Μπορεί ο σκύλος να απογοητευτεί; – Τι καταδεικνύουν μελέτες για τον εγκέφαλό του
Η απογοήτευση είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος. Αλλά και ο σκύλος το βιώνει, με τον δικό του, μοναδικό τρόπο.
Μπορεί να μην έχει περάσει ποτέ από το μυαλό μας ότι τον σκύλο μας κάποιες από τις συμπεριφορές μας τον απογοητεύουν. Και μας το δείχνει.
Ωστόσο, εμείς είμαστε ικανοί να αναγνωρίσουμε τα «σημάδια» που δείχνουν ότι μόλις απογοητεύσαμε τον σκύλο μας;
Αλήθεια, πόσο του μοιάζουμε;
«Οι σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι σκύλοι μας έχουν αντίστοιχη εγκεφαλική δομή, αλλά και τις ίδιες ορμόνες με εμάς. Αλλά και στον οργανισμό τους συμβαίνουν οι ίδιες χημικές διεργασίες, που παράγουν τα συναισθήματα στους ανθρώπους.
Τα συναισθήματα τους, φυσικά, αντικατοπτρίζονται στη συμπεριφορά τους», επισημαίνει η επαγγελματίας πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων, Μυρτώ Ανθυπατοπούλου.
Ο σκύλος μπορεί να νιώσει πρωταρχικά συναισθήματα, όπως αγάπη, χαρά, φόβο, στεναχώρια
Αν και η απογοήτευση δεν ανήκει στα πρωταρχικά συναισθήματα, ο σκύλος μπορεί να απογοητευθείΕξηγεί ότι η «γλώσσα του σώματος» τους και η συμπεριφορά τους εκφράζουν διαρκώς τα συναισθήματα τους. Και είναι ο τρόπος τους για να τα επικοινωνήσουν σε εμάς.
«Εμείς, ως κηδεμόνες που αγαπάμε και σεβόμαστε τα σκυλιά μας, έχουμε υποχρέωση να αναγνωρίζουμε αυτά τα συναισθήματα. Είτε είναι ευχάριστα, είτε δυσάρεστα. Και να ανταποκρινόμαστε σε αυτά με κατανόηση και φροντίδα», τονίζει η κα Ανθυπατοπούλου.
Τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ο σκύλος
Είναι σημαντικό, σύμφωνα με την κα Ανθυπατοπούλου, να διευκρινιστεί ότι οι σκύλοι δεν έχουν το ίδιο φάσμα συναισθημάτων όπως εμείς. Μπορούν να νιώσουν πρωταρχικά συναισθήματα, όπως αγάπη, χαρά, φόβο, στεναχώρια. Ακόμα και να βιώσουν το πένθος, αλλά δεν μπορούν να νιώσουν πιο σύνθετα συναισθήματα, όπως ντροπή, υπερηφάνεια, μνησικακία, ή ενοχές.
Σύμφωνα με την κα Ανθυπατοπούλου, ο θυμός και η οργή είναι συναισθήματα που προκαλούνται σε έναν σκύλο αν νιώσει εγκλωβισμένος από μια απειλή και προσπαθήσει να δραπετεύσει ή αν ματαιωθούν οι προσδοκίες του.
Αν και η απογοήτευση, όπως λέει, δεν ανήκει στα πρωταρχικά συναισθήματα, είναι μια λεπτή απόχρωση της στεναχώριας και ο σκύλος μας μπορεί να νιώσει απογοητευμένος.
«Σε γενικές γραμμές, ένας σκύλος μπορεί να απογοητευτεί όταν ανεβάζουμε τις προσδοκίες του, ή τού υποσχόμαστε κάτι και τελικά δεν το εκπληρώνουμε. Με τη μεγάλη ποικιλία εκφράσεων που έχει στο πρόσωπο και τη «γλώσσα του σώματός» του, ο σκύλος μας μπορεί να δείξει και την απογοήτευση του. Αρκεί εμείς να μπορούμε να την αποκωδικοποιήσουμε», υπογραμμίζει η κα Ανθυπατοπούλου.
Πότε απογοητεύουμε τον σκύλο μας και οι συμπεριφορές του που το «μαρτυρούν»
Η κα Ανθυπατοπούλου μας δίνει μερικά παραδείγματα για να κατανοήσουμε ποιες ενέργειές μας απογοητεύουν τον σκύλο μας και πώς μας το δείχνει.
● Μπορεί να τον ξεσηκώσουμε για βόλτα και τη στιγμή που βγαίνουμε από την πόρτα, γυρνάμε πίσω γιατί χτύπησε το τηλέφωνο. Αν ο σκύλος μας ξαπλώσει με το κεφάλι κάτω και μας κοιτάει με παράπονο, μάλλον τον έχουμε απογοητεύσει.
● Μπορεί να τού υποσχεθήκαμε την αγαπημένη του λιχουδιά και, τελικά, τού δώσαμε την καθημερινή τροφή του. Αν εκείνος μας κοιτάξει απορημένος, κατεβάσει τα αυτιά του και φύγει, μάλλον τον έχουμε απογοητεύσει.
● Αν είναι η ώρα του φαγητού του κι εμείς καθυστερούμε να τον ταΐσουμε, μπορεί να ξαπλώσει και να ξεφυσάει. Ή να γκρινιάζει, εκφράζοντας την απογοήτευσή του. Μπορεί, ακόμη, να αρχίσει να πηγαινοέρχεται μέσα στο σπίτι ανήσυχος και απογοητευμένος από την καθυστέρηση μας.
● Αν τού τάξαμε να πάμε στο αγαπημένο του πάρκο και τελικά αλλάξουμε πορεία, πιθανόν να σταματήσει και να μας κοιτάζει με απορημένα μάτια. Κίνηση που δείχνει ότι έχει απογοητευτεί.
● Αν κάθε φορά που τρώμε, τού δίνουμε την τελευταία μπουκιά μας, και μια μέρα δεν τού δώσουμε, σίγουρα τον απογοητεύουμε. Μπορεί να ακουμπήσει τη μουσούδα του πάνω μας και να μας κοιτάει παραπονεμένα.
● Όταν παίζουμε μαζί του και ξαφνικά τον παρατάμε για να κοιτάξουμε το κινητό μας, πάλι μπορεί να απογοητευτεί από τη ξαφνική μετατόπιση του ενδιαφέροντός μας.
Αν απογοητεύουμε τον σκύλο μας, έχει επιπτώσεις στη σχέση μας
Αν δεν θέλουμε να απογοητεύουμε τον σκύλο μας, είναι σημαντικό, όπως συμβουλεύει η κα Ανθυπατοπούλου, να τηρούμε τη ρουτίνα του. Και να καλύπτουμε τις ανάγκες του: τυπικά και συστηματικά.
Εξίσου σημαντικό είναι, να μη λέμε ψέματα στον σκύλο μας και να μην υποσχόμαστε πράγματα που εν τέλει δεν θα πραγματοποιήσουμε.
Εκτός από την απογοήτευση που νιώθει ο σκύλος μας, «καλλιεργούμε» και τη δυσπιστία απέναντι μας. Πράγμα που χαλάει την ποιότητα της σχέση, την επικοινωνία και την συνεργασία μας. Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα τού υποσχεθούμε εκείνη την πεντανόστιμη λιχουδιά, μάλλον δεν θα έρθει. Γιατί θυμάται ότι κατά το παρελθόν τον έχουμε ξεγελάσει.
Ακόμη χειρότερο είναι, τονίζει η κα Ανθυπατοπούλου, αν τον απογοητεύουμε διαρκώς. Η ματαίωση μπορεί να οδηγήσει σε ένα συναίσθημα που είναι πιο κοντά στον θυμό. Και άρα, θα εκφράζεται με πιο έντονες συμπεριφορές, όπως το γάβγισμα, το δάγκωμα, η έντονη γκρίνια και η ανησυχία.
«Κλειδί» για μια ισορροπημένη σχέση είναι η συνέπεια
Τέλος, η εκπαιδεύτρια, υπογραμμίζει: «Όσο πιο συνεπείς και προβλέψιμοι είμαστε απέναντι στον σκύλο μας, τόσο πιο σταθερά και ήρεμα συναισθήματα θα έχει. Άρα, και πιο σταθερή και ήρεμη συμπεριφορά».
● Η κυρία Μυρτώ Ανθυπατοπούλου είναι επαγγελματίας πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων.
Είναι απόφοιτος της Kynagon Dog Trainers Academy.
Επιμορφώνεται συνεχώς σε ζητήματα συμπεριφοράς των σκύλων και στην επίλυση τους.
Συμμετέχει ως εξωτερική συνεργάτης-ειδική σύμβουλος στο πρόγραμμα Suppawrt «Ψυχική υγεία κηδεμόνων ζώων συντροφιάς».
Στόχος της δουλειάς της με τις οικογένειες είναι η κατανόηση του σκύλου τους και το «χτίσιμο» εμπιστοσύνης μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Όπως και η συνεργασία και η αρμονική συμβίωση.
Ειδικεύεται στη μείωση του στρες των σκύλων, στην τροποποίηση των συναισθημάτων και των συμπεριφορών τους, καθώς και στη διαμόρφωση συμπεριφοράς και την κοινωνικοποίηση των κουταβιών.
Είναι κάτοχος της ιστοσελίδας www.dogpositive.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις