Σχεδόν τα τρία στα τέσσερα εργατικά δυστηχήματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα περνάνε «κάτω από τα ραντάρ» των ελεγκτικών αρχών και είναι αόρατα από τις επίσημες στατιστικές. Αυτό κατέθεσε στην Κομισιόν,  ο Αντρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασίας (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΥΑΕ, η καταγραφή των θανάτων στην εργασία από την Επιθεώρηση Εργασίας δίνεται στη δημοσιότητα με καθυστέρηση δύο ετών και αφορούν το 1/3 με 1/4 των περιστατικών που συμβαίνουν στην πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα της ΟΣΕΤΕΕ,  που αποτελεί τη βάση για το δημόσιο και κοινωνικό διάλογο.

Αντίστοιχα, οι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες δεν καταγράφονται στη χώρα όταν επίσημες έρευνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΥΑΕ σε συνεργασία με υψηλού κύρους φορείς, τους μεσοσταθμίζουν σε 2.500 το χρόνο. Έως σήμερα από την αρχή του χρόνου, στη χώρα μας, 135 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη δουλειά, ενώ 220 έχουν τραυματιστεί σοβαρά – με ένα θανατηφόρο ατύχημα να συμβαίνει κάθε τρεις μέρες.  Σύμφωνα με την ΟΣΕΤΕΕ, την τελευταία τριετία οι νεκροί σε χώρους εργασίας στην Ελλάδα αγγίζουν τους 600.

Η σοβαρή υποκαταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων στη χώρα μας φαίνεται πώς έχει γίνει αισθητή και από τους ερυωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ερευνάται από την Eurostat. O κ. Στοϊμενίδης στην παρέμβασή του στην επιτροπή ΥΑΕ της Κομισιόν ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση να είναι παρούσα και η Εurostat – αίτημα που έγινε δεκτό.

Εργατικά ατυχήματα και ΣΣΕ

Τα εργατικά ατυχήματα και η πλημμελής τήρηση των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία συνδέονται άμεσα με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ο γραμματέας ΥΑΕ της ΓΣΕΕ τόνισε ότι παρά τις κατευθύνσεις του ψηφισθέντος Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα και τις σχετικές οδηγίες, η ελληνική Κυβέρνηση δεν προσαρμόζεται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ως αποτέλεσμα, ενώ η κάλυψη των Συλλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 85%, στην Ελλάδα βρίσκεται στο 29% καταδικάζοντας στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την εντατικοποίηση τους εργαζόμενους.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα σήμερα είναι 35% κάτω από τα επίπεδα του 2010, ενώ η κερδοφορία των επιχειρήσεων αυξάνεται διαρκώς.

Η έλλειψη ΣΣΕ έχει βαρύτατα, αρνητικά αποτελέσματα και στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Εμφατική κατά τον Πρόεδρο της Επιτροπής Vision Zero της Κομισιόν είναι και η έλλειψη του κοινωνικού διαλόγου τόσο στη συνομολόγηση ΣΣΕ όσο και στα θέματα ΥΑΕ. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το γεγονός ότι παράλληλα με τη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής ΥΑΕ στο Λουξεμβούργο, στην Αθήνα ξεκινούσε το «Εθνικό Συνέδριο για την ΥΑΕ» με εκπροσώπους της Κυβέρνησης και της εργοδοτικής πλευράς και δίχως να δοθεί βήμα έκφρασης στους εργαζομένους.

Τα εργατικά δυστυχήματα στην ΕΕ

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Εurostat για το 2022, τα εργατικά δυστυχήματα στοίχισαν τη ζωή σε 3.286 άτομα στην ΕΕ.
Υπήρξαν σχεδόν 2.97 εκατομμύρια μη θανατηφόρα εργατικά ατυχήματαστην ΕΕ στο 2022, μια αύξηση 3% από το 2.88 εκατομμύρια στο 2021 (+ 87 139 περισσότερα μη θανατηφόρα ατυχήματα). Η αύξηση αυτή οφείλεται πιθανότατα στην οικονομική επανεκκίνηση του 2022, που ακολούθησε τη γενική επιβράδυνση που σχετίζεται με την πανδημία COVID-19.

Τα 3.216 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα αντιστοιχούν στο 0,1% του συνόλου των ατυχημάτων. Πρόκειται για 61 θανατηφόρα ατυχήματα λιγότερα από ό,τι το 2021 και 122 λιγότερα από ό,τι το 2013.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 1,66 θάνατοι ανά 100.000 απασχολούμενους το 2022, έναντι 1,76 θανάτων το 2021. Το ποσοστό εμφάνισης παραμένει κάτω από 2,0 θανάτους ανά 100 000 εργαζόμενους από το 2016.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, σημειώθηκαν κατά μέσο όρο 1,66 θάνατοι ανά 100.000 απασχολούμενους το 2022, έναντι 1,76 θανάτων το 2021. Το ποσοστό εμφάνισης παραμένει κάτω από 2,0 θανάτους ανά 100 000 εργαζόμενους από το 2016.