Ο χειμώνας μπήκε και η επίσημα, η θερμοκρασία έπεσε και πλέον ψάχνουμε λίγη ζεστασιά. Εκεί μας πάνε αυτές οι δύο συνταγές που έχει παρουσιάσει ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην εκπομπή του MEGA «Buongiorno» με τη Φαίη Σκορδά.

Μανιταρόσουπα βελουτέ

Τα υλικά

500 γρ. μανιτάρια Πορτομπέλο
350 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
20 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα
1 σκελίδα σκόρδο
2 πράσα
1 λευκό κρεμμύδι
300 γρ κάστανα βρασμένα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1/2 ματσάκι μαϊντανός
100 ml κρέμα γάλακτος
αλάτι
πιπέρι

Το μυστικό

Δεν είναι απαραίτητο, αλλά το «σβήσιμο» μπορούμε να το κάνουμε και με κονιάκ, που του ταιριάζει και δίνει μια ωραία σοφιστικέ διάσταση στο πιάτο.

Η διαδικασία

Σε μια προθερμασμένη κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο και ελαιόλαδο, ενώ αμέσως μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια – στη συγκεκριμένη περίπτωση σαμπινιόν, πλευρώτους και λίγα αποξηραμένα βασιλομανίταρα.

Βάζουμε στη συνέχεια πράσο, κρεμμύδι, σκόρδο και κάστανα βρασμένα και ανακατεύουμε καλά.

«Σφήνουμε» με ζωμό λαχανικών, αλλά προσοχή να μη βάλουμε πολύ υγρασία.

Βράζουμε για 20 λεπτά, αλλά όχι περισσότερο για να μην καταστρέψουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Μόλις βράσει, προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος και μετά τη «λιώνουμε» με το μπίμπερ.

Αλατίζουμε στο τέλος, αφού πρώτα έχουμε περάσει το μείγμα από το μπίπερ.

Για το εφέ, βάζουμε πάνω στη βελουτέ λίγα κάστανα και κρουτόν.

Σούπα βελουτέ με πράσο και πατάτα

Τα υλικά

5 πράσα το λευκό μέρος
3 πατάτες
1 λευκό κρεμμύδι
70 γρ. βούτυρο
70 γρ. ελαιόλαδο
900 ml ζωμό λαχανικών
130 ml κρέμα γάλακτος
2. κ.σ. φρέσκο θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Το μυστικό

Όταν χρησιμοποιούμε πατάτα στη σούπα, πρέπει πρώτα να αφαιρέσουμε το άμυλο.

Η διαδικασία

Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια και τις βάζουμε για μια ώρα μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό για να βγάλει το άμυλο.

Μετά προσθέτουμε στην κατσαρόλα το για να βράσει μαζί με τις πατάτες (προσοχή, δεν το έχουμε τσιγαρίσει πρώτα)

Μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι, το κρεμμύδι, λίγο ζωμό λαχανικών, λίγο κρέμα γάλακτος και αφήνουν να βράσει γύρω στα 25 λεπτά.

Αμέσως μετά το πλεντάρουμε και στο τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.