Λιώνετε το μυαλό σας κοιτάζοντας memes; Το λεξικό έχει μια λέξη γι’ αυτό
Ξοδεύετε ώρες κάνοντας άσκοπο scroll down σε Instagram και του TikTok; Αν ναι, μπορεί να πάσχετε από brain rot, μια κατάσταση «σήψης», όπως την ονόμασε το Oxford University Press.
Brain rot – Πρόκειται για έναν όρο που αποτυπώνει τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων διαδικτυακού περιεχομένου χαμηλής ποιότητας, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η χρήση του σημείωσε αύξηση της συχνότητάς του κατά 230% από το 2023 έως το 2024.
Ο ψυχολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Andrew Przybylski λέει ότι η δημοτικότητα της λέξης είναι ένα «σύμπτωμα της εποχής στην οποία ζούμε».
Η λέξη Brain rot νίκησε πέντε άλλες φράσεις ή λέξεις στη λίστα του εκδότη του λεξικού, συμπεριλαμβανομένων των demure, Romantasy και dynamic pricing.
To brain rot όπως το ορίζει το Λεξικό της Οξφόρδης
Τι είναι η εγκεφαλική σήψη;
Ως εγκεφαλική σήψη ορίζεται η υποτιθέμενη επιδείνωση της ψυχικής ή πνευματικής κατάστασης ενός ατόμου, ιδίως ως αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης υλικού που θεωρείται ασήμαντο ή μη προκλητικό.
Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του brain rot χρονολογείται πολύ πριν από τη δημιουργία του διαδικτύου – καταγράφηκε το 1854 από τον Henry David Thoreau στο βιβλίο του Walden.
Επικρίνει την τάση της κοινωνίας να απαξιώνει τις σύνθετες ιδέες και πώς αυτό αποτελεί μέρος μιας γενικής παρακμής της διανοητικής και πνευματικής προσπάθειας.
Αυτό τον οδηγεί στο ερώτημα: «Ενώ η Αγγλία προσπαθεί να θεραπεύσει τη σήψη της πατάτας, δεν θα προσπαθήσει κανείς να θεραπεύσει τη σήψη του εγκεφάλου -που επικρατεί τόσο πολύ ευρύτερα και μοιραία;».
«Το brain rot μιλάει για έναν από τους αντιληπτούς κινδύνους της εικονικής ζωής και για το πώς χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας»
Η δυσαρέσκειά μας με τον διαδικτυακό κόσμο
Η λέξη αρχικά κέρδισε έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των κοινοτήτων Gen Z και Gen Alpha, αλλά τώρα χρησιμοποιείται στην επικρατούσα τάση ως ένας τρόπος για να περιγράψει περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας, χαμηλής αξίας που βρίσκεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο καθηγητής Przybylski λέει ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η εγκεφαλική σήψη είναι πραγματικά υπαρκτή».
«Αντίθετα, περιγράφει τη δυσαρέσκειά μας με τον διαδικτυακό κόσμο και είναι μια λέξη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ομαδοποιήσουμε τις ανησυχίες που έχουμε γύρω από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Ο Casper Grathwohl, πρόεδρος του Oxford Languages, λέει ότι κοιτάζοντας πίσω στη λέξη της χρονιάς της Οξφόρδης τις τελευταίες δύο δεκαετίες «μπορείτε να δείτε την αυξανόμενη ενασχόληση της κοινωνίας με το πώς εξελίσσεται η εικονική μας ζωή, τον τρόπο με τον οποίο η κουλτούρα του διαδικτύου διαπερνά τόσο πολύ το ποιοι είμαστε και για τι μιλάμε».
«Η περσινή νικήτρια λέξη, “rizz” |(αργκό του διαδικτύου που σημαίνει στυλ, γοητεία, ελκυστικότητα) ήταν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του πώς η γλώσσα διαμορφώνεται, διαμορφώνεται και μοιράζεται όλο και περισσότερο μέσα σε διαδικτυακές κοινότητες.
»Το brain rot μιλάει για έναν από τους αντιληπτούς κινδύνους της εικονικής ζωής και για το πώς χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας».
Πώς γεννήθηκε το demure
Ποιες άλλες λέξεις μπήκαν στη λίστα;
Demure (Σεμνός) (επίρρ.): Συγκρατημένος στην εμφάνιση ή τη συμπεριφορά, όχι επιδεικτικός ή υπερβολικά αποκαλυπτικός.
Dynamic pricing (Δυναμική τιμολόγηση) (ουσιαστικό): Η πρακτική της διαφοροποίησης της τιμής ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας ώστε να αντανακλά τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς- ειδικότερα, η χρέωση υψηλότερης τιμής σε περίοδο μεγαλύτερης ζήτησης.
Lore (Δυναμικότητα) (ουσιαστικό): Ένα σύνολο από (υποτιθέμενα) γεγονότα, πληροφορίες και ανέκδοτα που αφορούν κάποιον ή κάτι, τα οποία θεωρούνται ως γνώσεις που απαιτούνται για την πλήρη κατανόηση ή την τεκμηριωμένη συζήτηση του εν λόγω θέματος.
Romantasy (Ρομαντoφαντασία) (ουσιαστικό): Ένα είδος μυθοπλασίας που συνδυάζει στοιχεία ρομαντικής φαντασίας, συνήθως με θέματα μαγείας, υπερφυσικού ή περιπέτειας παράλληλα με μια κεντρική ρομαντική ιστορία.
Slop (ουσιαστικό): Τέχνη, γραπτά ή άλλο περιεχόμενο που παράγεται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μοιράζεται και διανέμεται στο διαδίκτυο με αδιάκριτο ή παρεμβατικό τρόπο και χαρακτηρίζεται ως χαμηλής ποιότητας, μη αυθεντικό ή ανακριβές.
Άλλες λέξεις του λεξικού της χρονιάς
Το Oxford English Dictionary δεν είναι το μόνο που έχει μια λέξη της χρονιάς. Τον περασμένο μήνα το Cambridge Dictionary ανακοίνωσε ότι το manifest ήταν ο νικητής του.
Ο παραδοσιακός ορισμός της λέξης manifest περιελάμβανε το επίθετο «εύκολα αντιληπτό ή προφανές» και το ουσιαστικό «δείχνω κάτι ξεκάθαρα μέσω σημείων ή ενεργειών».
Τώρα περιλαμβάνει το «to manifest» με την έννοια «να φαντάζεσαι ότι πετυχαίνεις κάτι που θέλεις, με την πεποίθηση ότι έτσι θα το κάνεις πιο πιθανό να συμβεί».
Έρχεται μετά από μια παγκόσμια τάση ευεξίας που υποστηρίζεται από διασημότητες, όπως η τραγουδίστρια Dua Lipa, η οποία δήλωσε ότι είχε κάνει manifest για τη θέση της ως επικεφαλής στο Glastonbury.
Το Collins English Dictionary ανακοίνωσε επίσης τον Νοέμβριο ότι η λέξη της χρονιάς ήταν brat – μια λέξη που βρίσκεται παντού τους τελευταίους δύο μήνες χάρη στο viral άλμπουμ της Charli XCX.
Ως brat ορίζεται κάποιος με «αυτοπεποίθηση, ανεξάρτητη και ηδονιστική συμπεριφορά».
Ξεκίνησε ως το όνομα του νούμερο ένα άλμπουμ της, αλλά έχει αναμφισβήτητα εξελιχθεί σε πολιτιστικό κίνημα για κάποιους, με τους ανθρώπους να υιοθετούν τον τρόπο ζωής brat.
Ένα άλλο φαινόμενο του διαδικτύου ενέπνευσε τη λέξη της χρονιάς στο Dictionary.com, η οποία είναι το demure
Η λέξη απογειώθηκε τον Αύγουστο, αφού η δημιουργός περιεχομένου Jools Lebron, δημοσίευσε στο TikTok σχετικά με το σεμνό ντύσιμο εργασίας και το προσεγμένο μακιγιάζ της.
Η τάση «very demure, very mindful» απογειώθηκε μετά από αυτό και η σατιρική ιδέα διακωμωδεί τις στερεοτυπικές ιδέες για τη θηλυκότητα.
*Με στοιχεία από bbc.com
- Η Μπρουκ Σιλντς λέει ότι ο χειρουργός της υπερέβαλε στην επέμβαση αιδοιοπλαστικής χωρίς να τη ρωτήσει
- Το σκίτσο της Εφης Ξένου για τα ΝΕΑ 10/1/2025
- ΗΠΑ: Πρόταση σοκ για τους ζωολογικούς κήπους – Επιστήμονες εισηγούνται να σκοτώνουν τα ζώα πριν γεράσουν
- Αθήνα: «Πέπλο» ομίχλης – Πιο έντονο σε Πάρνηθα και Πειραιά
- Ολυμπιακός: Δύσκολη αποστολή κόντρα στην Μπάγερν με απουσίες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής