Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, έκανε στροφή 180 μοιρών… Από την τοποθέτησή του περί προστασίας των μειονοτήτων από «τυραννία της πλειοψηφίας» έστριψε στην «τυραννία της μειοψηφίας» οι οποίες «δεν επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την άποψή τους». Τα θέματα της «woke» ατζέντας επανήλθαν στη δημόσια συζήτηση την ώρα που στην Ευρώπη οι Alt Right φωνές ισχυροποιούνται.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η σύνδεση της νίκης Τραμπ με την ήττα της «woke» ατζέντας μετατοπίζουν δεξιότερα το πολιτικό σκηνικό.

Δεν είναι προσβολή ούτε κοπλιμέντο ο χαρακτηρισμός «woke» λέει 1 στους 2

Έρευνα κοινής γνώμης που βλέπει το φως της δημοσιότητας καταγράφει τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην «woke» κουλτούρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 55,7% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι γνωρίζει και κατανοεί τον όρο «woke» ενώ το 23,6% τον έχει ακούσει αλλά δεν είναι σίγουρο για τη σημασία του. Ένα μικρότερο ποσοστό (7,7%) τον έχει ακούσει χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει, ενώ το 12% δεν έχει καμία εξοικείωση με τον όρο.

Στην έρευνα της aboutpeople (NEWS 24/7), μεταξύ όσων γνωρίζουν τη σημασία του «woke», το 37% χρησιμοποιεί τον όρο για να περιγράψει αντιλήψεις ή άτομα με συγκεκριμένες ιδέες, ενώ το 62% δηλώνει το αντίθετο.

Το 37% χρησιμοποιεί τον όρο για να περιγράψει αντιλήψεις ή άτομα με συγκεκριμένες ιδέες

Όταν ζητήθηκε να απαντήσουν πώς θα αντιδρούσαν αν κάποιος/α τους χαρακτήριζε ως «woke», το 48,2% ανέφερε ότι δεν θα το αντιλαμβανόταν ούτε ως προσβολή ούτε ως κομπλιμέντο, το 29,3% θα το θεωρούσε προσβολή και το 4,6% θα το εκλάμβανε ως κομπλιμέντο.

Επίγνωση των κοινωνικών αδικιών

Δύο ακόμα ερωτήσεις στις οποίες απάντησαν όσοι έχουν ακούσει τον όρο και ξέρουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τι σημαίνει, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Στην ερώτηση σχετικά με το τι σημαίνει να είναι κάποιος «woke», το 40,4% συνδέει τον όρο με την επίγνωση των κοινωνικών αδικιών ενώ το 28% τον ταυτίζει με τη υπερβολική πολιτική ορθότητα. Το 27% των συμμετεχόντων δεν υιοθετεί καμία από τις δύο απόψεις.

Όσον αφορά στην αντίληψη για την «woke» ατζέντα, το 65,3% θεωρεί ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, απορρίπτοντας τόσο το ότι «όποιος διαφωνεί είναι στην πραγματικότητα ακροδεξιός» (9,7%) όσο και το ότι είναι επικίνδυνη γιατί αντιτίθεται σε αξίες όπως η πατρίδα, η οικογένεια και η θρησκεία (19,5%).

Σταθερά υπέρ της ισότητας

Το 96,5% υποστηρίζει την ισότητα των δύο φύλων, το 87,7% τη φυλετική ισότητα και το 67,9% την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Όσον αφορά στα θέματα ταυτότητας φύλου, βλέπουμε ότι το 30,5% είναι υπέρ της αναγνώρισης ταυτοτήτων πέραν του άνδρα και της γυναίκας σε επίσημα έγγραφα, όπως πιστοποιητικά γέννησης και διαβατήρια, ενώ το 56,5% τάσσεται κατά. Ενώ αντίστοιχα το 23,3% είναι υπέρ της χρήσης ουδέτερων αντωνυμιών, έναντι 65,5% που δηλώνει αντίθετο.