«Ειρήνη μέσω δύναμης» – Τι προαναγγέλλει ο Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Όσο περνά ο καιρός από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, οι επιλογές και οι δηλώσεις του προμηνύουν όλο και περισσότερο πως πρόκειται να κινηθεί στο φλέγον ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία.
- Διασωληνωμένες στη ΜΕΘ οι δύο αδελφές του 16χρονου που πέθανε από διαρροή αερίου
- Συμφωνία Λύτρα – Πολυζωγοπούλου για συναινετικό διαζύγιο
- Συνελήφθη ο διαρρήκτης που έτρωγε και έκανε μπάνιο στα σπίτια που έκλεβε - Έκανε 22 διαρρήξεις σε έναν μήνα
- Κασσελάκης και βουλευτές που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν νομιμοποιούνται να ζητούν «εργολαβικά» έδρες
Με μία μόνο ανάρτηση, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον κόσμο πώς θα μπορούσε να μοιάζει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Και πρόκειται να είναι ένα μεγάλο διπλωματικό εγχείρημα.
«Με μεγάλη μου χαρά προτείνω τον στρατηγό Κιθ Κέλογκ για να υπηρετήσει ως βοηθός του Προέδρου και Ειδικός Απεσταλμένος για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ο Κιθ έχει διανύσει μια διακεκριμένη στρατιωτική και επιχειρηματική καριέρα, συμπεριλαμβανομένης της θητείας του σε εξαιρετικά ευαίσθητους ρόλους εθνικής ασφάλειας στην πρώτη μου κυβέρνηση. Ήταν μαζί μου από την αρχή! Μαζί, θα εξασφαλίσουμε ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΔΥΝΑΜΗΣ, και θα κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΞΑΝΑ!»
Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Τραμπ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social -που ανήκει στον ίδιο- με την οποία έρχεται να προσθέσει στις δηλώσεις του για την υποστήριξη του τερματισμού του Πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η επιλογή του Κιθ Κέλογκ ως ειδικόυ απεσταλμένου του στην Ουκρανία, σημαίνει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε επίσης ένα πολύ συγκεκριμένο, προαναγγελθέν σχέδιο για το πιο φλέγον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής.
Ζήτημα για το οποίο, ο ίδιος είχε κάνει πολύ βαρύγδουπες δηλώσεις κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, υποστηρίζοντας πως αν εκλεγόταν θα μπορούσε να δώσει τέλος στον πόλεμο μέσα σε «24 ώρες».
Που τοποθετείται ο Κέλογκ
Ο Κιθ Κέλογκ, ο 80χρονος πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, έχει παρουσιάσει το ειρηνευτικό του σχέδιο με κάποιες λεπτομέρειες, γράφοντας για το ινστιτούτο πολιτικής America First τον Απρίλιο.
Κυρίως, το σχέδιο λέει ότι θα πρέπει να γίνει «μια επίσημη πολιτική των ΗΠΑ για την επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός και διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων».
Ο Κέλογκ σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται ανάμειξη σε άλλη σύγκρουση και τα δικά τους αποθέματα όπλων έχουν υποφέρει από την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, αφήνοντας τη χώρα δυνητικά εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν.
Επισημαίνει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθεί σε αναμονή επ’ αόριστον, «σε αντάλλαγμα μια συνολική και επαληθεύσιμη ειρηνευτική συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας».
Όπως αναφέρει το CNN, προσθέτει ότι ορισμένοι επικριτές της συνεχιζόμενης βοήθειας προς την Ουκρανία «ανησυχούν για το εάν τα ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής διακυβεύονται στον πόλεμο της Ουκρανίας και αναρωτιούνται εάν η Αμερική εμπλέκεται σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνική σύγκρουση».
Το σχέδιο προσφέρει στην Ουκρανία μια ευκαιρία για τον τερματισμό της βίας, σε μια εποχή που χάνει σε όλα τα μέτωπα και στερείται βασικού ανθρώπινου δυναμικού – κάτι στο οποίο η Ρωσία πιθανότατα θα την ξεπερνά πάντα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις