Η επιστήμη μίλησε: Η αγάπη δεν είναι μία και κάθε είδος μας επηρεάζει διαφορετικά
Σύμφωνα με νέες μελέτες η ρομαντική και η γονεϊκή αγάπη ενεργοποιούν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου μας από την φιλική.
- ΣΥΡΙΖΑ για Σαρακιώτη: Καλό του δρόμο – Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιστρέψει την έδρα στο κόμμα
- Γιατί η εκεχειρία στον Λίβανο κάνει ακόμα πιο απίθανο το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας
- «Αυτές οι ημέρες είναι δύσκολες για τη Μαρινέλλα»: Τι είπε η Ματίνα Παγώνη για την πορεία της υγείας της
- Τοποθετούνται 1.388 κάμερες κυκλοφορίας στους δρόμους - Ποιες παραβάσεις θα βεβαιώνονται ηλεκτρονικά
Η αγάπη λαμβάνει πολλές μορφές κατά τη διάρκεια της ζωής μας και είναι όλες πολύτιμες για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Υπάρχει η γονεϊκή αγάπη, η φιλική, η ρομαντική κ.α. Όλοι έχουμε διαφορετικό τρόπο που αντιδρούμε και αισθανόμαστε με κάθε είδος αγάπης. Το ίδιο και ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στο πώς διαφορετικοί τύποι αγάπης ενεργοποιούν περιοχές του εγκεφάλου. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Aalto στη Φινλανδία διερεύνησαν τη νευρολογική βάση έξι διαφορετικών τύπων αγάπης: ρομαντική, γονεϊκή, φιλική, αγάπη για τους ξένους, για τα κατοικίδια, για τη φύση. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Cerebral Cortex, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν διακριτές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα είδη της αγάπης.
Τα δεδομένα της μελέτης
Για τη διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) με τη συμμετοχή 55 ενηλίκων, οι οποίοι βίωναν τα συναισθήματα από όλα τα είδη της αγάπης. Για να επιτευχθεί αυτό, οι μελετητές προκάλεσαν συναισθήματα αγάπης σε εργαστηριακό περιβάλλον μέσα από μια σειρά από σύντομες, προηχογραφημένες ηχητικές ιστορίες, καθεμία από τις οποίες «απεικόνιζε» μια καθημερινή κατάσταση που σχετίζεται με έναν από τους έξι τύπους αγάπης.
Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι γονείς και βρίσκονταν σε ρομαντικές σχέσεις. Άκουσαν τις ιστορίες μέσα στον μαγνητικό τομογράφο και έτσι αποκαλύφθηκαν τα μέρη του εγκεφάλου που ενεργοποιούνταν στην αφήγηση κάθε ξεχωριστής ιστορίας. Αφού ολοκληρωνόταν κάθε ηχητική ιστορία, οι συμμετέχοντες είχαν 10 δευτερόλεπτα σιωπής για να αισθανθούν βαθιά το συναίσθημα που ένιωσαν, ώστε να διαχωριστεί η απάντηση του εγκεφάλου στην ίδια την ιστορία από την καθαρή συναισθηματική εμπειρία της αγάπης. Για να διασφαλιστούν πιο αντικειμενικά αποτελέσματα, οι ενήλικες άκουγαν και κάποιες γενικές ιστορίες -που δεν είχαν καμία σχέση με την αγάπη- μεταξύ των αφηγήσεων για τους 6 τύπους αγάπης.
Από ποιο είδος αγάπης επηρεάζεται εντονότερα ο εγκέφαλος;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ρομαντική και η γονεϊκή αγάπη ενεργοποίησαν τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο πιο έντονα, τα οποία συνδέονται με συναισθήματα ευχαρίστησης και κινήτρου. Αυτό εξηγεί γιατί η αγάπη που νιώθει κάποιος για έναν ρομαντικό σύντροφο ή τα παιδιά του είναι τόσο ισχυρή.
*Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις