Καναδάς: Έδωσε 50 δολάρια για έναν πίνακα σε έναν αχυρώνα και τον πούλησε έναντι 349.000 δολαρίων
Ο Καναδάς δεν γνώριζε πως ο πίνακας «Masset Q.C.I.» της καλλιτέχνιδος Emily Carr υπήρχε μέχρι που τελικά ανακαλύφθηκε τυχαία και βγήκε στο σφυρί με την τιμή πώλησής του να ξεπερνά κάθε προσδοκία.
Τον περασμένο μήνα, η τυχαία ανακάλυψη μιας πρώιμης ελαιογραφίας της Καναδέζας καλλιτέχνιδας Emily Carr έγινε πρωτοσέλιδο στα μεγαλύτερα περιοδικά τέχνης ανά τον κόσμο. Προφανής ο λόγο, βέβαια, καθώς η ανακάλυψη του «Masset Q.C.I» (1912) ήταν τόσο τυχαία στο βαθμό που ο ιδιοκτήτης του Heritage Gallery Auctions «πέτυχε» τον εν λόγω πίνακα σε ένα παζάρι που έλαβε χώρα σε έναν αχυρώνα. Ένω, προορισμός του κατεληξε να είναι, φυσικά, ο Καναδάς.
Η ανακάλυψη ενός χαμένου «χρυσωρυχείου»
«Ωραίο αυτό», θα σκέφτηκε, και αγόρασε τελικά τον πίνακα πληρώνοντας 50 δολάρια τον έως τότε ιδιοκτήτη του. Το εντυπωσιακό θέμα και η χρωματική παλέτα του έργου τον προσέλκυσαν, πράγματι. Αλλά, όταν ο Allen Treibitz έψαξε το όνομα που υπογραφόταν στον καμβά, συνειδητοποίησε ότι ήταν της Emily Carr – μιας διάσημης ζωγράφου που συνδέεται με την περίφημη Ομάδα των Επτά του Καναδά.
Έτσι, ο πίνακας «Masset Q.C.I.» βγήκε τελικά στο σφυρί χθες το βράδυ από τον οίκο δημοπρασιών Heffel Fine Art Auction House με έδρα το Τορόντο. Το ξεχωριστό έργο τέχνης πωλήθηκε για 349.000 δολάρια Καναδά (237.684,38 Ευρώ), συμπεριλαμβανομένων των τελών.
Η Emily Carr και οι ιθαγενείς
Αυτό είναι πολύ πάνω από την εκτιμώμενη τιμή των 100.000 έως 200.000 δολαρίων CAD, αλλά χαμηλότερη από τις τιμές που πέτυχαν άλλες ελαιογραφίες συγκριτικού μεγέθους του Carr, όπως το «Forest Light» (1930), το οποίο πωλήθηκε με τον Heffel το 2015 για επταψήφιο ποσό.
«Η Carr ταξίδεψε στις ακτές της Βρετανικής Κολομβίας μετά την επιστροφή της από τη Γαλλία το 1912 με νέα εργαλεία και μια νέα προοπτική», μου είπε ένας εκπρόσωπος της Heffel μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Εκείνη την εποχή, ανέπτυξε μια βαθιά εκτίμηση για τον πολιτισμό των ιθαγενών και τον κατέγραψε μέσω της τέχνης της. Αυτός ο πίνακας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από εκείνη την περίοδο – πολλά από τα σημαντικότερα έργα από αυτή την προηγούμενη περίοδο της καριέρας της φιλοξενούνται σε μεγάλες συλλογές μουσείων».
Η επιστροφή στον Καναδά
Παρά το γεγονός ότι διαθέτει τον δικό του οίκο δημοπρασιών, ο Treibitz έφερε τον Masset Q.C.I. στον Heffel, καθώς η ομάδα τους έχει πραγματοποιήσει το 90% των πωλήσεων γύρω από το έργο της Carr.
«Δεδομένου ότι [αυτός ο πίνακας] δεν είχε καμία ιστορία ή προέλευση, έπρεπε να πάει σε ένα μέρος που θα μπορούσε να κάνει την προέλευση και επίσης να πραγματοποιήσει τα περισσότερα γι’ αυτόν. Η καναδική αγορά είναι σίγουρα εκεί που ανήκε», είπε ο Treibitz .
Οι David και Robert Heffel γίνονται viral
Ο David και ο Robert Heffel γεννήθηκαν σε μια οικογένεια συλλεκτών έργων τέχνης που έτρεφε μια βαθιά συμπάθεια για τον Carr. Στην πραγματικότητα, μεγάλωσαν περιτριγυρισμένοι από τους πίνακες του Carr. Με την πάροδο του χρόνου, οι Heffel απέκτησαν όλα τα ημερολόγια της Carr, καθώς και τα εκτενή γραπτά της. (Ωστόσο, τα αδέλφια δεν έχουν ακόμη εκδώσει έναν κατάλογο raisonné για την καλλιτέχνιδα).
Χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά, η ομάδα του Heffel προσδιόρισε με επιτυχία ότι ο «Masset Q.C.I.» κατέληξε στο Long Island επειδή, κάπου στην πορεία, η Carr έδωσε τον πίνακα στη φίλη της Nell Cozier, η οποία μετακόμισε στην περιοχή με τον σύζυγό της για να εργαστούν ως επιστάτες σε ένα τοπικό κτήμα. Οι Cozier είτε έφεραν το έργο στην Αμερική ανάμεσα στα υπάρχοντά τους, είτε, η Carr τους το έδωσε όταν επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1930.
Ένα δελτίο τύπου που ακολούθησε τη χθεσινοβραδινή πώληση ανέφερε ότι «οι συλλέκτες συνέρρευσαν στις προεπισκοπήσεις του Heffel σε όλη τη χώρα» του Masset Q.C.I. Δεδομένου όλου του «σαματά», ο Treibitz δήλωσε ότι περίμενε ο πίνακας να βγει στο σφυρί άκομη ψηλότερα από ό,τι βγήκε. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα γινόταν viral», σημείωσε. «Αυτό δεν ισοδυναμεί με αποτελέσματα, προφανώς, αλλά σίγουρα βοηθάει».
*Πηγή: Art Newspaper | Φωτογραφία εξωφύλλου: Emily Karr, Wikipedia Commons
- Νέα Αριστερά: Όσοι διέγραψαν στοιχεία συμμετείχαν στο έγκλημα στα Τέμπη
- Σερ: Ο Τζιν Σίμονς της είπε ότι την αγαπούσε μετά από ένα ραντεβού – «Δεν είχαμε καν φιληθεί»
- Στέλιος Ξεφλούδας: Κάνουμε το χρέος μας απέναντι στον άνθρωπο, όχι απέναντι στο Θεό
- ΠΑΟΚ: Χωρίς Τάισον, Σβαμπ και Τόμας κόντρα στη Ρίγα (pic)
- Καιρός: Θα παγώσει η χώρα το Σαββατοκύριακο – Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα
- Πώς χάθηκαν τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών – Ποιες οι ευθύνες του ΟΣΕ