Περίπου 1.30 ώρα διήρκεσε ο διάλογος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά, με ατζέντα τεσσάρων επίκαιρων ζητημάτων.

Ο κ. Ανδρουλάκης στην εισήγησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους τόνισε πως έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς της κοινωνίας.

Τους ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στο κάλεσμα για τον κοινωνικό διάλογο και αναφέρθηκε στην ατζέντα τεσσάρων θεμάτων που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τα εργασιακά.

«Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που θα συνδυάζει την οικονομική βιωσιμότητα με την κοινωνική συνοχή», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και ανέφερε τα κρίσιμα ζητήματα που χρειάζεται να επικεντρωθεί ο διάλογος.

Δείτε βίντεο:

Τα κρίσιμα ζητήματα

«Πρώτον, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στον ρόλο των κοινωνικών εταίρων. Η ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζομένους αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση δίκαιων και βιώσιμων συνθηκών εργασίας.

» Δεύτερον, η ανεργία και η έλλειψη εργατικών χεριών αποτελούν ζητήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

» Επιπλέον, η βελτίωση των μισθών και του εισοδήματος είναι αναγκαία, ώστε να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες.

» Η επαγγελματική κατάρτιση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων αποτελούν κομβικό ζήτημα, καθώς η συνεχής εκπαίδευση είναι απαραίτητη για την προσαρμογή στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της σύγχρονης οικονομίας.

» Αξίζει επίσης να αναγνωρίσουμε τη σημασία της ανάδειξης νέων επαγγελμάτων, τα οποία προκύπτουν μέσα από την τεχνολογική πρόοδο και τις προκλήσεις της εποχής.

» Τα πράσινα, τα ψηφιακά και τα επαγγέλματα φροντίδας έχουν ξεχωριστή προοπτική και η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για αυτό.

» Τέλος, προωθούμε την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των ελληνικών επιχειρήσεων, για να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο να αποτελέσει προμετωπίδα για την Ελλάδα του 2030»

Μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ακόμα πως «το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο να αποτελέσει προμετωπίδα για την Ελλάδα του 2030», προσθέτοντας πως «η χώρα μας έχει δυνατότητες αρκεί να σχεδιάσουμε σωστά».

Πρόσθεσε πως «η χώρα μας χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, ανθεκτικό, παραγωγικό, κοινωνικά δίκαιο, βιώσιμο. Για να υπάρξει αυτός ο σχεδιασμός, πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι αναγκαίες συναινέσεις για να πάει η χώρα μας μπροστά προϋποθέτουν έναν διάλογο ανοικτό, δημοκρατικό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζοντας πως ο διάλογος οδηγεί σε αυτές τις συναινέσεις. «Και όχι αλαζονικά μαθήματα από τη θέση του καθενός, χωρίς να κοιτά τα ευρύτερα ζητήματα. Χωρίς μαθήματα καθ’ έδρας».

Σύμφωνα με τον Ν. Ανδρουλάκη «δείχνουμε έναν άλλον δρόμο, όπου ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να φέρει λύσεις ώστε να υπηρετήσουμε το κοινό καλό».

Τέλος, ανέφερε πως «η χώρα μας έχει δυνατότητες, αρκεί να σχεδιάσουμε σωστά. Χωρίς εμμονές, αλλά πάντα με πυξίδα πώς θα υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το κοινό καλό».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τους εταίρους

Παναγόπουλος: Aπαιτείται μια νέα μεγάλη εθνική κοινωνική

Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος προχώρησε σε δηλώσεις. Υπογράμμισε πως «η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του να καλέσει τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, εργαζόμενους και εργοδότες είναι πολύ σημαντική. Ιδίως την ημέρα που ξεκινά ο διάλογος για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τους επαρκείς κατώτερους μισθούς και την κάλυψη από Συλλογικές Συμβάσεις».

Συνέχισε λέγοντας πως «η επαναρρύθμιση του εργατικού συλλογικού δικαίου και η αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, των σκληρά εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, θα έπρεπε να είναι ο πρωταρχικός στόχος. Εμείς επιμένουμε ακόμα, και το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε σε αυτό, ότι απαιτείται μια νέα μεγάλη εθνική κοινωνική συμφωνία που θα αποκαταστήσει όλο το θεσμικό πλαίσιο που την εποχή των μνημονίων καταργήθηκε και επιτέλους να γίνουμε και σε αυτό το πεδίο μια ευρωπαϊκή μια κανονική χώρα».

Καββαθάς: Ευκαιρία να ξανά ξεκινήσει επιτέλους ένας ανοιχτός κοινωνικός διάλογος

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι «ήταν μια ευκαιρία να ξανά ξεκινήσει επιτέλους ένας ανοιχτός κοινωνικός διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και ελπίζω και με την κυβέρνηση. Ένας διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους τόσο για το καλό της κοινωνίας όσο και της οικονομίας. Κάτι που μας πληγώνει εδώ και 15 χρόνια η έλλειψή του. Συζητήσαμε τα θέματα που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την ανεργία, την επαγγελματική κατάρτιση, τη δια βίου μάθηση. Όλα αυτά είναι θέματα που απασχολούν τόσο τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η συνομοσπονδία αλλά και τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων».

Χρηστίδης: Η εργασία είναι θεμέλιο και της οικονομίας και της κοινωνίας

Ο βουλευτής Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας Παύλος Χρηστίδης επισήμανε πως «πιστεύουμε πως η εργασία είναι θεμέλιο και της οικονομίας και της κοινωνίας. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον τρόπο που θέλουμε να πορευόμαστε από εδώ και μπρος. Άλλωστε αυτό που και οι κοινωνικοί εταίροι σήμερα συμφώνησαν είναι η σημασία που έχει ο διάλογος αυτός και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το καλό και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

Δηλώσεις στο περιθώριο του διαλόγου πραγματοποίησε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κ. Τσουκαλάς, όπου επιτέθηκε στον Π. Μαρινάκη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ποιοι βρέθηκαν στη συνάντηση

Ο διάλογος πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athens Capital στο Σύνταγμα. Σημειώνεται ότι εκεί παρουσιάστηκε η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, όνομα που έχει και η αίθουσα της συνάντησης. Σημείο που επιλέχθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη και για συμβολικούς λόγους.

Μάλιστα, ο Ν. Ανδρουλάκης φωτογραφήθηκε στην αναμνηστική πλάκα που είναι τοποθετημένη έξω από την αίθουσα, όπου απεικονίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Ν. Ανδρουλάκης στην αναμνηστική πλάκα

Παρόντες στον διάλογο, από πλευράς των κοινωνικών εταίρων, ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας και ο διευθυντής-νομικός σύμβουλος της ΕΣΕΕ Αντώνης Μέγγουλης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης και ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας, η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Μάλιστα, ο τελευταίος συνοδευόταν από πολυμελή ομάδα. Συγκεκριμένα, μαζί του ήταν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτριος Βαργιάμης, ο νομικός σύμβουλος της ΓΣΕΒΕΕ Νικόλαος Δήμας, ο διοικητικός διευθυντής του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Σταμάτης Βαρδαρός και ο συντονιστής μονάδας έρευνας, τεκμηρίωσης και ανάλυσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Θανόπουλος.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μαζί με τον Ν. Ανδρουλάκη συμμετείχαν ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας Παύλος Χρηστίδης, η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού Άννα Διαμαντοπούλου, ο γραμματέας του τομέα Εργασίας Μιχάλης Καλαντζόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς.

Δείτε στιγμιότυπο από την εισήγηση Ανδρουλάκη: