Όσα ήρθαν στο φως από τα γκράφιτι των κρατουμένων στον Πύργο του Λονδίνου του 16ου αιώνα
Μεταξύ των κρατουμένων στον Πύργο του Λονδίνου ήταν και ο Hew Draper, ένας ξενοδόχος που κατηγορήθηκε για μαγεία και φυλακίστηκε το 1561.
Εκατοντάδες γραπτά κείμενα σε μορφή γκράφιτι που χαράχτηκαν στους ιστορικούς πέτρινους τοίχους από τους φυλακισμένους στον Πύργο του Λονδίνου -γνωστός και ως Βασιλικό Παλάτι – μπορούν επιτέλους να αποκρυπτογραφηθούν.
Διάσημοι και άσημοι κρατούμενοι
Ο Dr Jamie Ingram, ο οποίος ηγείται ενός προγράμματος για τη μελέτη των γκράφιτι στον Πύργο του Λονδίνου, χαρακτήρισε τις ανακαλύψεις «συναρπαστικές». Ξεκίνησε να μελετά τον Salt Tower στη νοτιοανατολική γωνία – μέρος του τείχους που έχτισε ο Ερρίκος Γ’ τη δεκαετία του 1230.
Μεταξύ των κρατουμένων ήταν και ο Hew Draper, ένας ξενοδόχος από το Μπρίστολ που κατηγορήθηκε για μαγεία και φυλακίστηκε το 1561, ο οποίος χάραξε στον τοίχο μια αστρολογική σφαίρα με ζώδια, παρά το γεγονός ότι είχε ισχυριστεί ότι είχε καταστρέψει όλα του τα βιβλία.
Ο Ingram δήλωσε στον Observer: «Υποτίθεται ότι υπήρχαν 79 γκράφιτι εκεί(…)Μέχρι το τέλος της έρευνας που διεξήγαγα, υπάρχουν 354. Η ενδελεχής εξέταση της επιφάνειας των τοίχων μας επέτρεψε να εντοπίσουμε τι άλλο υπάρχει εκεί … αναγνωρίζοντας ότι κάθε σημάδι είναι σημαντικό, και όχι μόνο εκείνα που έχουν αφήσει οι διάσημοι κρατούμενοι».
Στον Πύργο του Λονδίνου, ένα ισχυρό φρούριο και βασιλικό παλάτι, είχαν φυλακιστεί και δύο πρίγκιπες, ο Εδουάρδος Ε’ και ο Ριχάρδος της Υόρκης.
Σήμερα τον διαχειρίζεται το Historic Royal Palaces, ένα ανεξάρτητο φιλανθρωπικό ίδρυμα, στο οποίο ο Ingram εντάχθηκε πέρυσι με σκοπό να ερευνήσει μία από τις σημαντικότερες συλλογές ιστορικών γκράφιτι του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο «σύζυγος»
Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, η οποία περιλαμβάνει σάρωση με λέιζερ και ανάλυση με ακτίνες Χ, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν στον Πύργο.
«Μόλις εφαρμόσουμε αυτές τις σύγχρονες μεθοδολογίες, τα στοιχεία αρχίζουν να μεταβάλλονται δραματικά και ξαφνικά μπορούμε να αρχίσουμε να τα διαβάζουμε».
Ένα τμήμα ενός τοίχου φέρει γκράφιτι το οποίο ενδέχεται να δημιούργησαν τρία άτομα. Οι ημερομηνίες 1571 και 1576 είναι επίσης χαραγμένες. Αυτές είχαν καταχωρηθεί ως «δυσανάγνωστες», αλλά τώρα αποκρυπτογραφούνται. Ενώ δεν έχουν σωθεί τα πλήρη κείμενα, ορισμένες λέξεις μπορούν να διακριθούν.
Υπάρχουν επίσης αναφορές σε έναν «σύζυγο», καθώς και στην τιμή και τα ποτάμια. Ο Ingram είπε: «Δεν έχουμε αρχεία για γυναίκες κρατούμενες σε αυτόν τον πύργο. Πρόκειται πιθανώς για γυναικεία φωνή, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο στα γκράφιτι, και το πρώτο παράδειγμα που έχουμε στον ίδιο τον Salt Tower».
»Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν γυναίκες στον πύργο. Απλά δεν αντιπροσωπεύονται σε αυτές τις καταγραφές πρώτου προσώπου. Αυτή είναι μια σπάνια πρωτογενής καταγραφή της παρουσίας μιας γυναίκας, είτε πρόκειται για την ίδια τη φυλακισμένη είτε για τη σύζυγο του φυλακισμένου».
»Τα περισσότερα γκράφιτι είναι εικονογραφημένα, συμπεριλαμβανομένων σταυρών, τα οποία μαρτυρούν ότι πολλοί φυλακισμένοι για θρησκευτικούς λόγους [κρατούνταν] σε αυτόν τον χώρο», είπε.
Ο Ingram εξέφρασε ωστόσο την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι σημερινοί επισκέπτες δημιουργούν τα δικά τους γκράφιτι με στυλό και μολύβια: «Όπου μπορούμε, τα καθαρίζουμε [αλλά] μπαίνει στην πέτρα και την καταστρέφει. Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι το κάνουν σε ένα μνημείο τόσο σημαντικό για εμάς».
*Με πληροφορίες από: Guardian | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Flickr
- Ενας νέος δικομματισμός με υλικά από το παρελθόν
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Η τρομοκρατία στις μέρες μας είναι ένα περιορισμένο φαινόμενο
- Γάζα: Η Βρετανία υπόσχεται να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια
- Ο «γόρδιος δεσμός» της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας
- Γάζα: Το Ισραήλ δεν έχει «καμία δικαιολογία» για τη μη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, λέει η Γερμανία
- Εξοπλισμοί: Χρυσή χρονιά το 2023 για τις μεγαλύτερες βιομηχανίες όπλων λόγω πολέμων και εντάσεων