Έρευνα: Ο ήχος της πόλης εντείνει το άγχος
Μια νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι ο ήχος της πόλης επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία και ευεξία.
Ο ήχος της πόλης, όπως η κυκλοφορία των οχημάτων, μπορούν να καλύψουν τη θετική επίδραση των ήχων της φύσης στο άγχος που βιώνουμε καθημερινά, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη.
Έρευνες έχουν αναφέρει κατά καιρούς ότι οι φυσικοί ήχοι, όπως το κελάηδισμα των πουλιών, μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση από το στρες και το αίσθημα ανησυχίας, προάγοντας την χαλάρωση σε μυαλό και σώμα.
Αντίθετα τα ανθρωπογενή ηχητικά τοπία, όπως ο θόρυβος της κυκλοφορίας ή των αεροσκαφών, φαίνεται να έχουν επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία.
Κατά την διάρκεια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE, 68 εθελοντές φοιτητές άκουσαν τρία ηχητικά τοπία διάρκειας 3 λεπτών: ένα ηχητικό τοπίο της φύσης που καταγράφηκε κατά την ανατολή του ήλιου στο Δυτικό Σάσεξ του Ηνωμένου Βασιλείου, το ίδιο ηχητικό τοπίο σε συνδυασμό με ήχους οδικής κυκλοφορίας 20 μιλίων την ώρα και το ίδιο ηχητικό τοπίο με ήχους οδικής κυκλοφορίας 40 μιλίων την ώρα.
Φυσικά ηχητικά τοπία VS ηχορύπανσης
Η γενική διάθεση και το άγχος αξιολογήθηκαν πριν και μετά την ακρόαση των ηχητικών τοπίων με τη χρήση αυτοαναφερόμενων κλιμάκων.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η ακρόαση ενός φυσικού ηχητικού τοπίου φάνηκε να μειώνει τα αυτοαναφερόμενα επίπεδα στρες και άγχους και επίσης να ενισχύει την αποκατάσταση της διάθεσης μετά από έναν στρεσογόνο παράγοντα.
Ωστόσο, τα οφέλη από τη βελτίωση της διάθεσης που σχετίζεται με το φυσικό ηχητικό τοπίο περιορίστηκαν όταν συμπεριλήφθηκε η ηχορύπανση.
Μόνο ο ήχος της φύσης συσχετίστηκε με τα χαμηλότερα επίπεδα άγχους και στρες ενώ τα υψηλότερα επίπεδα αναφέρθηκαν, αφού οι συμμετέχοντες άκουσαν το ηχητικό τοπίο με ήχους οδικής κυκλοφορίας 40 μιλίων την ώρα.
Η ηχορύπανση εντείνει το άγχος
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της ταχύτητας κυκλοφορίας στις αστικές περιοχές μπορεί να ωφελήσει την ανθρώπινη υγεία και ευημερία, όχι μόνο χάρη στην αυξημένη ασφάλεια αλλά και μέσω των επιδράσεων στο ηχητικό τοπίο.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η ακρόαση φυσικών ήχων μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος και ότι οι ανθρωπογενείς ήχοι, όπως ο κυκλοφοριακός θόρυβος, μπορούν να καλύψουν τις πιθανές θετικές επιδράσεις. Η μείωση των ταχυτήτων στις πόλεις θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ευημερίας όλων» καταλήγουν.
* Πηγή: Vita
- Πλάτων: Η ιδέα του αγαθού (Μέρος ΚΗ’)
- Χρυσοχοΐδης: Ο Σημίτης συγκαταλέγεται στους ιστορικούς ηγέτες – Άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του
- Ποιο μεγάλο όνομα ετοιμάζονται να βάλουν δίπλα στον Ντόντσιτς οι Μάβερικς (vids)
- ΣΕΚ: Μένουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες αγροτικά κόκκινα δάνεια
- Κάρτες γραφικών για gaming με λειτουργίες ΑΙ λανσάρει η Nvidia
- Ο άνθρωπος που έχει να κάνει μπάνιο 32 χρόνια