Γαλλία: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η κυβέρνηση Μπαρνιέ – Κατατέθηκε η πρόταση μομφής
Η «ντρίμπλα» Μπαρνιέ στη Γαλλία, να περάσει το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση με εκτελεστικό διάταγμα, οδήγησε στην πρόταση δυσπιστίας που εκτός απροόπτου θα υπερψηφιστεί.
- Πανικός από πυρκαγιά που εξαπλώνεται τρομακτικά γρήγορα και καταβροχθίζει σπίτια
- Σάλος από δηλώσεις της Βάιντελ για τους γερμανούς «σκλάβους» στην «αποικία» των ΗΠΑ
- Άμεση επιβολή και είσπραξη φόρων στο στρατηγικό σχέδιο της ΑΑΔΕ 2025 - 2029
- Επί ποδός ο στρατός στη Βενεζουέλα - Σχέδιο ασφαλείας από τον Μαδούρο λίγο πριν την ορκωμοσία του
Μια ανάσα από την πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται η Γαλλία.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός αποφάσισε να προσφύγει στο άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος που του επιτρέπει να νομοθετεί ερήμην της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να κλείσει το ζήτημα των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025, επιταχύνοντας τις εξελίξεις. Η κίνηση αυτή, όπως αναμενόταν, προκάλεσε αντιδράσεις.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, μια πρωτοβουλία που ανακοίνωσε πως θα στηρίξει και η ακροδεξιά. Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη (4/12).
Θα υπερψηφίσει την πρόταση το κόμμα της Μαρί Λεπέν
Σε μήνυμά του στο X, ο πρόεδρος του ακροδεξιού RN Τζόρνταν Μπαρντέλα επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ. «Δεν υπάρχει διέξοδος για μια κυβέρνηση που ξαναπιάνει το νήμα του Μακρονισμού, που αρνείται να λάβει υπόψη της την κοινωνική έκτακτη ανάγκη στο τέλος του μήνα και που αγνοεί την ανάγκη επανεκκίνησης της ανάπτυξης», έγραψε.
Μια ανάσα από την έξοδο ο Μισέλ Μπαρνιέ που απέτυχε να μην βρθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής
Η Μαρίν Λε Πεν δήλωσε ότι θα καταθέσει αντίστοιχη πρόταση και το κόμμα της.
Με δεδομένο ότι κόμματα που στηρίζουν την πρόταση διαθέτουν από κοινού την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση Μπαρνιέ, τον οποίο όρισε πρωθυπουργό προ τριμήνου ο πρόεδρος Μακρόν, αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση σαφή κίνδυνο πτώσης.
Το πολιτικό θρίλερ στην Εθνοσυνέλευση
Εάν πέσει η κυβέρνηση, θα είναι η πρώτη επιτυχημένη ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης μετά την ήττα της κυβέρνησης του Ζωρζ Πομπιντού το 1962, όταν πρόεδρος ήταν ο Σαρλ ντε Γκωλ.
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία γιγαντώθηκε καθώς η γαλλική κυβέρνηση έδειχνε αδυναμία να «περάσει« την έγκριση του προσχέδιου προϋπολογισμού. Ο Γάλλος πρωθυπουργός απέσυρε τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις αποζημιώσεις φαρμάκων λίγες ώρες πριν τις παρουσιάσει στο κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την έγκριση της Ακροδεξιάς αλλά δεν πέτυχε να αλλάξει τις εύθραυστες ισορροπίες.
Κατά την ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, ο Μπαρνιέ υποστήριξε πως εξάντλησε τα όρια του διαλόγου, ενώ στη συνέχεια τόσο η συμμαχία της Αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, όσο και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, αποχώρησαν από την αίθουσα.
Αβεβαιότητα
Αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές συνθήκες, η πιθανότητα να υπάρξει γρήγορα νέος διάδοχος παραμένει αβέβαιη.
Όπως έχουν τα πράγματα και αριθμητικά, το σύνολο των ψήφων της Αριστεράς, που αποτελείται από τους Πράσινους (EELV) (38), το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) (17), το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας (66) και το La France insoumise (LF) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν (71), μαζί με εκείνο του Εθνικού Συναγερμού (FN) (124) και της ομάδα του Ερίκ Σιότι (16) σημαίνει ότι η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ θα περάσει με 332 ψήφους επί συνόλου 577.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η πρόταση μομφής μπορεί να εγκριθεί μόνο από την πλειοψηφία των μελών που απαρτίζουν τη Συνέλευση, δηλαδή από τουλάχιστον 289 εκλεγμένους αντιπροσώπους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις