OT FORUM – Κοστέλο: Η Ελλάδα τα πάει καλύτερα, αλλά δεν ανθεί
Τι είπε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας 4ο OT FORUM
- Πώς καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του δολοφονόνου της Κυριακής Γρίβα
- Πώς δρούσε η συμμορία ανηλίκων που λήστευε ηλικιωμένους στον Πειραιά - Βίντεο ντοκουμέντο
- Η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε την… εκλογική νίκη του Τραμπ – Επικυρώθηκε το αποτέλεσμα στο Κογκρέσο
- Έριξαν φόλες στη παραλία στα Φαλάσαρνα και πέθαναν τέσσερα σκυλιά
«Η Ελλάδα τα πάει καλύτερα, αλλά δεν ανθεί» ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας 4ο OT FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο επικεφαλής εποπτείας (της Κομισιόν) του τρίτου ελληνικού προγράμματος είπε με νόημα πως «Η απόδοση της ελληνικής οικονομίας από το 2018 και μετά πολύ θετική ιδίως αν ανατρέξουμε στο 2015». Ο ίδιος απέδωσε την έλλειψη άνθισης στα σοκ που προκλήθηκαν λόγω Covid αλλά και ενεργειακής κρίσης.
Όπως σημείωσε ο ίδιος «Η ανεργία στην Ελλάδα είναι υψηλή αλλά έχει πέσει στο 10%», για να συμπληρώσει ότι «τα πάει καλύτερα από ΕΕ σε μέσους όρους», καθότι αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό. Ακόμη, συμπλήρωσε πως η χώρα μας έχει αλλάξει στο πεδίο των επενδύσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Θεωρείται μεταξύ των καλυτέρων για τον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης».
Οι συνέπειες της ελληνικής κρίσης
Ο κ. Κοστέλο σημείωσε πως η Κομισιόν έδωσε θετική απόκριση για τα δάνεια της Ελλάδος, συμπληρώνοντας με νόημα: «Η Ελλάδα άλλαξε, τα πάει καλύτερα, αλλά δεν ανθεί», ενώ πρόσθεσε πως η ελληνική ανάπτυξη θα είναι κοντά στο 2% τόσο φέτος όσο και του χρόνου Προβάλαμε 2% ανάπτυξη φέτος και λίγο του χρόνου.
Όπως είπε «Η οικονομική κρίση άφησε μια βαθιά συνέπεια στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότο «Το ποσοστό ανάκαμψης θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό που βλέπουμε. Όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αντιμετώπισε και άλλες προκλήσεις όπως ο Covid και η ενεργειακή κρίση».
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ελληνική οικονομία απέχει από αυτό θα στόχευε ανέφερε το γεγονός ότι η απασχόληση είναι στο 54% ενώ στην ΕΕ είναι στο 60%, ενώ «η παραγωγικότητα βρίσκεται στα 2/3 της ΕΕ».
Επιστρέφοντας στα χρόνια της ελληνικής κρίσης, ο κ. Κοστέλο ανέφερε πως «Υπήρχε οικονομικός αντίκτυπος σε εισοδήματα και αποταμιεύσεις», ενώ πρόσθεσε πως «Το 2009 και το 2010 ήταν δύσκολα τα πράγματα», ενώ παράλληλα αναγνώρισε ότι η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο γεγονός για αυτό και το πρώτο πρόγραμμα «Ήταν δαπανηρό για την Ελλάδα». Σε σχέση με το σήμερα, ο ίδιος σημείωσε ότι η χώρα μας απολαμβάνει πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και καλύτερων spreads στα ομόλογα.
Η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
Αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως είναι «ανθεκτική» με τα εισοδήματα να αυξάνοντα κατά 5% παρά τα σοκ που υπήρξαν λόγω κορωνοϊού και ενέργειας. «Η αγορά εργασίας τα κατάφερε» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως «Η τελευταία πρόβλεψη δείχνει ανάπτυξη για την ευρωπαϊκή οικονομία κοντά στο 1% το 2024 και στο 1,5% το 2025», προβλέποντας ότι θα υπάρξει «Μια ισχνή ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα».
«Αντιμετωπίζουμε βαθιές προκλήσεις» επισήμανε ο κ. Κοστέλο, αναφερόμενος και στους κινδύνους που απορρέουν εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Παράλληλα, έκανε λόγο για «Έλλειμμα δομικής παραγωγικότητας» στην Ευρώπη, ενώ δεν παρέλειψe να αναφερθεί και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εμπόριο, κάτι που συνδέεται και με την πρόσφατη εκλογή Τραμπ.
Πάντως, «Είμαι λίγο αισιόδοξος» ανέφερε ο κ. Κοστέλο, υποστηρίζοντας ότι σημειώθηκε «Πολύ καλή απόκριση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο» μετά τον Covid
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις