Γεωργία: «Δεν θα αποχωρήσω όταν λήξει η θητεία μου», λέει η Πρόεδρος της χώρας
Στην Γεωργία συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με αφορμή το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ
- «Έχουν καταγραφεί περίπου 100 δονήσεις» - Τι είπε ο Λέκκας για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού στην Ηλεία
- Αυξήσεις - φωτιά έως 20% στα ασφάλιστρα υγείας ισόβιας διάρκειας
- Υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς: Ο Τραμπ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αναβολή της απαγγελίας της ποινής του
- Αρκάς: Η καλημέρα αφιερωμένη στους εορτάζοντες Γιάννηδες
Την ώρα που στην Γεωργία συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τρίτη ημέρα, η Πρόεδρος της χώρας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, δήλωσε το Σάββατο (30/11) ότι το κοινοβούλιο δεν έχει καμία νομιμότητα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, τονίζοντας πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από το προεδικό αξίωμα όταν λήξει η θητεία της τον Δεκέμβριο.
Η Ζουραμπισβίλι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η προεδρία παραμένει ο μόνος νόμιμος θεσμός στη χώρα και έκανε αυτές τις δηλώσεις εν μέσω νέων διαδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Τιφλίδα και σε άλλες πόλεις.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αφότου ο πρωθυπουργός, Ιρακλί Κομπαχίτζε, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Γεωργία αναβάλλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γεωργία διέρχεται μία περίοδο πολιτικής αναταραχής, μετά την αμφισβητούμενη νίκη του κόμματος «Γεωργιανού Ονείρου» στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο τέλος Οκτωβρίου, μολονότι η φιλοδυτική αντιπολίτευση και η Πρόεδρος Ζουραμπισβίλι καταγγέλλουν παρατυπίες.
Έτσι, η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει το νέο κοινοβούλιο και πραγματοποιούνται διαδοχικές διαδηλώσεις, οι οποίες δεν στάθηκαν ικανές να πιέσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει.
Επεισόδια και αστυνομική βία στις διαδηλώσεις στην Τιφλίδα
Το Σάββατο, για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, χιλιάδες φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Τιφλίδας.
Οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας, κοντά στο κοινοβούλιο, γέμισαν με διαδηλωτές, με ορισμένους να κρατάνε σημαίες της ΕΕ και της Γεωργίας, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το «Γεωργιανό Όνειρο» και η κυβέρνηση κατηγορούνται από τους πολιτικούς αντιπάλους του, ότι απομάκρυναν την πρώην σοβιετική δημοκρατία από την ένταξη στην ΕΕ και, αντιθέτως, επιδιώκουν μια προσέγγιση με τη Μόσχα. Πολλοί Γεωργιανοί ωστόσο θεωρούν την Ρωσία – οποία εισέβαλε στην Γεωργία το 2008 – ως απειλή για τη χώρα τους.
Η Γεωργία έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά στη συνέχεια οι Βρυξέλλες «πάγωσαν» τη διαδικασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σοβαρή υποχώρηση της δημοκρατίας. Η γεωργιανή κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την Παρασκευή (29/11) ότι αναβάλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του 2028.
Με αφορμή αυτή την απόφαση, χιλιάδες φιλοευρωπαίοι Γεωργιανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, με την αστυνομία να προβαίνει σε βίαιη καταστολή και συλλήψεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις