Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
Ο Αρκάς μας στελνει το σημερινό μήνυμα, ενώ βρισκόμαστε στα μέσα στην εβδομάδα της.
- Εβραιοαμερικανός ιστορικός για εβραϊκή γιορτή Χανουκά: «Μα πως μπορείτε να γιορτάζετε…;»
- Φοιτήτριες βούτηξαν στον Θερμαϊκό κόλπο για το πρώτο μπάνιο του 2025
- Οι ΗΠΑ πρέπει να λέγονται «Τραμπομασκοβία», υποστηρίζει ο ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ
- Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το τέλος του ρωσικού φυσικού αερίου
Ο Αρκάς στέλνει τη δική του Καλημέρα μέσα από το σημερινό σκίτσο. Μας παρουσιάζει μια παρέα δύο αγοριών, τα οποία είναι καθισμένα στον καναπέ τους και κοιτούν τα κινητά τους τηλέφωνα.
Μάλιστα λέει ο ένας εκ των δύο «Δεν μπορώ να ξεκολλήσω από το κινητό, ρε γαμώτο!« και ο άλλος απαντά: «Ούτε εγώ!..χθες που ήμουν στον δρόμο, με πέρασε μια γριά απέναντι!»
Η συναισθηματική εξάρτηση των νέων
Τι κρύβεται όμως πίσω απο τη συναισθηματική εξάρτηση εκατομμυρίων νέων σήμερα σε όλο τον κόσμο από τα κινητά τους; Η ιδέα ότι ανήκουν σε ένα σύνολο, μία ομάδα, ότι αλληλοεπιδρούν διαρκώς με τα μέλη του; Πιο πολύ η ιδέα ότι έχουν κοινά ενδιαφέροντα και προσλαμβάνουσες, λένε οι ειδικοί.
Τελικά βέβαια, όπως εξηγούν, καταφέρνουν ακριβώς το αντίθετο: απομονώνονται και αντί του πολύχρωμου συνόλου, βυθίζονται σε έναν μουντό δικό τους κόσμο.
Σύμφωνα με το βιβλίο «Η αγχώδης γενιά» του κοινωνικού ψυχολόγου Τζόναθαν Χάιντ που χτύπησε τον παγκόσμιο συναγερμό για το θέμα «οι εταιρείες έχουν κάνει ελάχιστη – ή και καθόλου – έρευνα για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των προϊόντων τους στα παιδιά και στους εφήβους πριν τα βγάλουν στην αγορά». Κατά συνέπεια, όπως τονίζεται στο βιβλίο:
«Υπάρχουν τέσσερις θεμελιώδεις «βλάβες» που προκαλούνται από τη νέα παιδική ηλικία που βασίζεται στο τηλέφωνο: κοινωνική στέρηση, στέρηση ύπνου, κατακερματισμός της προσοχής και εθισμός».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις