Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ τέθηκε σε ισχύ στις 04:00, τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας (στη φωτογραφία του Reuters/Mohamed Azakir, επάνω, βομβαρδισμένο από το Ισραήλ τοπίο σε συνοικία της Βηρυτού).

Τουλάχιστον δυο πλήγματα έγιναν αντιληπτά στην πρωτεύουσα του Λιβάνου

Λίγο νωρίτερα, εξαπολύθηκαν ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότιο τομέα της Βηρυτού, σύμφωνα με πλάνα της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τουλάχιστον δυο πλήγματα έγιναν αντιληπτά στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση αραβόφωνου εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού στους αμάχους ν’ απομακρυνθούν εσπευσμένα από δυο τομείς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Τι προβλέπει

Στη συμφωνία προβλέπεται, μεταξύ, άλλων ότι η Χεζμπολάχ και όλες οι άλλες ένοπλες ομάδες στο έδαφος του Λιβάνου θ’ απέχουν από κάθε επιθετική ενέργεια κατά του Ισραήλ.

Σ’ αντάλλαγμα, το Ισραήλ δεν θα διεξάγει στρατιωτικές επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων στον Λίβανο, είτε στην ξηρά, είτε στον αέρα, είτε στη θάλασσα.

Τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος αναγνωρίζουν τη σημασία της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι δεσμεύσεις αυτές δεν αναιρούν το δικαίωμα του Ισραήλ ή του Λιβάνου ν’ ασκήσουν το εγγενές δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα (περισσότερα εδώ).

Το δικαίωμα επίθεσης…

Επίσης, στο συνοδευτικό έγγραφο που θα υπογραφεί μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, η αμερικανική κυβέρνηση θα επιτρέψει στις IDF την ελευθερία δράσης στον Λίβανο σε περίπτωση «άμεσης απειλής» (imminent threat).

Το έγγραφο είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εγγυάται στο Ισραήλ να επιτεθεί στο λιβανέζικο έδαφος για να εμποδίσει την εκτόξευση πυραύλων.

Το Ισραήλ θα μπορούσε ν’ αποτρέψει τη λαθραία μεταφορά όπλων από τη Συρία προς τη Χεζμπολάχ, ενώ η Ιερουσαλήμ και η Ουάσιγκτον θα προτιμούσαν, σ’ αυτήν την περίπτωση, η επίθεση να γίνει σε συριακό έδαφος, αλλά αν χρειαστεί θα γινόταν και σε λιβανέζικο έδαφος (περισσότερα εδώ).