Η νέα αγορά που υπόσχεται λιγότερη σπατάλη σε τρόφιμα και περισσότερα οφέλη
Οι εταιρείες θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη βελτιωμένη τεχνολογία στα τρόφιμα και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις
- Γαλλία: Σε αβεβαιότητα η χώρα – Ανοίγει ο Μακρόν δρόμο για πρόωρες εκλογές;
- Ένας νεκρός και μία σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο στο Ηράκλειο (φωτογραφίες)
- Σφοδρές χιονοπτώσεις στη Βρετανία: Έκλεισαν τα αεροδρόμια σε Μάντσεστερ και Λίβερπουλ
- Πότε θα ταφεί ο Χασάν Νασράλα - Απειλές του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας προς τη Χεζμπολάχ
Για τον μέσο Αμερικανό η περιπλάνηση σε σούπερ μάρκετ, αναγκαστικά επικεντρώνεται στο διάδρομο που εκτίθενται διατροφικά είδη για την Ημέρα των Ευχαριστιών, το Thanksgiving. Τεράστιες γαλοπούλες, στοίβες από πίτες και σωροί από κρεμμύδια και γλυκοπατάτες και άλλα τρόφιμα κάνουν τους διαδρόμους σχεδόν αδιάβατους.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτών θα πεταχτούν: περίπου 143 εκατομμύρια κιλά, ή τρόφιμα αξίας 556 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο από την Ημέρα των Ευχαριστιών. Είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος που βλέπει τον κόσμο να σπαταλά έως και το ένα πέμπτο της τροφής του και συμβάλλει σε 8 έως 10% στις των παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με το ΟΗΕ.
Πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν για να πειστούν μεμονωμένα ιδιοκτήτες να αγοράζουν λιγότερα και να χρησιμοποιούν τις αγορές με μεγαλύτερη σύνεση. Η πόλη της Νέας Υόρκης υιοθέτησε την υποχρεωτική κομποστοποίηση τον περασμένο μήνα και προγράμματα όπως το City Harvest διευκολύνουν τα εστιατόρια και τα παντοπωλεία να δωρίσουν τα υπολείμματα στους άπορους.
Αλλά η περικοπή των απορριμμάτων δεν μπορεί να βασίζεται στη φιλανθρωπία ή στους τελικούς χρήστες. Οι εταιρείες πρέπει να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη τεχνολογία και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις. Ορισμένοι βρίσκουν ήδη επικερδείς τρόπους για να αποτρέψουν να πετιόνται φαγητά ή να τα μετατρέψουν σε προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν οι καταναλωτές.
Αισθητήρες σε τρόφιμα
Η ιρλανδική νεοφυής εταιρεία Senoptica εκτυπώνει φθηνούς αισθητήρες σε συσκευασίες κιμά για να βοηθήσει στον εντοπισμό του κρέατος που κινδυνεύει να χαλάσει και να μειώσει τα απόβλητα που προκαλούνται από αυθαίρετες ημερομηνίες «χρήσης». Το ωμό βοδινό κρέας είναι συσκευασμένο με αέριο οξυγόνο για τη διατήρηση της φρεσκάδας, επομένως εάν ένας αισθητήρας εντοπίσει διαρροή κατά τη συσκευασία, το κρέας μπορεί να ξανατυλιχθεί αμέσως. Αργότερα, οι συσκευασίες με μειωμένα επίπεδα οξυγόνου μπορούν να μειωθούν για γρήγορη πώληση ή να πεταχτούν έξω, ενώ οι αισθητήρες επιτρέπουν στους πωλητές να συνεχίσουν να αποθηκεύουν με σιγουριά τα υπόλοιπα.
Οι αισθητήρες θα δοκιμαστούν όταν ένας μεγάλο διαδικτυακό παντοπωλείο αρχίσει να τους κυκλοφορεί την άνοιξη, λέει στους Financial Times ο συνιδρυτής Μπρένταν Ράις. Μια συμφωνία με έναν λιανοπωλητή φυσικών καταστημάτων αναμένεται επίσης σύντομα.
