Τρία βήματα για να αντιμετωπίσουμε την απόρριψη
Η απόρριψη δεν αρέσει σε κανέναν, ωστόσο είναι κομμάτι της ζωής μας. Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να τη διαχειριστούμε;
Η απόρριψη μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι, αδύναμοι και μπερδεμένοι. Ο εγκέφαλος όταν βιώνουμε μια απόρριψη προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και δημιουργεί συναισθήματα ανεπάρκειας.
Πολύ δύσκολα, όμως, κατανοούμε τα πράγματα όσο είμαστε κατακλυσμένοι από συναισθήματα.
Άλλωστε, οι επιστήμονες αναφέρουν τρία είδη συμπεριφορών που μπορεί να ακολουθήσουν οι άνθρωποι για να νιώσουν καλά μετά από κάποια απόρριψη:
– Απομάκρυνση, αποφεύγοντας τους άλλους.
– Προσκόλληση στους άλλους, προσπαθώντας να κερδίσετε ξανά την έγκρισή τους.
– Κατηγορείτε τους άλλους για να κατευνάσετε το φόβο σας.
Πώς θα διαχειριστείτε την απόρριψη
Αυτές, όμως, οι αντιδράσεις δεν θα οδηγήσουν στην επίλυση ούτε στη μόνιμη ανακούφιση. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω:
Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας
Μην προσπαθείτε να καταλάβετε πράγματα που δεν έχουν εξήγηση. Δώστε στον εαυτό σας αγάπη και κατανόηση. Μην κρίνετε τον εαυτό σας. Τιμήστε τα συναισθήματά σας.
Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο να επεξεργαστεί τον πόνο και να αναπνεύσει. Δεν χρειάζεται τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν τώρα. Θα έρθει και αυτή η ώρα.
Επανασυνδεθείτε με τον εσωτερικό εαυτό σας
Μια απόρριψη μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στις εσωτερικές σας ανάγκες και τον πυρήνα σας. Αναγνωρίστε την ανάγκη σας για αγάπη και την αξίας σας. Ανακαλέστε στιγμές που λάβατε και δώσατε αγάπη απλόχερα.
Αυτές οι στιγμές θα ζεστάνουν την καρδιά σας. Αυτή θα πρέπει να είναι η βάση σας σε κάθε δύσκολη στιγμή που θα σας γειώνει και θα σας προσφέρει ασφάλεια.
Δείτε το δάσος
Μέσα στον πόνο μπορεί να βλέπετε μόνο το δέντρο και όχι το δάσος. Θα πρέπει να σας αφορά η μεγαλύτερη εικόνα. Μόνο έτσι θα αναγνωρίσετε με σαφήνεια τι συνέβη πραγματικά και απορριφθήκατε. Μήπως στην ουσία δεν πρόκειται για απόρριψη αλλά ο φόβος σας μεταφράζει με αυτό τον τρόπο τη συγκεκριμένη κατάσταση;
Σίγουρα, η απόρριψη θα σας φέρει αντιμέτωπους με άβολα συναισθήματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να σας καθορίσει. Θυμηθείτε να παραμείνετε αφοσιωμένοι στην προσωπική σας εξέλιξη και ανάπτυξη.
* Πηγή: Vita
- ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή να λέει «επαίτη» την Ελλάδα το 2019 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
- Θα είναι ο Γουίλ Σμιθ στο επόμενο Matrix; Το διαδίκτυο ουρλιάζει
- Τρεις νεαροί λήστεψαν μέσα σε λίγα λεπτά δύο παρέες ανήλικων – Τους πήραν και τα παπούτσια
- Επέστρεψε στον Κολοσσό ο Ντόνοβαν Τζάκσον
- Τσουκαλάς: Πάλι χρειάστηκε το ΠΑΣΟΚ να τραβήξει την κουρτίνα αποκαλύπτοντας την αβελτηρία της κυβέρνησης
- Ταϊλάνδη: Νεκρή τουρίστρια μετά από επίθεση ελέφαντα – Τον έκανε μπάνιο