Τα προβλήματα του… Φάμελλου
Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει να περάσει μέσα από συμπληγάδες, επιχειρώντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και ήδη προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του, προκειμένου να υπερβεί τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την «εποχή» Κασσελάκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον νέο Πρόεδρο και για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες επικρατεί σχετική ηρεμία στο εσωκομματικό τοπίο. Το μηνύματα που επιδιώκει να εκπέμψει ο νεοεκλεγείς Σωκράτης Φάμελλος στηρίζονται στο διπλό «μότο»: σύνθεση και ενότητα, που αποτελούν και προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Είναι ευκρινές ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου θα κληθεί -μέσα σε συνθήκες χρονικής, πολιτικής και οικονομικής στενότητας- να επουλώσει πολλές πληγές, καθώς τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί δεν είναι απλά λίγα, αλλά μοιάζουν με βουνό… Μπορεί άραγε ο Σωκράτης Φάμελλος να δημιουργήσει ένα νέο σημείο ισορροπίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ; Το σίγουρο είναι ότι η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου προϋποθέτει λιγότερα «μέτωπα» εντός και περισσότερα εκτός. Το πρώτο crash—test θα είναι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή και ήδη στην Κουμουνδούρου έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την πρώτη «μάχη» του Σωκράτη Φάμελλου, ως προέδρου πλέον.
Το «αγκάθι» της Κ.Ο. και το «προνόμιο»
Δεδομένο πρώτο: Ο Σωκράτης Φάμελλος σε σύγκριση με την αποχωρήσασα ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, είναι πρόεδρος του κόμματος, όντας εκλεγμένος Βουλευτής. Κατά συνέπεια, δεν απαιτούνται εσωκομματικές ισορροπίες ως προς το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ εντός κοινοβουλίου. Το γεγονός αυτό δίνει de facto την πρωτοβουλία των κινήσεων στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο και δεν υπάρχει περιθώριο για πολλαπλά «κέντρα» εξουσίας.
Δεδομένο δεύτερο: Ο Σωκράτης Φάμελλος θα κληθεί να ανασυγκροτήσει την Κ.Ο. και να δημιουργήσει νέο οργανόγραμμα τομέων, έχοντας στην κοινοβουλευτική του «φαρέτρα» μόλις 28 βουλευτές μετά και την ανεξαρτητοποίηση Σαρακιώτη, όταν πριν από ένα χρόνο αριθμούσε 47.
Πάντως, Ράνια Θρασκιά και Βασίλης Κόκκαλης δεν πρόκειται να φύγουν. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν είναι στις προθέσεις του Σωκράτη Φάμελλου η απομάκρυνση της Νίνας Κασιμάτη από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σημειωτέον ότι από τον 7ο της Κουμουνδούρου διαψεύδουν κατηγορηματικά σενάρια που κυκλοφόρησαν σύμφωνα με τα οποία η βουλεύτρια Πειραιά ταύτισε την παραμονή της στον ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία της στο ευρωπαϊκό όργανο. Άλλωστε, η ίδια προχώρησε σε συγκεκριμένη δήλωση για την παρουσία της στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες ημέρες.
Δεδομένο τρίτο και ίσως το πιο σημαντικό: Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι αρχηγός ενός κόμματος, στο οποίο δόθηκε από τους πολίτες η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, πλέον, στις κοινοβουλευτικές «μάχες», τον λόγο μετά τον Πρωθυπουργό θα τον έχει πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν είναι λίγοι εντός Κουμουνδούρου που εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η «αποκαθήλωση» του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι αλλαγές που επιφέρει η συγκεκριμένη συνθήκη.
Οι αλλαγές του Φάμελλου και ο Πολάκης
Οι αλλαγές στη διάταξη των κοινοβουλευτικών δυνάμεων θα επισπευσθούν. Την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος πρόεδρος θα εισηγηθεί στην Πολιτική Γραμματεία «πακέτο» προτάσεων ως προς τις θέσεις του Γραμματέα, του Διευθυντή της Κ.Ο. καθώς και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων.
Φαβορί για τη θέση του Γραμματέα της Κ.Ο. φαίνεται πως είναι ο έμπειρος Διονύσης Καλαματιανός. Η πρόταση θα ψηφιστεί από την Π.Γ. και στη συνέχεια θα υπάρξει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα κληθεί εκ νέου να εγκρίνει την πρόταση. Η διαδικασία δηλαδή που θα ακολουθήσει ο Σ. Φάμελλος θα είναι διαφορετική από αυτή που του προκατόχου του.
Διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει ο Γιώργος Μπάκης. Πρόκειται για στενό συνεργάτη του Σωκράτη Φάμελλου, που βρίσκεται δίπλα του απ’ όταν κατείχε τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο ίδιος παρέμεινε διευθυντής του και κατά την περίοδο, που εκτελούσε τα χρέη του Προέδρου της Κ.Ο. επί Κασσελάκη.
Επίσης, στη θέση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, φαίνεται πως θα παραμείνει-προς το παρόν- ο Παυσανίας Παπαγεωργίου, ενώ, εκτός απροόπτου, η Ράνια Σβίγκου θα διατηρήσει τη θέση της Γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής, με δεδομένο ότι στις αρχές του 2025, το κόμμα θα προχωρήσει σε εκλογές νέας Κεντρικής Επιτροπής, νέας Πολιτικής Γραμματείας και νέου Γραμματέα.
Οι όποιες αλλαγές απαιτούν συναίνεση τόσο των μελών της ΠΓ και της Κ.Ο. όσο και του Παύλου Πολάκη. Ο Βουλευτής Χανίων «αναβαπτίστηκε» μέσα από την προεδρική «κούρσα» και πλέον αποτελεί τον ισχυρότερο εσωκομματικό «πόλο». Άλλωστε, το 44% που έλαβε μικρό ποσοστό δεν το λες. Η συνάντηση των δύο έγινε σε καλό κλίμα, ενώ από το περιβάλλον Φάμελλου μιλούν με σεβασμό και εκτίμηση για τη στάση που κράτησε ο βουλευτής το βράδυ των εκλογών. Το σίγουρο είναι ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο και αρκετό χώρο εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Οι «μαραζωμένες» οργανώσεις και τα οικονομικά προβλήματα
Οι μαζικές αποχωρήσεις των οπαδών του Στέφανου Κασσελάκη οδήγησε αρκετές Οργανώσεις και κάποιες Νομαρχιακές Επιτροπές σε πλήρη αποδιάρθρωση. Πρόκειται για το δεύτερο «χτύπημα» μέσα σε έναν χρόνο μετά τις μαζικές αποχωρήσεις της Νέας Αριστεράς. Σημειωτέον ότι υπήρξαν 70 και πλέον παραιτήσεις από την Κεντρική Επιτροπή. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου θα κληθεί να προχωρήσει σε «χειρουργικές» κινήσεις αναφορικά με την ανασυγκρότηση των οργάνων και των οργανώσεων.
Στον 7ο της Κουμουνδούρου συζητούν επιτακτικά πως θα ξαναμαζέψουν τον κόσμο, διατηρώντας το μομέντουμ της συμμετοχής των 70.000 πολιτών στις εκλογές ζωντανό. Το γεγονός ότι οι 11.000 από αυτούς ήταν νέα μέλη έφερε χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτόν τον λόγο θα επιδιώξουν να συνεχίσουν την καμπάνια εγγραφής νέων μελών, με στόχο να καλύψουν-στο βαθμό που είναι εφικτό- το χαμένο έδαφος των διασπάσεων και των μαζικών αποχωρήσεων.
Όσον αφορά την οικονομική δυσπραγία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή, ανεξαρτήτως ηγεσίας, καλά κρατεί. Η επιλογή πάντως, του Σωκράτη Φάμελλου να συναντηθεί με τους εργαζόμενους της ΑΥΓΗΣ και του Κόκκινου δείχνει πως η ηγεσία της Κουμουνδούρου θέλει να κρατήσει τα ΜΜΕ ζωντανά. Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς, καθώς τα χρέη αυξάνονται και οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Στόχος της είναι να υπάρξει έστω μερική-αν όχι ολική- αποπληρωμή των δεδουλευμένων και στη συνέχεια να προχωρήσει σε ένα νέο σχέδιο, που θα κινείται στον αντίποδα των προτεραιοτήτων Κασσελάκη.
- Ομάδα-έκπληξη θέλει να πάρει τον Άλισον από τη Λίβερπουλ
- Αντώνης Λυμπέρης: Ράγισε καρδιές ο επικήδειος του γιου του Αλέξανδρου – «Δεν εγκατέλειψες ποτέ»
- Βανδαλισμοί σε κεντρική πλατεία του Δήμου Μαλεβιζίου
- Η επιστήμη μίλησε: Η αγάπη δεν είναι μία και κάθε είδος μας επηρεάζει διαφορετικά
- Συνάντηση Φάμελλου με Τσίπρα – Δείτε φωτογραφίες
- Γαλλία: Για πρώτη φορά στην ιστορία δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα