«Μπέρδεψε τον ρόλο του και από εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης του εγκληματία πολέμου Νετανιάχου» σχολίασε εις βάρος του Παύλου Μαρινάκη η Νέα Αριστερά, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πρόσφατα αποφάσισε και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου». Την απόφαση αποδοκίμασε ο κ. Παύλος Μαρινάκης, κάτι που η Νέα Αριστερά χαρακτήρισε ως « θράσος» να αποδοκιμάσει την έκδοση του εντάλματος σύλληψης λέγοντας ότι «δεν βοηθάνε τέτοιες αποφάσεις και δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα».

Η επίσκεψη Μπορέλ

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέφ Μπορέλ, ήταν ευκαιρία για τη χώρα μας ώστε να πάρει θέση σχετικά με τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις. Κυρίως, δηλαδή, σχετικά με τις πολεμικές συρράξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Ο Μπορέλ τόνισε ότι ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν επιλέγουν ποια εντάλματα θα εφαρμόσουν, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να κάνει σαφή τη δική της εξωτερική πολιτική και θέση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έκανε σαφές ότι «η Αθήνα αποδοκιμάζει το ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου», πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Αριστεράς. «Ο κος Μαρινάκης τοποθετεί την χώρα μας δίπλα σε ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως αυτή του Όρμπαν στην Ουγγαρία και στους πιο ακραίους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αποδέχεται και στηρίζει απαρέγκλιτα τις πηγές του διεθνούς δικαίου. Η καινοφανής θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κουνήσει το δάχτυλο σε διεθνές δικαστήριο αμφισβητώντας ενέργειές του εκτροχιάζει τη χώρα από τη φιλειρηνική παράδοσή της. Μακροπρόθεσμα δε, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο εθνικές θέσεις που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και σε νομολογία διεθνών δικαστηρίων. Πρόκειται για μια ντροπιαστική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος σήμερα μπέρδεψε τον ρόλο του και από εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης του εγκληματία πολέμου Νετανιάχου», συνεχίζει.

«Η Ελλάδα αντί να συμβάλει με τις θέσεις της στον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή και της γενοκτονίας στη Γάζα δυστυχώς σήμερα εμφανίστηκε, μέσω της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να υποστηρίζει την πλευρά που κατηγορείται για εισβολή, κατοχή και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», καταλήγει η Νέα Αριστερά, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σκληρή κριτική σε κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσίπρα πήρε θέση για την στάση της κυβέρνησης, αλλά και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ρούτε. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε και τη Αθήνα με σκοπό να συζητήσει με τον έλληνα πρωθυπουργό το ζήτημα του πολεμικού μετώπου στην Ουκρανία.

«Δεν ήταν μια εθιμοτυπική επίσκεψη, ούτε bussines as usual», σχολίασε ο κος Τζανακόπουλος.

«Η συνάντηση ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Τα περισσότερα κόμματα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεχόμενος τον ρόλο του περιθωριακού παρατηρητή έκανε δηλώσεις σχεδόν αποκλειστικά για τα ελληνοτουρκικά. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία μας είπε ότι στηρίζει απολύτως την πολιτική του ΝΑΤΟ», συνέχισε και τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι εξαρχής ίδια και πολύ συγκεκριμένη αναφορικά με την πολεμική σύγκρουση.

Ωστόσο, η κριτική του κ. Τζανακόπουλου δεν στάθηκε μόνο στην κυβερνητική πολιτική. «Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πει κουβέντα. Περί άλλα τυρβάζουν», σχολίασε.

«Τι σημασία αν έχουμε μπεί σε συνθήκη πυρηνικών απειλών ένθεν κακείθεν; Το ταμπου της πυρηνικής απειλής από το 1989 έχει σπάσει. Έχουμε καταλάβει τι τομή συνιστά αυτό για την παγκόσμια συνθήκη; Τι σημασία έχει που η Γερμανία ετοιμάζεται για πόλεμο; Καλώντας τους πολίτες να ξεκινήσουν να ετοιμάσουν τα υπόγεια τους για να καταστούν πολεμικά καταφύγια; Τι σημασία έχει που η Γερμανία έχει δεκαπλασιάσει τον προ υπολογισμό της για την αγορά όπλων; Τι σημασία έχει αν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποιεί και λέει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα από την γενικευμένη σύρραξη και τον ολοκληρωτικό πόλεμο; Τι σημασία έχει αν η σφαγή στο Λίβανο και στην Παλαιστίνη συνεχίζεται;», ανάφερε με δόση ειρωνείας.

«Μέσα στη μικρότητα, τον μυωπικό εθνοκεντρισμό, τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς η αντιπολίτευση δεν ασκεί καμία πίεση στην κυβέρνηση να λάβει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε συνεργασία έστω με άλλες χώρες για να σταματήσει η πορεία στην καταστροφή και τον όλεθρο. H διαχωριστική γραμμή της περιόδου ειναι αυτή μεταξύ πολέμου και ειρήνης. Εύχομαι να μην το συνειδητοποιήσουμε με οδυνηρό τρόπο. Δεν δικαιολογείται η σιγή ασυρμάτου. Είναι πολιτικά επικίνδυνη», κατέληξε, με σαφή την σπόντα προς τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η Νέα Αριστερά θα αναλάβει πρωτοβουλίες»

Σε εξαιρετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νεοσύστατης Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Ο πόλεμος ήταν κεντρικό θέμα στη συζήτηση, μαζί με τον προϋπολογισμό του 2025, την φτωχοποίηση και τις πολιτικές αναταραχές στην ευρύτερη Αριστερά.

«⁠ Ζούμε σε μία εποχή που η κλιμάκωση του πολέμου ρίχνει βαριά την σκιά της πάνω από την Ευρώπη και η απειλή μία γενικευμένης πολεμικής σύρραξης γίνεται πιο πραγματική από ποτέ. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα έχει φτάσει η στιγμή να πούμε ένα μεγάλο όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς, την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και την εξελισσόμενη σφαγή στην Γάζα από τον ισραηλινό στρατό. Στο πλαίσιο αυτό η Νέα Αριστερά απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα κόμματα της προοδευτικής και αριστερής αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό και να υψώσουμε μέτωπο υπεράσπισης της ειρήνης και της σταθερότητας», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Μνημόνιο στη μετα-μνημονιακή εποχή

Για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2025, η Νέα Αριστερά επισημαίνει πως οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την παιδεία και τις υποδομές είναι πολύ χαμηλές, ενώ χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό «μνημόνιο στη μετα-μνημονιακή εποχή».

Στόχος του επόμενου διαστήματος είναι η ανασύνθεση της Αριστεράς και η ολομέτωπη επίθεση με τις κυβερνητικές πολιτικές.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα η Νέα Αριστερά θα αναλάβει εξωστρεφείς πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα για τα κρίσιμα ζητήματα της κρίσης του κόστους ζωής, των κατώτατο μισθό και την πραγματική αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Επίσης θα οργανώσει δράσεις στην συντηρητική αντεπίθεση της κυβέρνησης στο ζήτημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων», αναφέρεται.

Τέλος, η Νέα Αριστερά τονίζει για ακόμη μία φορά ότι δεν τους αφορούν σενάρια «μέσων λύσεων και κεντρώων πολιτικών», διαλύοντας κάθε σκέψη πιθανής συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.