EE: Να τα βρούμε με τις ΗΠΑ
Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν μια στενή εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ ενόψει της γεωπολιτικής κατάστασης
O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για το εμπόριο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε τη σημασία της διατήρησης στενών εμπορικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά υπό το φως της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης.
Αναγνώρισε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 10%-20% στις εισαγωγές από την ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη για εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ διατηρούν τις μεγαλύτερες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις παγκοσμίως, καθιστώντας τη συνεργασία τους κρίσιμη για την οικονομική σταθερότητα. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την ενίσχυση των οικονομικών τους δεσμών.
Απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ
Παράλληλα, η ΕΕ εξετάζει τις επιπτώσεις των πιθανών αμερικανικών δασμών και προετοιμάζει αντίμετρα για την προστασία των οικονομικών της συμφερόντων. Η διατήρηση ισχυρών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα σε περιόδους γεωπολιτικής αβεβαιότητας.
Όπως μετέδωσαν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία με ανταπόκριση τους από το Βέλγιο:
«Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν μια στενή εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ ενόψει της γεωπολιτικής κατάστασης
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπερασπίστηκε αυτή την Πέμπτη μια «στενή» εμπορική σχέση με την επόμενη κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση.
«Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι ο στρατηγικός μας σύμμαχος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια στενή δέσμευση, ειδικά στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στον Τύπο σήμερα με αφορμή το Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Ο Λετονός πολιτικός τόνισε ότι η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες «διατηρούν τις μεγαλύτερες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις στον κόσμο, επομένως διακυβεύονται πολλά οικονομικά».
Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ, από την πλευρά της, είναι «πρόθυμη να διατηρήσει μια εποικοδομητική δέσμευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Επίτροπος είπε ότι η ΕΕ «έχει επίγνωση» της υπόσχεσης του Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία να επιβάλει δασμούς μεταξύ 10% και 20% στις εισαγωγές της ΕΕ.
«Θα πρέπει να δούμε και να συζητήσουμε με τους υπουργούς ποια θα πρέπει να είναι η πιθανή αντίδραση της ΕΕ σε τέτοιου είδους σενάρια», σχολίασε.
Οι σχέσεις με Κίνα
Όσον αφορά τις σχέσεις με την Κίνα, δήλωσε ότι η ΕΕ θέλει να εξαλείψει τη στρεβλωτική επίδραση των κινεζικών επιδοτήσεων στην αγορά της ΕΕ, «είτε μέσω δασμών είτε μέσω ελάχιστων τιμών εισαγωγής».
Για την Υπουργό Εμπορίου της Ισπανίας, Amparo López Senovilla, η εμπορική σχέση με τον Trump επικεφαλής των ΗΠΑ «μπορεί να τεθεί ως μεγάλη πρόκληση», αλλά ταυτόχρονα ζήτησε «μια ρεαλιστική προσέγγιση».
«Είναι μια διοίκηση με την οποία έχουμε ήδη συνεργαστεί στο παρελθόν και είναι καιρός να χτίσουμε γέφυρες και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί τους», είπε.
Για τον υπουργό του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, η επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία θα σημαίνει ότι οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ θα είναι «πιο λεπτές», αλλά υπερασπίστηκε τη διατήρηση ανοιχτού διεθνούς εμπορίου.
Ο Έλληνας γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων Δημήτρης Σκάλκος κάλεσε για «ενωμένη» και «ισορροπημένη αναλογική απάντηση» από την ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «παραδοσιακός εμπορικός σύμμαχος».
«Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, πρέπει να συμφωνήσουμε για τη στρατηγική εμπορικής μας πολιτικής. Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεργαστούν καλά: οικονομική ασφάλεια, πρώτες ύλες ή ενέργεια», δήλωσε ο Γερμανός επικεφαλής της Οικονομίας και του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Δασμοί σε Ρωσία και Λευκορωσία;
Οι υπουργοί θα μιλήσουν για την πρόταση της Σουηδίας μαζί με άλλες επτά χώρες για την επιβολή υψηλότερων δασμών σε ρωσικά και λευκορωσικά προϊόντα.
«Θα συζητήσουμε ποια περαιτέρω μέτρα μπορούν να ληφθούν μέσω της εμπορικής πολιτικής για να ασκηθεί πίεση στην επιθετική Ρωσία και πώς να απεμπλακεί περαιτέρω από τη ρωσική οικονομία», ανέφερε ο Ντομπρόβσκις.
Ο Έλληνας αξιωματούχος ήταν επιφυλακτικός σχετικά με την πρόταση και ζήτησε να γίνει αξιολόγηση επιπτώσεων για να μάθει πώς αυτοί οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομία της χώρας του.
Ένα από τα αμφιλεγόμενα σημεία είναι η δυνατότητα να φορολογηθούν περισσότερο τα λιπάσματα, αν και χώρες όπως η Λετονία ήταν σαφώς υπέρ σήμερα.
«Υποστηρίζουμε μια πολύ φιλόδοξη πρόταση της Επιτροπής για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές ρωσικών και λευκορωσικών προϊόντων», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Baiba Braze, η οποία προειδοποίησε ότι το εμπόριο αυτών των αγαθών συμβάλλει στην πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου.
«Πέρυσι το εμπόριο με τη Ρωσία ήταν 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να τους επιβάλουμε όλους τους δασμούς που μπορούμε ενώ συνεχίζουν να επιτίθενται στην Ουκρανία», υποστήριξε ο Σουηδός υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Εξωτερικού Εμπορίου, Μπέντζαμιν Ντούσα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Simonas Satunas δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε τη βιομηχανία μας και την επισιτιστική μας ασφάλεια στα χέρια της Ρωσίας»
- Για την επιστροφή στις νίκες η ΑΕΚ στον Βόλο – «Μάχες» σε Λιβαδειά, Βικελίδης και Περιστέρι
- Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποιοι θα πάρουν μπόνους παραγωγικότητας το 2025
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής
- Γερμανία: Ποιος φοβάται τον Έλον Μασκ; Προβληματισμός για τα κίνητρα του μεγιστάνα
- Super League: Στο άδειο ΟΑΚΑ το πρώτο ντέρμπι του 2025
- Μπακς – Μπλέιζερς 102-105: Νέα ήττα με μοιραίο τον Λίλαρντ