Κάμερες τροχαίας: Τοποθετούνται 1.388 σε επικίνδυνα σημεία – Ποιες παραβάσεις θα βεβαιώνονται ηλεκτρονικά
Κάμερες τροχαίας θα τοποθετηθούν σε επικίνδυνα σημεία - «Έχει νόημα να βάζεις κάμερα για να μη γίνουν τροχαία, για να προστατέψεις ζωές», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Συνολικά 1.388 κάμερες της τροχαίας που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο θα εγκατασταθούν για την αστυνόμευση και ασφάλεια των πολιτών, ενώ παράλληλα θα βεβαιώνονται ηλεκτρονικά οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι πολίτες θα ενημερώνονται με SMS ότι ελέγχονται για παράβαση ώστε να μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά ένσταση.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την εγκατάσταση καμερών τροχαίας, αστυνόμευσης και ασφάλειας των πολιτών παρουσίασαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς.
Την παρουσίαση συντόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Δείτε την παρουσίαση:
Πού θα τοποθετηθούν οι κάμερες
Οι κάμερες της τροχαίας θα τοποθετηθούν στα φανάρια, μέσα σε διάστημα 18 μηνών και θα λειτουργούν όλο το 24ωρο.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υλικό θα αποστέλλεται αυτομάτως, σε κεντρικό server διαχείρισης παραβάσεων, ενώ για να τηρηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα καταγράφεται μόνο το πίσω μέρος του οχήματος, ώστε να μη διακρίνονται οι επιβαίνοντες.
Αποκλειστική πρόσβαση θα έχει μόνο η Ελληνική Αστυνομία, επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε όλο το λεκανοπέδιο ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξει πρόταση για εγκατάσταση καμερών στη Θεσσαλονίκη, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Τα κριτήρια τοποθέτησης είναι:
– η κυκλοφορία των οχημάτων και η καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας στην Αττική ώστε το κέντρο διαχείρισης να προβαίνει σε δραστηριότητες που θα βοηθούν για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας
– τα κρίσιμα σημεία για να εντοπίζονται εγκληματικές πράξεις για να γίνεται διαλεύκανσή τους
«Από την πρώτη στιγμή που επέστρεψα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στόχος ήταν η ενίσχυση των δυνάμεων της Τροχαίας. Έχει γίνει μια προσπάθεια, προσφάτως μπήκαν 200 αστυνομικοί στην Τροχαία, έγινε η καλύτερη επιλογή των διοικητών τμημάτων τροχαίας, καθημερινά χρησιμοποιούνται δίκυκλα που προστέθηκαν στη διαχείριση της κυκλοφορίας για ευελιξία, αξιοποιούνται κάθε μέρα drones, έχει εμπλακεί η ΔΙΑΣ και η Άμεση Δράση και έχουν αυξηθεί τα σημεία ελέγχου» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης
Παρουσίασε, δε, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχει αύξηση πάνω από 70% στις παραβάσεις και κυρώσεις: «Φέτος έχουμε 326.000 ενώ πέρσι είχαμε 193.000».
Ποιες παραβάσεις θα βεβαιώνονται ψηφιακά
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που παρουσιάστηκε προβλέπεται η αποστολή στην ΑΑΔΕ μετά από ορισμένο διάστημα των ληξιπρόθεσμων προστίμων για την εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα ηλεκτρονικά θα γίνεται η διαχείριση και των προστίμων.
Οι παραβάσεις που θα βεβαιώνονται ψηφιακά είναι:
- Υπέρβαση ορίου ταχύτητας
- Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
- Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
- Παράνομη χρήση ΛΕΑ
- Οδήγηση οχήματος χωρίς ασφάλιση
- Κυκλοφορία οχήματος χωρίς έγκυρο δελτίο ΚΤΕΟ
Με SMS θα ενημερώνονται οι πολίτες για τις παραβάσεις
Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, «υπάρχει τεράστιο θέμα με κλήσεις σε οχήματα με ξένες πινακίδες. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση Ιταλού στην Κέρκυρα που για να προλάβει ένα πλοίο χτύπησε ένα παιδί που ήταν ντελίβερι».
Όπως τόνισε, «πλέον, ο ανάδοχος δεν θα πληρώνεται από τον αριθμό των καμερών που έβαλε, αλλά από τον αριθμό των καμερών που δουλεύουν».
«Η κλήση θα πηγαίνει στη “Θυρίδα του Πολίτη”. Ο πολίτης θα ενημερώνεται με SMS ότι ελέγχεται για παράβαση και θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικά ένσταση», υπογράμμισε.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι την προηγούμενη 10ετια η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των θυμάτων από τροχαία λόγω των σύχρονων αυτοκινητοδρόμων. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό καθώς αυξάνεται ο αριθμός των οχημάτων στους δρόμους και η Ελλάδα παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά ατυχημάτων με δίκυκλα και τετράτροχα.
Όπως είπε παράλληλα «εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο του ΚΟΚ ώστε να εναρμονίζεται με την επικινδυνότητα των οδικών παραβάσεων». Δρομολογείται, επίσης, η ψηφιακή καταγραφή των παραβάσεων και η αποτελεσματικότερη διαδικασία είσπραξης
- «Είμαι σαν τον φοίνικα που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του»: Η Ντέμι Μουρ συνεχίζει να αποκαλύπτεται
- Έκτακτη επίσκεψη Σπανάκη σε συνοριακούς σταθμούς στα ελληνοαλβανικά σύνορα
- Μπράιτον – Άρσεναλ 1-1: «Μπλόκο» για τους «Κανονιέρηδες» που έχασαν κι άλλο έδαφος
- Κηφισιά – Ολυμπιακός ΟΝΕΧ 2-3: Μεγάλη ανατροπή και «διπλό» για τους «ερυθρόλευκους»
- H στρατηγική του «αντανακλαστικού ελέγχου» του Πούτιν στην Ουκρανία – Τι εξηγούν δυτικοί αναλυτές
- Ακίνητα στις ΗΠΑ: Πώς εξηγείται η πτώση στις κατασκευαστικές εταιρείες [γράφημα]