Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Θέλουν διάλογο με την Τουρκία, αλλά «βλέπουν» επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Δημοσκόπηση: Θέλουν διάλογο με την Τουρκία, αλλά «βλέπουν» επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Αξιοσημείωτα είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται για το πώς βλέπουν οι πολίτες τα ελληνοτουρκικά από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, ειδικά στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία

Απαισιόδοξοι είναι οι πολίτες για την πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, παρά τα «ήρεμα νερά» που διαφημίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε πείσμα της τουρκικής προκλητικότητας που δεν λέει να υποχωρήσει.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, το 54% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες, έναντι του 33% που δήλωσε πως θα βελτιωθούν.

Και παρότι τα διαχρονικά στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν ότι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, βαίνει μειούμενη η απαισιόδοξη πρόβλεψη επί του θέματος, είναι ωστόσο δεδομένο ότι ήταν παρούσα εξαρχής, δηλαδή από τον περασμένο Απρίλιο (52%) μέχρι και τον Νοέμβριο (54%).

Δημοσκόπηση

Εξάλλου, η πολιτική συγκυρία στη χώρα μας και, δη, στους κόλπους της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την επίμονη αναθεωρητική στάση της Άγκυρας, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον.

Τα διόλου «ήρεμα νερά» στη «γαλάζια πολυκατοικία»

Ας μην ξεχνάμε πως, εκτός από την αντιπολίτευση, που κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «μυστική διπλωματία» και «ΙΧ εξωτερική πολιτική», το πιο δυνατό χτύπημα ήρθε από το «μαλακό υπογάστριο» της κυβέρνησης, δηλαδή από τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε, μάλιστα, την «απόλυση» του Γιώργου Γεραπετρίτη από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, βέβαια, ο Μεσσήνιος πολιτικός μίλησε για «χαριεντίσματα» του Μητσοτάκη – και του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη – με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο ευρωπαϊκής συνόδου στη Βουδαπέστη, ενώ αναρωτήθηκε «ποια στρατηγική εξυπηρετείται όταν ξεκινάς ‘διάλογο’ με την Τουρκία, λέγοντας εξαρχής ότι θα κάνεις υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις».

Το αποτέλεσμα ήταν η διαγραφή του από τη ΝΔ με απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος, παρότι κρατά διαφορετική στάση απέναντι στον Κώστα Καραμανλή, επιλέγει να ξεχνά πως δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν ο κ. Καραμανλής προειδοποιούσε ότι «υφέρπει πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια, η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου».

Εξάλλου, ο Καραμανλής διεμήνυσε ξεκάθαρα στον σημερινό ένοικο του Μαξίμου πως διαφωνεί με τη διαγραφή Σαμαρά, η οποία, μάλιστα, βλάπτει την εθνική ενότητα, τη στιγμή που την έχει ανάγκη η χώρα.

Θέλουν διάλογο, αλλά…

Την ίδια στιγμή, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis καταγράφεται μία οριακή πλειοψηφία, που τάσσεται υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο στην απάντησή τους να είναι πως θέλουν ο διάλογος αυτός να αφορά σε όλα τα θέματα που θέτουν και οι δύο πλευρές.

Με την επιφύλαξη, ένα μεγάλο κομμάτι των ερωτηθέντων να μην έχει κατά νου ακριβώς σε ποιο βαθμό απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας οι τουρκικές θέσεις, τις οποίες η Άγκυρα επιδιώκει να θέσει στο «τραπέζι» – όπως είναι η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίου παρά την τουρκική «Στρατιά Αιγαίου» απέναντί τους, ή την «δίκαιη κατανομή», κατά την κυβέρνηση Ερντογάν και, εν γένει, το πολιτικό σύστημα της γείτονος, στην Ανατολική Μεσόγειο και την de facto διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά και παρεμβάσεις στην Θράκη λόγω της «τουρκικής μειονότητας», όπως αποκαλούν εκείνοι την μουσουλμανική μειονότητα – η απάντησή τους περί εφ’ όλης της ύλης διαλόγου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον υπόλοιπο 49%.

Ειδικότερα, το 26% των πολιτών δηλώνει υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά μόνο για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά – δηλαδή την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας – ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό κομμάτι (21%) που εκφράζει τις σκληρές εθνικές θέσεις, οι οποίες δεν είναι πάντοντε μειοψηφικές στη χώρα μας, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διάλογο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Δημοσκόπηση

Σε κάθε περίπτωση, η εξίσωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις των πολιτών στη δημοσκόπηση, δεν πρόκειται να λυθεί ούτε άμεσα ούτε εύκολα.

Must in

Άπιαστη αυτοδυναμία για ΝΔ, σταθερά δεύτερο ΠΑΣΟΚ, καταλληλότερος… ο Κανένας και κόμμα Κασσελάκη σε χαμηλή πτήση

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis καταγράφει τη φθορά της ΝΔ, τη δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ, την καταλληλόλητα του... «Κανένα» για την πρωθυπουργία και τη χαμηλή πτήση του Κόμματος Κασσελάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024