Το ρίσκο του business-as-usual στη συντήρηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
Διονύσης Ποτουρίδης, Διευθυντής Υπηρεσιών, Schneider Electric Ελλάδας και Κύπρου
- Ο πρόεδρος Γιουν πρέπει να «λογοδοτήσει», δηλώνει ο αρχηγός του κόμματός του
- Έτοιμοι για την καταστροφή οι μισοί Αμερικανοί – Ποια η λύση τους για να επιβιώσουν
- New York Times: Οι καλύτερες ταινίες του 2024 μιλούν στην καρδιά
- Η συμπερίληψη μιας τρανς στη λίστα με τις 100 πιο επιδραστικές γυναίκες του BBC προκάλεσε αντιδράσεις
Η αξία της προβλεπτικής συντήρησης: Με τη χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας, μπορούμε να εντοπίσουμε τον «αόρατο εχθρό» και να προλάβουμε σημαντικές βλάβες πριν αυτές προκύψουν
Οι σύγχρονοι κρίσιμοι κλάδοι, από τα data centers μέχρι τα εργοστάσια, καλούνται να ανακαλύψουν νέους τρόπους διαχείρισης των ενεργειακών τους συστημάτων, αν επιθυμούν να παραμείνουν επιτυχημένοι. Με την ενίσχυση των πρωτοβουλιών για περαιτέρω απανθρακοποίηση, γίνεται σαφές ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο μέλλον. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών, η ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να καλύπτει περίπου το 50% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι το 2050. Αυτό συνεπάγεται σημαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ξεπερνώντας τα τρέχοντα επίπεδα κατά δυόμισι φορές. Παράλληλα, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθιστά την ηλεκτροδότηση πιο περίπλοκη, ευμετάβλητη και εξαρτημένη από τις καιρικές συνθήκες.
Η εξασφάλιση αδιάλειπτης ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύεται σε κρίσιμη πρόκληση, ιδιαίτερα για τους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας. Στα data centers (κέντρα δεδομένων), συγκεκριμένα, τα ποιοτικά προβλήματα του ρεύματος αποτελούν συχνά βασικό αίτιο δαπανηρών διακοπών λειτουργίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς (54%) ιδιοκτήτες και διαχειριστές Data Centers ανέφεραν ότι η τελευταία μεγάλη διακοπή που αντιμετώπισαν τους κόστισε πάνω από 100.000 δολάρια, ενώ το 16% δήλωσε απώλειες που ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο δολάρια. Τα προβλήματα στη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν ο κυριότερος λόγος για τέτοια περιστατικά, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ (52%) των περιπτώσεων. Η διαχείριση και βελτίωση της ενεργειακής υποδομής, επομένως, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και την αποφυγή σημαντικών οικονομικών απωλειών.
Παρόμοιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν και τα μεγάλα εργοστάσια, καθώς και οι κτιριακές εγκαταστάσεις. Κάθε ώρα που χάνεται σε ένα εργοστάσιο κοστίζει κατά μέσο όρο 10 εκατομμύρια δολάρια. Και οι διακοπές λειτουργίας μεγάλων εργοστασίων, μπορούν να οδηγήσουν σε απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Όταν λαμβάνουμε υπόψη άλλους παράγοντες – όπως η τρέχουσα έλλειψη έμπειρων μηχανικών και οι μακροχρόνιες χρονικές περίοδοι σχεδιασμού και κατασκευής νέων εγκαταστάσεων – δεν υπάρχει αμφιβολία για το πόσο κρίσιμη είναι η αξιόπιστη και αποδοτική ηλεκτρική ενέργεια για βιομηχανίες και κτιριακές εγκαταστάσεις.
Επειδή το κόστος των διακοπών είναι τόσο σημαντικό, οι διαχειριστές πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός τους είναι αξιόπιστος και λειτουργεί αδιάλειπτα προκειμένου να εξαλείψουν, όσο το δυνατόν γίνεται συμβάντα απρογραμματίστων διακοπών.
Μία νέα προσέγγιση στη διαχείριση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
Καθώς αντιμετωπίζουν αυτή τη δοκιμασία, πολλές επιχειρήσεις τροποποιούν τα συστήματα ισχύος τους – για να αυξήσουν τη χωρητικότητα, να ενσωματώσουν περισσότερο εξοπλισμό ή να ενσωματώσουν μικροδίκτυα. Το αποτέλεσμα είναι, ότι, καθώς τα ηλεκτρολογικά συστήματα γίνονται όλο και πιο κρίσιμα, η υποδομή στην οποία αποτελούν μέρος γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Και καθώς αυτή η διαδικασία επιταχύνεται, είναι σαφές ότι δεν είναι πλέον εφικτό για τις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται αυτόν τον εξοπλισμό με τον τρόπο που το έκαναν πάντα.
Εδώ βρίσκεται μία σημαντική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν έναν πιο στρατηγικό τρόπο εργασίας. Στη Schneider Electric, μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να επιτύχουν – συνδυάζοντας την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια με την ψηφιακή τεχνολογία σε μεγάλη κλίμακα, υπό το πρίσμα της προσέγγισης που ονομάζουμε Electricity 4.0. Αυτό περιλαμβάνει την προβλεπτική προσέγγιση στη διαχείριση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Με την εγκατάσταση αισθητήρων IoT στον εξοπλισμό, μπορούμε να παρακολουθούμε την κατάστασή του και τη χρήση του εξ αποστάσεως. Αλλά το πραγματικό όφελος προέρχεται από την εφαρμογή των αναλύσεων μας με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) στα δεδομένα από αυτούς τους αισθητήρες. Αυτό σημαίνει, ότι μπορούμε να μοντελοποιούμε με ακρίβεια και συνεχώς την υγεία του υλικού, για να προβλέπουμε πότε χρειάζεται συντήρηση ή επισκευές. Η δυνατότητα αυτή δίνει στους πελάτες μας μια βαθύτερη κατανόηση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειάς τους, καθιστώντας δυνατή τη λειτουργία τους με πιο εξελιγμένους και αποτελεσματικούς τρόπους.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ένα εργοστάσιο, για παράδειγμα, μπορεί παραδοσιακά να είχε ένα πρόγραμμα διακοπής λειτουργίας για συντήρηση κάθε λίγα χρόνια. Αλλά χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες και τις αναλύσεις μας, θα μπορούσε να αποκτήσει μια ακριβή, συνεχή εικόνα της κατάστασης κάθε κομματιού του εξοπλισμού. Αυτό του επιτρέπει να έχει μεγαλύτερο και συνεχή έλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, πραγματοποιώντας πιο εστιασμένες και λιγότερο συχνές παρεμβάσεις, με βάση την κατάσταση των εξαρτημάτων και όχι τις σταθερές χρονικές περιόδους που ορίζονταν. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες προβλεπτικής συντήρησης, οι πελάτες μας μπορούν συνήθως να επεκτείνουν τις περιόδους μεταξύ των τακτικών διακοπών συντήρησης από τρία σε πέντε χρόνια. Η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει να περάσουμε σε condition–based maintenance.
Οι υπηρεσίες μας προσφέρουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο ειδικών ανά τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν με την παρακολούθηση και τη συντήρηση του ηλεκτρικού εξοπλισμού είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Και εκτός από τη βελτιστοποίηση των καθημερινών λειτουργιών μπορούμε, επίσης, να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να κάνουν ένα βήμα μπροστά σχεδιάζοντας μια καλύτερη συνολική στρατηγική για τη διαχείριση των ηλεκτρικών περιουσιακών στοιχείων. Μπορούμε να παρέχουμε καθοδήγηση για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη εξυγίανσης του ηλεκτρολογικού δικτύου, με στόχο την ελαχιστοποίηση των απρόβλεπτων διακοπών λειτουργίας.
Πώς γίνεται αυτό στην πράξη στην Ελλάδα;
Η προσφορά της προβλεπτικής συντήρησης (Ecostruxure Service Plan) συνδέεται με προϊόντα της Schneider Electric όπως Inverters, UPS, πίνακες μέσης και χαμηλής τάσης αλλά και τρίτων προμηθευτών, όπως μετασχηματιστές και κινητήρες. Για την παροχή βέλτιστης υποστήριξης αξιοποιούμε το πλήρες εύρος των ΑΙ cloud λογισμικών “EcoStruxure”, όπως το EcoStruxure Asset Advisor για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και παροχή πληροφοριών για την υγεία του εξοπλισμού που βασίζονται σε δεδομένα. Επιπλέον, το λογισμικό EcoStruxure Power Advisor προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα ισχύος, την κατανάλωση και ζήτηση ενέργειας, προκειμένου να ενισχυθεί η διαχείριση και εξοικονόμηση ενέργειας.
Για να διασφαλίσουμε μία εύκολη υλοποίηση έχουμε απλοποιήσει τη διαδικασία σε τέσσερα βήματα:
- Η τοπική ομάδα υπηρεσιών μας εντοπίζει τον κρίσιμο εξοπλισμό για παρακολούθηση και τον ενσωματώνει στο δίκτυό μας.
- Με τη βοήθεια αισθητήρων μπορούμε να παρακολουθούμε τον εξοπλισμό και να συλλέγουμε λειτουργικά δεδομένα, όπως θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα ισχύος και άλλες μετρήσεις σχετικά με την ποιότητα του εξοπλισμού.
- Το κέντρο λήψης δεδομένων, που βρίσκεται στη Σερβία, πραγματοποιεί ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και χρησιμοποιεί ιστορικά δεδομένα, ώστε να μπορέσει να προβλέψει και να αποτρέψει τις διακοπές λειτουργίας.
- Χάρη σε αυτά τα δεδομένα παρέχουμε, επίσης, συστάσεις για μελλοντικές βελτιώσεις.
Στη Schneider Electric, αναγνωρίζουμε τη σημασία της παροχής απρόσκοπτης υποστήριξης στους πελάτες μας, διασφαλίζοντας ότι ο εξοπλισμός τους θα λειτουργεί ομαλά, αντιμετωπίζοντας προληπτικά, πιθανά προβλήματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις