Ουκρανία – Ρωσία: Ένα σχέδιο διαμελισμού, μια «βρόμικη» βόμβα και μια ημερομηνία-σταθμός για το μέλλον
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε νέα απειλή, ως απάντηση σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν στον Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα
Ουκρανία και Ρωσία δίνουν σφοδρές μάχες σε ανατολικό μέτωπο και Κουρσκ, την ώρα που η Δύση και η Μόσχα έχουν μπει για τα καλά σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο, με ένα θερμό επεισόδιο να μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ και την ημερομηνία που θεωρείτο σταθμός, που δεν είναι άλλη από την 20η Ιανουαρίου που θα ορκιστεί ο Τραμπ, τελικά να μην «υπόσχεται» πολλά για το τέλος της σύρραξης.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram ότι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο δύο οικισμών, της Βερχοκαμιάνκα και της Ροζντόλνε, στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια του Ντονέτσκ.
Η Ρωσία κατέρριψε δέκα αμερικανικής κατασκευής βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία την τελευταία εβδομάδα, ανέφερε ακόμη το υπουργείο.
Οι «βρόμικες» βόμβες είναι σχετικά πρωτόγονα, ανακριβή όπλα. Η κατασκευή τους είναι πολύ ευκολότερη και φθηνότερη από μια πυρηνική συσκευή
Στο μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Άτλας στη ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.
«Ο Άτλας είναι τμήμα του ρωσικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος που εφοδιάζει με πετρελαϊκά προϊόντα τον ρωσικό στρατό», ανέφερε ανακοίνωση του στρατού στην εφαρμογή Telegram.
Η Ουκρανία έπληξε επίσης έναν σταθμό ραντάρ του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος Buk στη νότια ουκρανική περιφέρεια της Ζαπορίζια, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σχέδιο τριχοτόμησης
Εν τω μεταξύ, την τριχοτόμηση της Ουκρανίας προβλέπει σχέδιο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο απέκτησε η «Bild» μέσω ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρόκειται για το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Πούτιν στον Ντόναλντ Τραμπ, όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Περιλαμβάνει την προσάρτηση των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας στη Ρωσία, τη δημιουργία ενός «φιλορωσικού κρατικού σχηματισμού» στις περιφέρειες του Κιέβου, του Σούμι και της Οδησσού στην κεντρική Ουκρανία και χαρακτηρίζει την υπόλοιπη δυτική Ουκρανία «αμφισβητούμενα εδάφη».
Το καθεστώς σε αυτά θα προκύψει από διαπραγματεύσεις στις οποίες καλούνται να λάβουν μέρος η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.
Το δημοσίευμα έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πρωτιά-έκπληξη του θαυμαστή του Πούτιν, Καλίν Γκεοργκέσκου, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία.
Εφόσον ο Γκεοργκέσκου επικρατήσει στον β΄ γύρο και εκλεγεί πρόεδρος, μαζί με τον Βίκτορ Όρμπαν θα έχουν λόγο (σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα) για το μέλλον της Ουκρανίας.
Ένα σχέδιο που προφανώς απορρίπτουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπου όμως πλέον θα υπάρχουν τρία μέλη με φιλορωσικές θέσεις (Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία).
«Βρόμικη» βόμβα
Την ίδια στιγμή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε νέα απειλή, ως απάντηση σε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν στον Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα πριν εγκαταλείψει το αξίωμά του.
Μιλώντας σε συνάντηση της συμμαχίας ασφαλείας πρώην σοβιετικών χωρών στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε ότι η χώρα του «δεν θα το επιτρέψει αυτό».
«Σε αυτή την περίπτωση, θα δεχθούμε και θα χρησιμοποιήσουμε τα πάντα, θέλω να το τονίσω αυτό, δηλαδή όλα τα μέσα καταστροφής που διαθέτει η Ρωσία», είπε.
«Εάν κάποιος μεταφέρει επίσημα κάτι, τότε αυτό θα σημαίνει παραβίαση όλων των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί στον τομέα της μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής», πρόσθεσε.
«Λοιπόν, δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό στην ίδια την Ουκρανία. Θα παρακολουθούμε κάθε βήμα που συμβαίνει εκεί».
Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι πρακτικά αδύνατο για την Ουκρανία να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, αλλά ότι μπορεί να είναι σε θέση να κατασκευάσει κάποιου είδους «βρόμικη» βόμβα.
Τεχνικά γνωστές ως συσκευές ραδιολογικής διασποράς, οι «βρόμικες» βόμβες είναι σχετικά πρωτόγονα, ανακριβή όπλα. Η κατασκευή τους είναι πολύ ευκολότερη και φθηνότερη από μια πυρηνική συσκευή και επίσης πολύ λιγότερο επικίνδυνη.
Για τις «βρόμικες» βόμβες χρησιμοποιούν συμβατικά εκρηκτικά, όπως δυναμίτη, που τοποθετούνται δίπλα σε ραδιενεργό υλικό, το οποίο στη συνέχεια εκσφενδονίζεται προς τα έξω από τη δύναμη της έκρηξης. Η ποσότητα του ραδιενεργού υλικού που διασκορπίζεται, αν και επικίνδυνη, δεν είναι απαραίτητα θανατηφόρα.
Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στη βόμβα θα μπορούσε να προέρχεται από ραδιενεργές πηγές που χρησιμοποιούνται στην ιατρική και τη βιομηχανία ή από ερευνητικές εγκαταστάσεις.
Πυρηνικός πόλεμος
Παράλληλα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι, αν η Δύση προμηθεύσει με πυρηνικά όπλα την Ουκρανία, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να θεωρήσει μια τέτοια μεταφορά ισοδύναμη με επίθεση στη Ρωσία, πράγμα που θα παρείχε αιτιολογία για μια πυρηνική απάντηση.
Αφορμή για τις νέες απειλές του Ντμίτρι Μεντβέντεφ το δημοσίευμα των New York Times της περασμένης εβδομάδας που ανέφερε ότι δυτικοί αξιωματούχοι, τους οποίους δεν κατονόμασε, πρότειναν οι ΗΠΑ και ο απερχόμενος προέδρος Τζο Μπάιντεν να δώσουν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, αν και υπάρχουν φόβοι ότι ένα βήμα αυτού του είδους θα είχε σοβαρές επιπτώσεις.
«Αμερικανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι συζητούν σοβαρά τις συνέπειες της μεταφοράς πυρηνικών όπλων στο Κίεβο», σημείωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012, σε ανάρτησή του στο Telegram.
Ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε επίσης ότι ακόμη και η απειλή μιας τέτοιας μεταφοράς πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να θεωρηθεί προετοιμασία για πυρηνικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
«Η πραγματική μεταφορά τέτοιων όπλων μπορεί να εξισωθεί με το τετελεσμένο γεγονός μιας επίθεσης στη χώρα μας», βάσει του προσφάτως αναθεωρημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, κατέληξε ο Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας.
Τέλος, το BBC (ρωσική υπηρεσία) σε συνεργασία με τον ρωσικό ιστότοπο Mediazona και ομάδα εθελοντών έχουν ταυτοποιήσει μέχρι τώρα τα ονόματα 80.973 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, από την αρχή των εχθροπραξιών τον Φεβρουάριο του 2022.
Το 52% δεν είχε σχέση με τον στρατό τη στιγμή της έναρξης του πολέμου, αναφέρουν τα εν λόγω μέσα στην έρευνα-καταγραφή, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται ανοδική αύξηση των απωλειών μεταξύ των εθελοντών, πολλοί από τους οποίους σκοτώνονται μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες αφότου σταλούν στο μέτωπο.
Πρόκειται για αυτούς που υπέγραψαν συμβάσεις με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετά την έναρξη του πολέμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2023, οι απώλειες των εθελοντών αντιστοιχούσαν στο 14% των συνολικών απωλειών.
«Ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που ήταν πολίτες και εντάχθηκαν στον στρατό ήδη μετά την έναρξη του πολέμου και αυτών που σκοτώθηκαν στο μέτωπο είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια, πώς βρέθηκε στο μέτωπο το 28% εκείνων που σκοτώθηκαν και τους οποίους εντοπίσαμε», γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC.
Το ποσοστό των καταδικασθέντων κρατουμένων, οι οποίοι στρατολογήθηκαν στις σωφρονιστικές αποικίες, μειώνεται.
Τον Νοέμβριο του 2023 αποτελούσαν το 26% του συνόλου των απωλειών , ενώ τώρα το 18%. Παράλληλα, τα στρατιωτικά τμήματα που απαρτίζονται από κρατούμενους εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και «επιφορτίζονται ένα μέρος του μάχιμου φορτίου».
Η έρευνα σχετικά με την καταγραφή των απωλειών στον πόλεμο της Ουκρανίας διαπιστώνει ότι οι δείκτες θνησιμότητας ως προς τις απώλειες προηγούνται οι περιοχές Τιβά, Μπουριάτια και Αλτάι.
Οι μικρότεροι δείκτες θνησιμότητας παρατηρούνται στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
«Οι υπολογισμοί μας -γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC- δείχνουν ότι ένας άνδρας από την Τιβά έχει εννέα φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να σκοτωθεί στον πόλεμο, απ’ ότι ένας κάτοικος της Μόσχας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις