Ικανοποίηση επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για τον χθεσινό διάλογο των κοινωνικών εταίρων με τον Ν. Ανδρουλάκη και κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Οι κοινωνικοί εταίροι αντιμετώπισαν θετικά την πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη, ενώ υπήρξε συμφωνία για την αναγκαιότητα σύναψης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το γεγονός αποτιμάται από τη Χαριλάου Τρικούπη ως πολύ θετικό αποτέλεσμα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του στόχου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για συγκρότηση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.

Ο διάλογος διήρκεσε περίπου 1.30 ώρα. Ο τόπος της συνάντησης και η επιλογή της αίθουσας (που ονομάζεται «3η Σεπτέμβρη» καθώς εκεί παρουσιάστηκε η ιδρυτική διακήρυξη) είχε συμβολισμό. Άλλωστε, ο κ. Ανδρουλάκης εισερχόμενος στην αίθουσα σχολίασε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο την αναμνηστική πλάκα που υπάρχει με τον Ανδρέα Παπανδρέου και φωτογραφήθηκε με αυτήν.

Ο Ν. Ανδρουλάκης στην αναμνηστική πλάκα

Μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, τους εκπρόσωπους δηλαδή των Βιομηχάνων και των Εργαζομένων, υπήρξαν συγκλίσεις σε αρκετά ζητήματα. Όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν και διαφωνίες μεταξύ των δύο κοινωνικών φορέων – παραδείγματος χάριν για τη διαιτησία στα εργασιακά ζητήματα.

Τι είπαν οι κοινωνικοί εταίροι

Ο ΣΕΒ τόνισε πως αντιμετωπίζει «με θετικό πνεύμα και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τον ανοιχτό και εποικοδομητικό κοινωνικό διάλογο σχετικά με τα θέματα της αγοράς εργασίας».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η αύξηση της παραγωγικότητας είναι θεμέλιο για τη σταθερή βελτίωση των εισοδημάτων και τη δημιουργία ακόμα περισσότερων καλών θέσεων εργασίας.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σε ένα περιβάλλον μεγάλων αλλαγών, κλειδί για την αύξηση της παραγωγικότητας αποτελεί η διασφάλιση ενός ευέλικτου εργασιακού πλαισίου, ταυτόχρονα με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Σε αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και πολιτεία για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, επ’ ωφελεία όλων».

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση:

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως «η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του να καλέσει τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, εργαζόμενους και εργοδότες είναι πολύ σημαντική. Ιδίως την ημέρα που ξεκινά ο διάλογος για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τους επαρκείς κατώτερους μισθούς και την κάλυψη από Συλλογικές Συμβάσεις».

Συνέχισε λέγοντας πως «η επαναρρύθμιση του εργατικού συλλογικού δικαίου και η αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, των σκληρά εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, θα έπρεπε να είναι ο πρωταρχικός στόχος. Εμείς επιμένουμε ακόμα, και το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε σε αυτό, ότι απαιτείται μια νέα μεγάλη εθνική κοινωνική συμφωνία που θα αποκαταστήσει όλο το θεσμικό πλαίσιο που την εποχή των μνημονίων καταργήθηκε και επιτέλους να γίνουμε και σε αυτό το πεδίο μια ευρωπαϊκή μια κανονική χώρα».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς τόνισε ότι «ήταν μια ευκαιρία να ξανά ξεκινήσει επιτέλους ένας ανοιχτός κοινωνικός διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και ελπίζω και με την κυβέρνηση. Ένας διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους τόσο για το καλό της κοινωνίας όσο και της οικονομίας. Κάτι που μας πληγώνει εδώ και 15 χρόνια η έλλειψή του. Συζητήσαμε τα θέματα που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την ανεργία, την επαγγελματική κατάρτιση, τη δια βίου μάθηση. Όλα αυτά είναι θέματα που απασχολούν τόσο τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η συνομοσπονδία αλλά και τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων».

Δείτε βίντεο:

Ανδρουλάκης: Η χώρα μας έχει δυνατότητες αρκεί να σχεδιάσουμε σωστά

Ο κ. Ανδρουλάκης στην εισήγησή του προς τους κοινωνικούς εταίρους τόνισε πως έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Τους ευχαρίστησε για την ανταπόκριση στο κάλεσμα για τον κοινωνικό διάλογο και αναφέρθηκε στην ατζέντα τεσσάρων θεμάτων που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τα εργασιακά.

«Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που θα συνδυάζει την οικονομική βιωσιμότητα με την κοινωνική συνοχή», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Μεταξύ άλλων επισήμανε πως «το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο να αποτελέσει προμετωπίδα για την Ελλάδα του 2030». Πρόσθεσε πως «η χώρα μας έχει δυνατότητες αρκεί να σχεδιάσουμε σωστά».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν στον διάλογο -πλην του κ. Ανδρουλάκη- οι Άννα Διαμαντοπούλου, Κώστας Τσουκαλάς, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Παύλος Χρηστίδης.

Μάλιστα, ο τελευταίος, επισήμανε σε δηλώσεις του ότι «πιστεύουμε πως η εργασία είναι θεμέλιο και της οικονομίας και της κοινωνίας. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον τρόπο που θέλουμε να πορευόμαστε από εδώ και μπρος. Άλλωστε αυτό που και οι κοινωνικοί εταίροι σήμερα συμφώνησαν είναι η σημασία που έχει ο διάλογος αυτός και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το καλό και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

Από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που, θα συζητηθούν με τους κοινωνικούς εταίρους, προμηνύοντας ότι αυτή η πρώτη συνάντηση δεν θα είναι και η τελευταία.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

Το βάρος που θα δώσει το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ

Από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που ο κ. Ανδρουλάκης προσήλθε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιχείρησε με εξωστρεφή τρόπο να μιλήσει για έναν από τους τομείς που δίνει ειδικό βάρος, τα εργασιακά ζητήματα.

Ωστόσο, γενικότερα η οικονομία, το στεγαστικό και τα φορολογικά αποτελούν -μαζί με την ακρίβεια και τα εργασιακά- στις περισσότερες των δημοσκοπήσεων τα σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών. Όλα αυτά αποτελούν ζητήματα που το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα χτυπήσει την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Τσουκαλάς στο περιθώριο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, «το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα με σχέδιο, πρόγραμμα, ρεαλισμό. Την κρίση στη στέγαση, τα προβλήματα στο ΕΣΥ και την ακρίβεια».

Ορόσημο, θα αποτελέσει η μάχη που θα δοθεί εν όψει της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης, όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα διαξιφιστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στόχος για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι να αναδειχθούν όλες οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Εξού και η πρόταση από τον κ. Ανδρουλάκη για μείωση κατά 2% του ΦΠΑ ή αυτή για το νέο ΕΚΑΣ και άλλες παροχές στους συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες είχαν προηγηθεί πλήθος ανακοινώσεων και τοποθετήσεων από Μ. Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη για την πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη για το ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης».