα
Στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας καταγράφηκαν τον Νοέμβριο ακραία υψηλές τιμές στο ρεύμα, οι οποίες θύμισαν τις περιόδους του περασμένου Ιουλίου αλλά και της ενεργειακής κρίσης 2022-2023.
Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα, αποδίδονται για μία ακόμη φορά, όπως και τον περασμένο Ιούλιο, στις στρεβλώσεις που προκαλούνται στις αγορές ενέργειας της Ευρώπης από την απότομη υποχώρηση της παραγωγής φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ, την αύξηση της ζήτησης λόγω χειμώνα και των κορεσμένων διασυνδέσεων μεταξύ Κεντρικής Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών στο ρεύμα, σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι όλο και πιο συχνές, όσο δεν αναπτύσσονται συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και όσο οι διασυνδέσεις παραμένουν ισχνές για να μεταφέρουν τις ποσότητες της «πράσινης» ενέργειας.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις