Τον Απρίλιο του 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε και επισήμως την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της, προχωρώντας ουσιαστικά στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει πραγματοποιηθεί στον τομέα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σκοπός της τροποποίησης είναι να καταστήσει τα φάρμακα περισσότερο διαθέσιμα, προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά στους πολίτες.

Η ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της πολιτικής υγείας, με στόχο τη μεγαλύτερη επάρκεια οικονομικών φαρμάκων, προέκυψε έπειτα από τα lockdowns σε Ινδία και Κίνα, τα οποία επηρέασαν άμεσα την παραγωγή και τη διακίνηση, οπότε και παρατηρήθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα στην Ευρώπη, όπως αναισθητικά, αντιβιοτικά και αναλγητικά. Αυτή η μεταρρύθμιση, λοιπόν, προβλέπεται πως θα ενισχύσει και θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επόμενο είναι πως αυτό θα έχει σημαντικά οφέλη και για την Ελλάδα, αφού ο κλάδος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων έχει αναγνωριστεί από έγκυρους αναλυτές ως ένας από τους πιο δυναμικούς και ανθεκτικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με 11.000 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, από τους οποίους οι 800 δραστηριοποιούνται σε έργα Έρευνας & Ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η DEMO ABEE προχωρά στην υλοποίηση ενός πολυσήμαντου επενδυτικού πλάνου στο οποίο ένας από τους βασικούς πυλώνες είναι η ανάπτυξη και η παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων στο σύγχρονο Κέντρο Έρευνα & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία επένδυση ζωτικής σημασία για την εθνική οικονομία, καθώς υπολογίζεται πως θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1.13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, και θα δημιουργήσει 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας. Επιπλέον, με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, θα διαθέτει το δυναμικό, την τεχνογνωσία, αλλά και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στον τομέα της υγείας.

Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη: Ένα έργο-ορόσημο ανάπτυξης για την Ελλάδα

Όσον αφορά στο νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της DEMO στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, αποτελεί αναμφίβολα ένα έργο-ορόσημο για την Ελλάδα. Ξεκίνησε τις εργασίες του το 2022, αποτελώντας το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας & Ανάπτυξης στην περιοχή, με στόχο την ανάπτυξη πρώτων υλών φαρμάκων χημικής προέλευσης, συγκεκριμένα πέντε δραστικών ουσιών και 21 τελικών προϊόντων ετησίως.

Το κέντρο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονες εργαστηριακές υποδομές χημικής οργανικής σύνθεσης δραστικών ουσιών και αναλυτικές τεχνικές που υποστηρίζουν το κομμάτι της οργανικής σύνθεσης, ενώ εφαρμόζει αυστηρά όλα τα παγκόσμια πρότυπα καλής εργαστηριακής πρακτικής, καθώς και τα αντίστοιχα πρότυπα καλής βιομηχανικής πρακτικής (Good Manufacturing Practice – GMP).

Πιο αναλυτικά, το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της η DEMO ABEE στη Θεσσαλονίκη έχει συνολική έκταση 2.400 τ.μ. στην οποία στεγάζει 34 βοηθητικούς χώρους και 13 ξεχωριστά εργαστήρια, εκ των οποίων τα δύο λειτουργούν ως wet labs αποκλειστικά για την συνεργασία με ερευνητικές ομάδες των ελληνικών Πανεπιστημίων και με στόχο την υλοποίηση νέων ερευνητικών έργων. Επίσης, διαθέτει 403 εργαστηριακά όργανα, ειδικά συστήματα και κατασκευές, 50 υπερσύγχρονα Συστήματα Χρωματογραφίας (HPLC, UPLC, GC) και Εργαστήριο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (το μοναδικό σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα) το οποίο επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων.

Το Κέντρο είναι επανδρωμένο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και σε πλήρη λειτουργία υπολογίζεται πως θα απασχολεί 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Μάλιστα, η τεχνογνωσία που θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια θα μεταφερθεί μέσω του προσωπικού στα νέα εργοστάσια που κατασκευάζει η εταιρία στην Τρίπολη, τα οποία ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές τους, θα παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα Δραστικές Πρώτες Ύλες φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες.

Να σημειώσουμε πως η επέκταση του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO ABEE στη Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί μόνο ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας  στον κλάδο της φαρμακευτικής βιομηχανίας, αλλά θα συμβάλλει σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, στο brain gain της χώρας και στην καλύτερη αξιοποίηση του επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού της Βόρειας Ελλάδας.