Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
H χαρτογράφηση των «23» ανεξαρτήτων στη Βουλή – Ποιος πάει που και οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο

H χαρτογράφηση των «23» ανεξαρτήτων στη Βουλή – Ποιος πάει που και οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο

Κινητικότητα σημειώνεται στους «23» πλέον ανεξάρτητους βουλευτές στη Βουλή, οι οποίοι δεν έχουν κοινή πολιτική μήτρα και απλώνονται ιδεολογικοπολιτικά σε όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη.

Αλλαγές στη σύνθεση και τη μελλοντική λειτουργία της ομάδας των 23 ανεξάρτητων στη Βουλή, που ενδέχεται να επηρεάσουν και τα κόμματα αυτά καθ’ αυτά προκαλεί το νέο κύμα φυγής από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «23» πλέον ανεξάρτητοι δεν έχουν κοινή πολιτική μήτρα και απλώνονται ιδεολογικοπολιτικά σε όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη. Οι μισοί περίπου από αυτούς, οι 11 προέρχονται από τον χώρο του κέντρου και της δεξιάς, ενώ οι υπόλοιποι 12 από το κέντρο και την αριστερά.

Για τη δημιουργία μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας απαιτούνται τουλάχιστον 10 υπογραφές γεγονός που σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορούσαν να σχηματιστούν δύο ξεχωριστές ΚΟ απ’ όλο το πολιτικό τόξο. Σε ένα τέτοιο σενάριο βέβαια η βουλή θα βρίσκονταν στην άβολη θέση να φιλοξενείς 11 κόμματα, πολύ πριν ολοκληρωθεί ο κοινοβουλευτικός κύκλος για την προκήρυξη νέων εκλογών.

Οι 12 της κεντροαριστεράς

Ήδη από τον αλληλοσπαραγμό των τελευταίων μηνών στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποχωρήσει 8 βουλευτές, η πλειοψηφία των οποίων, ανήκει ή «φλερτάρει» με τον Κασσελάκη, ενώ και η Αθηνά Λινού παραμένει εκτός από την περίοδο της σύγκρουση της με τον Παύλο Πολάκη. Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και το δίδυμο, προερχόμενο από την Πλεύση Ελευθερίας, Χουρδάκη – Παπαϊωάννου, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να παίξει ρόλο κλειδί στην υπόθεση δημιουργίας νέας ΚΟ.

Από τους 8 που φύγανε πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ακόμα πως όλοι ανεξαιρέτως θα ενταχθούν στο κόμμα Κασσελάκη. Για πρώτη φορά ωστόσο την Παρασκευή ο Πέτρος Παππάς συνυπέγραψε κείμενο μαζί με τους Μάλαμα, Παύλου, Τζάκρη, Χρηστίδου, Αυλωνίτη με την οποία στηρίζουν τους Γ. Σαρακιώτη και Ευάγγελο Αποστολάκη στην απόφαση τους να ανεξαρτητοποιηθούν και να μην παραδώοσουν την έδρα. Ο ίδιος ο κ. Παππάς έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει – όπως και συνάδελφοί του- ότι παραμένει ανεξάρτητος- επομένως και ανοιχτός σε προτάσεις- βουλευτής.

Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα και των 8 είναι η πολιτική επιβίωση την επόμενη μέρα. Επομένως και ο βασικός τους προβληματισμός είναι σε ποιο κόμμα θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν στην περιφέρεια στην οποία κατεβαίνουν όποτε και αν γίνουν εκλογές. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει περισσότερες απώλειες, κάτι που θα έκανε ευκολότερο το ενδεχόμενο εγχείρημα Κασσελάκη για νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και αυτό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πείσει όχι μόνο τους 8 που έφυγαν αλλά και τουλάχιστον τους Χουρδάκη – Παπαιωάννου να συμμετέχουν προκειμένου να επιτευχθεί ο αριθμός των 10.

Η δεξιά πολυκατοικία

Στα της δεξιάς πολυκατοικίας πάντως, οι «11» είναι σαφώς ομαδοποιημένοι και με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη περίοδο στη Βουλή, δύσκολα συνεννοήσιμοι μεταξύ τους. Από τη μια υπάρχει το δίπολο, Σαράκη (Ελληνική Λύση), Κατσιβαρδά (Σπαρτιάτες) οι οποίοι σε ένα ιδανικό σενάριο για τους ίδιους θα βλέπανε τους εαυτούς τους στο άρμα της ΝΔ. Κάτι τέτοιο ωστόσο φαντάζει τουλάχιστον μακρινό, καθώς η πλειοψηφία δεν δείχνει να τους έχει ανάγκη. Και οι δύο ωστόσο εμφανίζονται κινητικοί, ενώ υπενθυμίζεται πως ο κ. Κατσιβαρδάς είχε καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Διαφορετική είναι η περίπτωση του Μάριου Σαλμά ο οποίος προέρχεται από τη ΝΔ, αλλά σίγουρα δεν επιθυμεί να επιστρέψει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα σταματήσει να πολιτεύεται, αντίθετα εμφανίζεται ενεργός και ορισμένοι τον βλέπουν να γλυκοκοιτάζει προς την κατεύθυνση της Φωνής Λογικής της κ. Λατινοπούλου, έχοντας ως δεδομένο πως προμετωπίδα και των δύο είναι η αντιπαράθεση με τη λεγόμενη woke ατζέντα.

Προερχόμενος από τη ΝΔ είναι και ο βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης που όμως βρίσκεται σε γραμμή επανόδου στην ΚΟ της ΝΔ με ορισμένους να βλέπουν και ως καλή ευκαιρία για κάτι τέτοιο την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα του Δεκέμβρη.

Προφανώς εντελώς ξεχωριστή είναι και η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά οι κινήσεις του οποίου επηρεάζουν οριζόντια ή τουλάχιστον σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητες και από τα μικρότερα κόμματα της δεξιάς της Δεξιάς (Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής).

Από εκεί και πέρα υπάρχει η μεγάλη ομάδα των 6 προερχόμενων από τους Σπαρτιάτες με τους οποίους όμως πολλοί βουλευτές προερχόμενοι απ’ άλλους κομματικούς σχηματισμούς δεν θέλουν συνεργασία. Στην πραγματικότητα η ομάδα αυτή είναι διασπασμένη σε δύο τμήματα: αυτή που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, καθοδηγείται από τον Γιάννη Δημητροκάλλη και έχει ως συνδαιτυμόνες τους Βαλτογιάννη, Φλώρο και Μανούσο και εκείνη που αποτελείται από τους Γαυγιωτάκη και Ασπιώτη. Οι τελευταίοι μάλιστα προχώρησαν και στη δημιουργία κομματικού φορέα με το όνομα Εθνική Συσπείρωση «παρόν».

Must in

Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο έζησε «deja-vu» με το ιταλικό Σούπερ Καπ!

Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο δεν έχει ούτε βδομάδα στο Μιλάνο, όμως κατέκτησε το ιταλικό Σούπερ Καπ με τη Μίλαν. Μόνο που ο Πορτογάλος έχει επαναλάβει παρόμοιο επίτευγμα ως παίκτης...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο