«Cancel» τώρα: Τα trends στο TikTok που αφήνουμε στην άκρη
Το TikTok είναι μια πλατφόρμα γεμάτη από trends. Κάποια έχουν ενδιαφέρον, τα περισσότερα πλάκα, ωστόσο είναι και μερικά που καλύτερα να τα πετάξουμε στα «σκουπίδα».
Αυτές είναι οι 4 τάσεις στον κόσμο του TIkTok που ετοιμάζομαι να πετάξω στα «σκουπίδια» γιατί με κάνουν να ανησυχώ για την κατάσταση της συλλογικής μας ψυχοσωματικής υγείας και ασφάλειας….
Παραπληροφόρηση για την κορτιζόλη
Αφιερώστε λίγα λεπτά σε λογαριασμούς ευεξίας του TikTok και είναι πιθανό να δείτε τους «ειδικούς» της πλατφόρμας να λένε ότι αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μιας βασικής ορμόνης που επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο και ιστό στο σώμα σας, ενοχοποιούνται για μια σειρά από προβλήματα, με κυριότερο το λεγόμενο «πρόσωπο της κορτιζόλης».
«Ο λόγος που αποκτάτε διπλοσάγονο, έχετε πρησμένα βλέφαρα και τα μάγουλά σας έχουν κρεμάσει είναι επειδή η υψηλή κορτιζόλη, αλλάζει σιωπηλά τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται το πρόσωπό σας», υποστηρίζει ένα βίντεο.
Το πρόσωπο της κορτιζόλης εμφανίζεται όταν τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης οδηγούν σε πρήξιμο κάτω από τα μάτια και τα μάγουλα, καθώς και σε πιο γεμάτο, πιο στρογγυλεμένο σχήμα προσώπου.
Σε αντίθεση με τους φόβους των «ειδικών» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όμως οι γιατροί λένε ότι χωρίς τη σωστή ποσότητα κορτιζόλης δεν μπορούμε να επιβιώσουμε.
Η κορτιζόλη είναι πραγματικά καλή για το σώμα καθώς βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού, τη διαχείριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και των αντιδράσεων στο στρες αλλά και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Γι’ αυτό εκτός από το μήνυμα του fat-shaming, που εκπέμπουν μέσα από αυτά τα βίντεο, επιστημονική τεκμηρίωση δεν υπάρχει γιατί όπως λένε οι επιστήμονες, το πρόσωπο κορτιζόλης δεν είναι ιατρικός όρος.
Το Thera-Posing
Τι είναι αυτό; Είναι το ύφος του ειδικού που έχουν άνθρωποι που δεν είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να περιγράψουν ορισμένες συμπεριφορές ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις, αλλά θα το πάω και παρακάτω.
Μιλάμε για τον πολλαπλασιασμό των «ειδικών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχοντας παρακολουθήσει μερικά βίντεο επάνω σε θέματα ψυχικής υγείας ξαφνικά περνιούνται για εμπειρογνώμονες, παρόλο που δεν έχουν καμία εκπαίδευση ή διαπιστεύσεις για να το υποστηρίξουν.
Αυτό φαίνεται σαν την φυσική συνέχεια μιας τάσης που έχουμε τα τελευταία χρόνια, να χρησιμοποιούμε σαν τσίχλα περίπλοκους όρους και φράσεις όπως “gaslighting” και “τοξικότητα” σχεδόν για τα πάντα.
Η συμβουλή μου είναι η εξής: Εάν αναζητάτε βοήθεια για την ψυχική σας υγεία, συμβουλευτείτε έναν επιστήμονα υγείας — όχι έναν κομψό δημιουργό περιεχομένου του TikTok που σας ακούγεται ενημερωμένος αλλά δεν έχει την παραμικρή εμπειρία.
H σκληρή πρόκληση των 75 ημερών (γνωστή στο TikTok και ως 75 Hard)
Ξέρω, ξέρω, πολλοί άνθρωποι ορκίζονται στο The 75 Hard challenge. Απλώς προσωπικά δεν μπορώ να το στηρίξω. Τι είναι λοιπόν αυτή η πρόκληση – τάση; Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ψυχικής ανθεκτικότητας που έχει σκοπό να σας βοηθήσει να μάθετε πειθαρχία και έλεγχο στη ζωή σας.
Για 75 ημέρες, ακολουθείτε ένα σύνολο αυστηρών καθημερινών κανόνων που περιλαμβάνουν:
– Αποχή από το αλκοόλ
– Μια δίαιτα της επιλογής σας (χωρίς «απατεωνιές» στα γεύματα)
– Να πίνετε τουλάχιστον 1,5 λίτρο νερό την ημέρα
– Να τραβάτε μία φωτογραφία της προόδου σας κάθε μέρα
– Να κάνετε δύο προπονήσεις 45 λεπτών την ημέρα (η μία πρέπει να είναι σε εξωτερικό χώρο)
– Να διαβάστε 15 σελίδες ενός βιβλίου μη μυθοπλασίας την ημέρα
Εάν παραβιάσετε έστω και έναν από τους κανόνες, πρέπει να ξεκινήσετε από αρχή. Μία φίλη το δοκίμασε και μου μετέφερε ότι κράτησε μερικές θετικές συνήθειες από την εμπειρία της, όμως παραδέχεται ότι στο τέλος της ημέρας ένιωθε άγχος αν δεν έκανε όλα όσα της επέβαλλε αυτή η πρόκληση.
Σύμφωνα με έναν ειδικό με τον οποίο μίλησε, η έμφαση σε μια τέτοια άκαμπτη τήρηση κανόνων μπορεί να δημιουργήσει τη νοοτροπία «όλα ή τίποτα» που μπορεί να οδηγήσει σε τελειομανία, αίσθηση αποτυχίας και μειωμένο κίνητρο. Όλα αυτά είναι αρκετά για να σνομπάρω αυτήν την διάσημη πρόκληση.
Το mouth taping
Ή αλλιώς το να κολλάμε με ταινία το στόμα μας πριν τον ύπνο γιατί όπως λένε οι «ειδικοί» του TikTok μπορεί να μειώσει το ροχαλητό, την κακή αναπνοή και να καταπολεμήσει την κούραση.
Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία εκεί έξω για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς ότι το να κολλάτε με ταινία το στόμα σας πριν τον ύπνο κάθε βράδυ θα βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.
Επιπλέον, αν υποφέρετε από υπνική άπνοια πρέπει να ακολουθήσετε τις συστάσεις του γιατρού σας.
* Πηγή: Vita
- Είναι λύση η μετανάστευση;
- Ιταλία: Χρήση βίντεο από την αστυνομία για να ταυτοποιήσει πολίτες που χαιρετούσαν φασιστικά
- Λος Αντζελες: Εσπευσμένες απομακρύνσεις κατοίκων εξαιτίας πυρκαγιάς που εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα
- Κατεχόμενα: Διαψεύδει ο Ακιντζί δημοσιεύματα περί υποψηφιότητάς του στις «προεδρικές»
- Γερμανία: «Σκλάβοι» σε «αποικία» των ΗΠΑ οι Γερμανοί, δηλώνει η Βάιντελ της AfD και πυροδοτεί αντιδράσεις
- Γαλλία: Ο Ντεσάν αφήνει τον πάγκο της Εθνικής μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026