Αλλού, ο επενδυτικός όμιλος Butterfly Equity βάζει τις μάρκες του στην «ανακύκλωση», τη διαδικασία μετατροπής των υποπροϊόντων τροφίμων σε κάτι πιο ορεκτικό. Πριν από δύο χρόνια, αγόρασε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Actus Nutrition, μια εταιρεία που αγοράζει ορό γάλακτος που περισσεύει από την τυροκομία και τον μετατρέπει σε τροφή, συμπεριλαμβανομένων σκόνης πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών.
Οι μεγάλοι τυροκόμοι το κάνουν αυτό εσωτερικά εδώ και χρόνια. Αυτό που κάνει το Actus ενδιαφέρον είναι ότι συλλέγει ορό γάλακτος από μεσαίου μεγέθους γαλακτοκομεία που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τον επεξεργαστούν και έτσι τον είχαν αντιμετωπίσει προηγουμένως ως απόβλητο ή τον πουλούσαν φτηνά σε εταιρείες διατροφής ζώων.
Η εταιρεία βρίσκεται τώρα σε καλή θέση για να επωφεληθεί από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για συμπληρώματα πρωτεΐνης που για τις επιπλέον πρωτεϊνικές ανάγκες των χρηστών φαρμάκων απώλειας βάρους και διαβήτη «GLP-1», όπως το Ozempic. Η αγορά της αθλητικής διατροφής αυξάνεται κατά 8% ετησίως, τέσσερις φορές ταχύτερα από του τυριού.
Λάδι από αβοκάντο
Μια άλλη εταιρεία της Butterfly, η Chosen Foods, προσπαθεί να κάνει ένα παρόμοιο κόλπο με ανεπιθύμητα αβοκάντο. Δείγματα που ήταν πολύ κατεστραμμένα για να πωληθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε γκουακαμόλε απλώνονταν στα χωράφια ή πετάγονταν. Το Now Chosen τα επεξεργάζεται σε μαγειρικό λάδι που κερδίζει δημοτικότητα για το υψηλό σημείο καύσης και την ουδέτερη γεύση του.
Αυτή η χρήση παρέχει στους αγρότες πρόσθετο εισόδημα και βοηθά να αποσπάσουν επιπλέον αξία από τις τεράστιες ποσότητες νερού που χρησιμοποιούνται ήδη για την καλλιέργεια αβοκάντο για άμεση κατανάλωση. Δημιουργεί επίσης τοπικές θέσεις εργασίας. Δεδομένου ότι είναι πολύ φθηνότερο να αποστέλλεται λάδι αβοκάντο, ο προμηθευτής της Chosen έχει αρχίσει να επενδύει σε εργοστάσια επεξεργασίας λαδιού κοντά στο σημείο όπου καλλιεργούνται τα φρούτα.
Η εταιρεία αναμένει να επωφεληθεί από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος του τσάρος υγείας, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, έχει αγωνιστεί έντονα ενάντια στο λάδι κανόλας και άλλα σπορέλαια που ανταγωνίζονται τα προϊόντα της Chosen Food. «Η ζήτηση εκτοξεύεται», λέει στους FT ο Άαρον Κέρκμπραϊντ, διευθύνων σύμβουλος της Butterfly. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τα οφέλη του κάθε μέρα».
Δεν μπορεί κάθε εταιρεία να υπολογίζει σε ούριους πολιτικούς ανέμους. Αλλά εκείνοι που θέλουν να επωφεληθούν από τη βιωσιμότητα πρέπει να κάνουν περισσότερα από να απευθύνονται στον ιδεαλισμό των καταναλωτών. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που παρήγγειλε η Sodexo έδειξε ότι το μερίδιο των αγοραστών παγκοσμίως που έχουν θετική άποψη για τα βιώσιμα τρόφιμα μειώθηκε κατά 6% στο 38% φέτος και τώρα είναι κάτω από το 30% στις δυτικές οικονομίες όπου ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει σκληρά. Και ανεξάρτητα από το πού ζουν οι άνθρωποι, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν την τιμή έναντι των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ως οδηγό των διατροφικών τους επιλογών.
Μην σπαταλάς, για να μην έχεις ανάγκη, λέει μια παροιμία. Ίσως είναι καιρός για μια πιο καπιταλιστική προσέγγιση: σπαταλήστε λιγότερα, κερδίστε περισσότερα.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις