ΗΠΑ: Αυτές είναι οι πιο αμφιλεγόμενες απονομές χάριτος στην ιστορία τους
Η περίπτωση του Χάντερ Μπάιντεν δεν είναι μεμονωμένη. Μια ξεκάθαρη περίπτωση νεποτισμού που όμως ωχριά μπροστά σε άλλες σκανδαλώδεις απονομές χάριτος
Η απροσδόκητη απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να απονείμει χάρη στον γιο του Χάντερ εντάσσεται σε μια μακρά λίστα με αμφιλεγόμενες απονομές χάριτος που εκδίδονται από προέδρους στο πλαίσιο της τεράστιας συνταγματικής εξουσίας. Παρότι ξεκάθαρος νεποτισμός και εμφανής κατάχρηση εξουσίας, δεν είναι η χειρότερη των περιπτώσεων.
Η απόφαση του προέδρου, που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, προκάλεσε αμέσως την οργή των Ρεπουμπλικάνων, ακόμη και ορισμένων Δημοκρατικών, οι οποίοι επέκριναν τον Μπάιντεν ότι υπαναχώρησε από τις υποσχέσεις του να αφήσει τις καταδίκες του γιου του για ομοσπονδιακά εγκλήματα σχετικά με όπλα και φόρους να παραμείνουν σε ισχύ.
«Πιστεύω στο σύστημα δικαιοσύνης, αλλά καθώς πάλεψα με αυτό, πιστεύω επίσης ότι η ωμή πολιτική έχει μολύνει αυτή τη διαδικασία και οδήγησε σε αποτυχία της δικαιοσύνης και από τη στιγμή που πήρα αυτή την απόφαση αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν είχε νόημα να την καθυστερήσω περαιτέρω», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Ελπίζω ότι οι Αμερικανοί θα καταλάβουν γιατί ένας πατέρας και ένας πρόεδρος κατέληξαν σε αυτή την απόφαση» συμπλήρωσε.
Ο Μπάιντεν δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος που δημιουργεί σκάνδαλο όταν ασκεί την εξουσία επιείκειας του ανώτατου αξιώματος της χώρας. Ακολουθεί μια ματιά στην ιστορία των αμφιλεγόμενων προεδρικών αμνηστειών από το πλέον κατάλληλο The Hill.
O Τραμπ απονέμει χάρη στον Τσαρλς Κούσνερ και σε συμμάχους του
Μετά τις εκλογές του 2020, ο Τραμπ έδωσε χάρη στον Τσαρλς Κούσνερ, τον πατέρα του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού του Τραμπ και νέο πρεσβευτή στη Γαλλία, ο οποίος διετέλεσε επίσης ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου. Ο Κούσνερ καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, του ψεύδους στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών και των αντιποίνων κατά ομοσπονδιακού μάρτυρα.
Ο …συμπέθερος παραδέχθηκε την ενοχή του το 2004 για την υποβολή ψευδών φορολογικών δηλώσεων και την εκπόνηση σχεδίου για να εκδικηθεί την αδελφή του, συνεργαζόμενη μάρτυρα, βάζοντας μια πόρνη να αποπλανήσει τον σύζυγό της και βιντεοσκοπώντας τους να κάνουν σεξ.
Την ίδια ημέρα, ο Τραμπ απένειμε χάρη στον Ρότζερ Στόουν και τον Πολ Μάναφορτ,. Ο Στόουν αντιμετώπιζε κατηγορίες για ψέματα στο Κογκρέσο, παραποίηση μαρτύρων και παρεμπόδιση σε σχέση με την έρευνα Τραμπ-Ρωσίας, ενώ ο Μάναφορτ καταδικάστηκε σε περισσότερα από επτά χρόνια φυλάκισης για τραπεζική και φορολογική απάτη.
Αργότερα, σε μια από τις τελευταίες πράξεις του ως πρόεδρος, έδωσε επίσης χάρη στον σύμμαχο Στιβ Μπάνον για τον ρόλο του σε ένα σχέδιο συγκέντρωσης κεφαλαίων για το συνοριακό τείχος του Τραμπ μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.
Ο Ομπάμα μετατρέπει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ
Τις τελευταίες ημέρες της θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα μετέτρεψε το μεγαλύτερο μέρος της εναπομείνασας ποινής της Τσέλσι Μάνινγκ τον Ιανουάριο του 2017.
