«Υπεριγάντιο» κοίτασμα χρυσού στην Κίνα αξίζει πάνω από 80 δισ. δολάρια
Η είδηση για το νέο κοίτασμα στην Κίνα, πιθανώς το μεγαλύτερο του κόσμου, εκτόξευσε τις τιμές του χρυσού.
Σε μικρή απόσταση από ένα υφιστάμενο ορυχείο στην Κίνα, γεωλόγοι εντόπισαν ένα «υπεργιγάντιο» κοίτασμα χρυσού, πιθανώς το μεγαλύτερο του κόσμου, εκτιμώμενης αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Με το άκουσμα της είδησης, οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ.
Το απόθεμα ανακαλύφθηκε στο πεδίο Γουανγκού στα βορειοδυτικά της επαρχίας Χουνάν, ανέφερε η γεωλογική υπηρεσία της επαρχίας στο κρατικό πρακτορείο Xinhua.
Οι γεωλόγοι εντόπισαν περισσότερες από 40 φλέβες που κατεβαίνουν σε βάθος 2.000 μέτρων και περιέχουν γύρω στους 300 τόνους του πολύτιμου μετάλλου.
Ωστόσο τα υπολογιστικά μοντέλα του υπεδάφους υποδεικνύουν ότι το απόθεμα μπορεί να περιέχει έως και 1.000 τόνους –περίπου οκτώ φορές το βάρος του Αγάλματος της Ελευθερίας- σε βάθη έως 3.000 μέτρων.
Αν αυτό ισχύει, το συνολικό απόθεμα αξίζει γύρω σα 83 δισ. δολάρια, ανέφερε η γεωλογική υπηρεσία του Χουνάν.
Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι τα τέλη του 2023 είχαν εξορυχθεί συνολικά 212.582 τόνοι χρυσού
Η μέγιστη περιεκτικότητα εκτιμάται στα 128 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο μεταλλεύματος, μια σχετικά υψηλή τιμή σε σχέση με τα περισσότερα χρυσωρυχεία του κόσμου.
«Πολλοί πυρήνες που ανασύρθηκαν από τις γεωτρήσεις περιέχουν ορατό χρυσό» δήλωσε σε τοπικά μέσα ο Τσεν Ρούλιν, ειδικός της γεωλογικής υπηρεσίας του Χουνάν.
Χρυσός βρέθηκε επίσης σε ερευνητικές γεωτρήσεις σε «περιφερειακές περιοχές», ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα άγνωστα αποθέματα.
Σε γενικές γραμμές, επισημαίνει το LiveScience.com, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι ποσότητες χρυσού που παραμένουν σε χρυσωρυχεία σε όλο τον κόσμο λόγω διαφορών στις μεθοδολογίες αναφοράς.
Μέχρι το 2022, πάντως, το μεγαλύτερο γνωστό απόθεμα ήταν αυτό του χρυσωρυχείου «Σάουθ Ντιπ» στη Νότια Αφρική με περίπου 1.025 τόνους χρυσού, σύμφωνα με την εταιρεία Mining Technology.
Αυτό σημαίνει ότι το νέο κοίτασμα στην Κίνα μπορεί να είναι το μεγαλύτερο του κόσμου που δεν έχει αξιοποιηθεί.
Η είδηση της ανακάλυψης προκάλεσε αναστάτωση στην εξορυκτική βιομηχανία και γενικά τις αγορές, με την τιμή του χρυσού να εκτοξεύεται στα 2.700 δολάρια ανά ουγκιά, κοντά στο ιστορικό ρεκόρ που σημειώθηκε νωρίτερα φέτος.
Η Κίνα είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού με μερίδιο 10% στην παγκόσμια παραγωγή του 2023, σύμφωνα με το Reuters,
Παρόλα αυτά, η χώρα χρησιμοποιεί τρεις φορές περισσότερο χρυσό από ό,τι μπορεί να εξορύξει, και αναγκάζεται να εισάγει από χώρες όπως η Αυστραλία και η Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι τα τέλη του 2023 είχαν εξορυχθεί συνολικά 212.582 τόνοι χρυσού, από τους οποίους τα δύο τρίτα εξορύχθηκαν μετά το 1950.
Ολόκληρη αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε έναν κύβο χρυσού με πλευρά 22 μέτρων.
- Αυτό είναι το απόλυτο τεστ IQ – Μόλις 1 στους 10 μπορεί να απαντήσει
- Μπάιντεν: Έλαβε ένα σημαντικό μέτρο υπέρ του περιβάλλοντος και εναντίον του Τραμπ
- Σεισμός στην Ηλεία: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι – Είχαν προηγηθεί μικρότερες δονήσεις
- Γονείς ομήρου της Χαμάς ζητούν από την κόρη τους να παραμείνει δυνατή
- Θοδωρής Μαραντίνης: «Τα παιδιά ζήτησαν να είναι μισό καιρό στον έναν και μισό στον άλλον»
- Μυτιλήνη: Σύγκρουση αυτοκινήτου με άλογα – Ένας 19χρονος στη ΜΕΘ