Τραμπ: «Αν δεν επιστραφούν οι Ισραηλινοί όμηροι θα γίνει χαμός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ρητές δηλώσεις για την στάση που θα τηρήσει στην Μέση Ανατολή αν δεν επιστρέψουν οι όμηροι από τη Γάζα μέχρι την ορκωμοσία του.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα γίνει «κόλαση» στη Μέση Ανατολή εάν οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας δεν απελευθερωθούν πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου
Κατά τη διάρκεια της θανατηφόρας επίθεσής τους στο Ισραήλ το 2023, οι μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς αιχμαλώτισαν περισσότερους από 250 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές, μεταξύ των οποίων και και ισραηλινοαμερικανούς υπηκόους.
Περίπου οι μισοί από τους 101 ξένους και ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται σε απομόνωση στη Γάζα πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί.
Κάνοντας τις πιο ξεκάθαρες δηλώσεις του για την τύχη των ομήρων από την εκλογή του τον Νοέμβριο, ο Τραμπ είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Εάν οι όμηροι δεν απελευθερωθούν πριν από τις 20 Ιανουαρίου 2025, την ημερομηνία που αναλαμβάνω υπερήφανα τα καθήκοντά μου ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΑΜΟΣ στη Μέση Ανατολή στους υπεύθυνους που διέπραξαν αυτές τις θηριωδίες κατά της Ανθρωπότητας».
Ο Τραμπ πρόσθεσε:
«Οι υπεύθυνοι θα χτυπηθούν σκληρότερα από ό,τι έχει χτυπηθεί οποιοσδήποτε άλλος στη μακρά και ένδοξη Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Οι διαπραγματεύσεις της Χαμάς για την εκεχειρία
Η Χαμάς έχει ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς ώστε να μην αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ.
Τη Δευτέρα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι 33 όμηροι στη Γάζα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του σχεδόν 14μηνου πολέμου μεταξύ της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης και του Ισραήλ στον θύλακα, χωρίς να δώσει την εθνικότητά τους.
Ανθρώπινες απώλειες του πολέμου
Το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του μετά την επίθεση μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς σε ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές.
Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 44.400 Παλαιστίνιους και έχει εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας, λένε αξιωματούχοι της Γάζας. Τεράστιες εκτάσεις του θύλακα βρίσκονται σε ερείπια
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)






























![Καραμπόλα περισσότερων από 100 αυτοκινήτων στο Μίσιγκαν – Οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/michigan-visibility-315x220.jpg)
































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442