Η Μάνινγκ, τότε πρώην στρατιώτης γνωστός ως Έντουαρντ Μάνινγκ, καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης αφού καταδικάστηκε το 2013 για διαρροή απόρρητων πληροφοριών σχετικά με δραστηριότητες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Η διαρροή έφερε παγκόσμια προσοχή στο WikiLeaks, το οποίο έλαβε τις αποκαλύψεις της Μάνινγκ. Η ποινή της ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν επιβληθεί για καταδίκη για κυβερνητικές διαρροές. Είχε εκτίσει επτά χρόνια στο Φορτ Λέβενγουορθ του Κάνσας πριν ο Ομπάμα μετατρέψει την ποινή της.
Ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Paul Ryan (R-Wis.) το χαρακτήρισε τότε «εξωφρενικό». Εν τέλει η Τσέλσι Μάνινγκ θεωρήθηκε από ιστορικούς ως Μάρτυρας Δημοσίου Συμφέροντος, καθώς αποκάλυψε δεκάδες εγκλήματα των ΗΠΑ στο Ιράκ. Με την διαρροή της Μάνινγκ ξεκίνησε και το κυνήγι του Τζούλιαν Ασάνζ από την αμερικανική δικαιοσύνη.
Ο Κλίντον απονέμει χάρη στον ετεροθαλή αδελφό του και τον Μαρκ Ριτς
Ο Χάντερ Μπάιντεν και ο Τσαρλς Κούσνερ δεν είναι οι μόνοι συγγενείς εν ενεργεία προέδρου που λαμβάνουν χάρη.
Το 2001, ο τότε πρόεδρος Κλίντον απένειμε χάρη στον ετεροθαλή αδελφό του, τον Ρότζερ Κλίντον, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση άνω του ενός έτους αφού δήλωσε ένοχος για πώληση κοκαΐνης σε μυστικό αστυνομικό.
Ο πρώην πρόεδρος προκάλεσε επίσης αντιδράσεις τις τελευταίες ώρες της διακυβέρνησής του, όταν έδωσε χάρη στον έμπορο Μαρκ Ριτς. Ο Ριτς είχε διαφύγει στην Ελβετία αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες το 1983 για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων και παράνομες συναλλαγές με το Ιράν, ενώ αυτό κρατούσε Αμερικανούς ομήρους.
«Μια αδικαιολόγητη αμνηστία», ήταν ο τίτλος ενός άρθρου γνώμης των New York Times που δημοσιεύθηκε τότε.
Οι κακοποιοί πίσω από το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρα που έλαβαν χάρη από τον Τζορτζ Μπους
Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους χορήγησε πλήρη χάρη σε έξι πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου Ρίγκαν για το ρόλο τους στο σκάνδαλο όπλων έναντι ομήρων που αργότερα έγινε γνωστό ως υπόθεση Ιράν-Κόντρας, όπου η CIA πωλούσε ναρκωτικά και με τα κέρδη προμήθευε με όπλα τους Κόντρας.
Αρκετοί αξιωματούχοι διευκόλυναν κρυφά την πώληση όπλων στο Ιράν, το οποίο βρισκόταν υπό εμπάργκο όπλων εκείνη την εποχή, για τη χρηματοδότηση μιας αντάρτικης – στα όρια της τρομοκρατικής – ομάδας στη Νικαράγουα που πολεμούσε το αντιαμερικανικό καθεστώς της χώρας.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Άμυνας Κάσπαρ Γουάινμπεργκερ, εμπλέκονται και αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Η αμνηστία του Γουάινμπεργκερ τον απέτρεψε από το να δικαστεί με την κατηγορία ότι είπε ψέματα στο Κογκρέσο σχετικά με τη γνώση του για τη συνωμοσία.
Ο ειδικός σύμβουλος Λόρενς Γουόλς, ο εισαγγελέας της υπόθεσης, χαρακτήρισε την απόφαση του Μπους ως την ολοκλήρωση της «συγκάλυψης της Ιράν-Κόντρας» και κατηγόρησε τον πρόεδρο για «παράβαση καθήκοντος».
Ο Κάρτερ εκδίδει γενική χάρη για όσους απέφυγαν τη στράτευση στον πόλεμο του Βιετνάμ
Την πρώτη πλήρη ημέρα της θητείας του, το 1977, ο πρόεδρος Κάρτερ ακολούθησε την προεκλογική του υπόσχεση να δώσει χάρη σε όσους απέφευγαν τη στράτευση στον πόλεμο του Βιετνάμ, σε μια προσπάθεια να αφήσει στο παρελθόν τον διχασμό που προκάλεσε ο πόλεμος στην αμερικανική κοινωνία.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπολόγιζε τότε ότι περίπου 10.000 άνδρες είχαν επηρεαστεί. Οι λιποτάκτες και οι καταδικασθέντες διαδηλωτές που είχαν εμπλακεί σε πράξεις βίας δεν συμπεριλήφθηκαν στη διαταγή.
