Στρες ή burnout: Πώς να καταλάβεις τη διαφορά
Πέντε σημάδια που «φωνάζουν» πως αυτό που ζεις είναι burnout κι όχι απλά άγχος.
Πιέζεστε καθημερινά με τη δουλειά, τις υποχρεώσεις στο σπίτι, τις επιθυμίες και τους στόχους σας; Εάν ναι, τότε δεν είστε οι μόνοι. Πολλοί άνθρωποι σήμερα νιώθουν συχνά εξαντλημένοι και συχνά νιώθουν πως δεν έχουν τη δύναμη να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο, έχει σημασία να καταφέρετε να ξεχωρίσετε αν ταλαιπωρείστε από εξάντληση (burnout) ή εάν έχετε άγχος. Μόνο έτσι θα οδηγηθείτε στις σωστές λύσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η επαγγελματική εξουθένωση δεν αναφέρεται σε ένα περιστασιακό, προσωρινό αίσθημα υπερέντασης ως απόκριση σε υψηλό στρες. Είναι ένα σύνδρομο που προκαλείται από συσσώρευση χρόνιου στρες που δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Μερικές ακόμα ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν πρόκειται για επαγγελματική εξουθένωση, περιλαμβάνουν:
Το burnout δεν θα εξαφανιστεί αφού ολοκληρώσετε μια υποχρέωση
Αν ολοκληρώσετε ένα απαιτητικό project ή μια σημαντική εκκρεμότητα και αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα, τότε μάλλον δεν βιώνετε burnout, αλλά άγχος. Η εξουθένωση είναι το αποτέλεσμα συνεχούς, ανεπίλυτου στρες που συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, συνήθως για περισσότερους από έξι μήνες.
Το σώμα και ο εγκέφαλός σας παλεύουν καιρό να ανταπεξέλθουν και δεν μπορούν. Οπότε, η κατάσταση ανησυχίας και δυσφορίας είναι, πια, μόνιμη.
Το burnout προκαλεί αισθήματα αποστασιοποίησης
Το άγχος και η εξουθένωση μοιράζονται πολλά κοινά συμπτώματα, όπως άγχος, κόπωση και ευερεθιστότητα. Αλλά με το burnout πιθανόν να νιώθετε τελείως αποκομμένοι από την εργασία σας. Αντιθέτως, όταν είστε αγχωμένοι το κίνητρο παραμένει ενεργό.
Το burnout δεν βοηθάει στην απόδοση
Όταν έχετε, πια, εξαντλήσει τελείως τον εαυτό σας και δεν σας ενδιαφέρει ουσιαστικά η θέση σας, μπορεί να κάνετε λάθη, να μην ασχολείστε ιδιαιτέρως με το αντικείμενό σας, και άρα να επηρεάζεται η απόδοσή σας.
Δεν ασχολείστε με την υπόλοιπη ζωή σας
Μπορεί μετά τη δουλειά να είχατε κάποιες αγαπημένες συνήθειες που σας χαλάρωναν και σας γέμιζαν χαρά. Ενδεχομένως να μαγειρεύατε, να κάνατε γυμναστική ή να βλέπατε φίλους. Στην περίπτωση του burnout, ενδεχομένως να μην έχετε όρεξη για αυτά.Η απουσία της αυτοφροντίδας είναι συνδέεται συχνά με το burn-out.
Οι διακοπές δεν το νικούν
Η εξάντληση και η εξουθένωση πιθανόν να μην περάσουν μετά από λίγες μέρες αδείας, μιας και το burnout προέρχεται από χρόνια και συνεχόμενη πίεση. Εκτός από τα τακτικά διαλείμματα και την ξεκούραση, είναι σημαντικό να βρείτε την ρίζα του προβλήματος για να καταφέρετε να το διαχειριστείτε.
Να θυμάστε να φροντίζετε και να αφουγκράζεστε τον εαυτό σας καθημερινά. Και μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
* Πηγή: Vita
- Ουκρανία: Αντιπροσωπεία του Κιέβου επισκέπτεται τη Νότια Κορέα για να ζητήσει στρατιωτική βοήθεια
- Ολυμπιακός: Στην Τουρκία με τη Μερσίν για την τελευταία αγωνιστική της Euroleague Women
- Κώστας Τσιάρας: Στο 1,5 δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ την τετραετία 2020 – 2024
- Μενίδι: Δώδεκα συλλήψεις για ναρκωτικά στο πρώην στρατόπεδο Καποτά
- Κάτια Δανδουλάκη: «Kοιμάμαι ακόμα με κουκλάκια»
- «Σε αναζήτηση προπονητή η ΑΕΚ, βασικός υποψήφιος ο Μπίλιτς»