O πο γνωστός αρνητής στράτευσης, ο Μοχάμεντ Άλι είχε ήδη αθωωθεί από το 1971 με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής έμεινε στην ιστορία για την φράση που είπε αρνούμενος την επιστράτευση «Κανείς Βιετκονγκ δεν με έχει αποκαλέσει νέγρο».
Η απόφαση προκάλεσε σκληρή κριτική. Ο τότε γερουσιαστής Μπάρι Γκολντγουότερ των Ρεπουμπλικανών αποκάλεσε τη χάρη «το πιο επαίσχυντο πράγμα που έχει κάνει ποτέ πρόεδρος».
Ο Φορντ απονέμει χάρη στον Νίξον μετά την παραίτησή του
Στη μοναδική αμνηστία που δόθηκε σε κάτοχο του Οβάλ Γραφείου, ο πρώην πρόεδρος Φορντ έδωσε στον πρώην πρόεδρο Νίξον «πλήρη, δωρεάν και απόλυτη αμνηστία» μετά την παραίτησή του από την προεδρία λόγω του σκανδάλου Watergate.
Μόνο το 38% των Αμερικανών υποστήριξε την κίνηση αυτή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup που πραγματοποιήθηκε εκείνη την εποχή. Η κοινή γνώμη για τη χάρη του Φορντ βελτιώθηκε τα επόμενα χρόνια, με την πλειοψηφία των Αμερικανών να συμφωνεί τελικά ότι ήταν η σωστή απόφαση. Η λογική ήταν «να προστατευθεί ο θεσμός του Προέδρου των ΗΠΑ».
Ο Νίξον δεν κατηγορήθηκε ποτέ επίσημα για κάποιο έγκλημα, αλλά ο Φορντ πίστευε ότι η αποδοχή της αμνηστίας από τον προκάτοχό του αποτελούσε παραδοχή ενοχής με βάση μια υπόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1915. Θεωρήθηκε από τις πιο σκανδαλώδεις απονομές χάριτος.
Ο Τζόνσον απονέμει χάρη σε πρώην Συνομοσπονδιακούς (Νότιους)
Ο πρώην πρόεδρος Άντριου Τζόνσον χορήγησε χάρη σε πρώην συνομοσπονδιακούς σε μια σειρά διακηρύξεων μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, κάνοντας αρχικά εξαιρέσεις και απαιτώντας από ορισμένους να υπογράψουν όρκο πίστης στις Ηνωμένες Πολιτείες προτού λάβουν χάρη.
Τελικά, ο Τζόνσον την ημέρα των Χριστουγέννων του 1868 χορήγησε «πλήρη χάρη και αμνηστία» για προδοσία σε «κάθε πρόσωπο που συμμετείχε άμεσα ή έμμεσα στην πρόσφατη εξέγερση ή επανάσταση».
Ο Τζόνσον έγραψε ότι η αμνηστία «θα τείνει να εξασφαλίσει μόνιμη, ειρήνη, τάξη και ευημερία σε όλη τη χώρα και να ανανεώσει και να αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη και τα αδελφικά αισθήματα μεταξύ ολόκληρου του λαού».
Ουάσινγκτον: Η πρώτη προεδρική αμνηστία για προδοσία
Ακόμη και η πρώτη προεδρική αμνηστία που δόθηκε ποτέ δημιούργησε αντιπαραθέσεις.
Ο πρόεδρος Ουάσινγκτον άσκησε για πρώτη φορά την εξουσία αυτή το 1795, χορηγώντας χάρη σε δύο άνδρες από την Πενσυλβάνια που καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό για προδοσία επειδή συμμετείχαν στη λεγόμενη «εξέγερση του ουίσκι».
Ο τότε υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Χάμιλτον έγραψε σε επιστολή του προς την Ουάσινγκτον ότι η «πλήρης ισχύς του νόμου» (full force of the law) θα έπρεπε να επιβληθεί στους άνδρες, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος τους στη βίαιη διαμαρτυρία για τη φορολόγηση του ουίσκι – την οποία υποστήριζε ο Χάμιλτον – απειλούσε την κυριαρχία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Όμως ο Ουάσινγκτον θεώρησε ότι η επιείκεια διευθετούσε καλύτερα τη σύγκρουση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις