Διπλωματικές Πηγές για Συρία: Όλοι οι Έλληνες στο Χαλέπι είναι ασφαλείς
Η ελληνική Πρεσβεία έχει δεχθεί 40 αιτήματα Ελλήνων και συνδεδεμένων μελών τους ώστε συμπεριληφθούν σε επιχείρηση μετακίνησης από το Χαλέπι, την οποία θα αναλάβει ο ΟΗΕ
Η ιστορική ελληνική ομογένεια στο Χαλέπι αριθμεί περίπου 50 οικογένειες και όλοι οι Έλληνες στο Χαλέπι είναι ασφαλείς, αναφέρουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και την ελληνική ομογένεια στο Χαλέπι.
Ειδικότερα, η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Δαμασκό και ο Άμισθος Πρόξενος της Ελλάδας στο Χαλέπι βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες του Χαλεπίου, στους οποίους έχει συσταθεί η αποφυγή μετακινήσεων.
Η ελληνική Πρεσβεία έχει δεχθεί 40 αιτήματα Ελλήνων και συνδεδεμένων μελών τους ώστε συμπεριληφθούν σε επιχείρηση μετακίνησης, την οποία θα αναλάβει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Η αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών θα έχει τελικό προορισμό τη Δαμασκό.
Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών παραμένει σε ετοιμότητα για όποια συνδρομή χρειασθεί.
Η Ελλάδα, όπως έπραξε και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, στέκεται πάντοτε αρωγός των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.
Εν τω μεταξύ, οι κουρδικές δυνάμεις (YPG) άρχισαν να αποσύρονται από τις περιοχές που ελέγχουν στον βορειοανατολικό τομέα της πόλης του Χαλεπίου, στο πλαίσιο συμφωνίας με τις δυνάμεις των ανταρτών, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές.
Η συμφωνία για την αποχώρηση από τις περιοχές Sheikh Maqsoud και Bustan al Basha και άλλα σημεία της πόλης επιτρέπει στους αμάχους να φύγουν προς περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναφορές για βομβαρδισμούς στο κέντρο του Χαλεπίου καθώς και στην πόλη Ιντλίμπ, από τις δυνάμεις του Άσαντ.
«Φόβοι για καμένη γη»
Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Razan Saffour, Βρετανο-Σύρος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει την οικογένειά του στο Χαλέπι, δήλωσε ότι υπάρχει φόβος για την αντίδραση της κυβέρνησης και των ρωσικών δυνάμεων.
Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη χώρα, που ξεκίνησε το 2015, καθώς και του Ιράν δύο χρόνια νωρίτερα, συνέβαλαν στην αλλαγή της πορείας του πολέμου υπέρ του Άσαντ.
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Ρωσίας στο Χαλέπι βοήθησαν στη συνέχεια τις κυβερνητικές δυνάμεις να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης το 2016.
«Μιλάμε για ομάδες ανταρτών που κερδίζουν συριακό έδαφος με πολύ, πολύ γρήγορο ρυθμό, αλλά ταυτόχρονα δεν έχουν αεράμυνα» ανέφερε.
«Και το έχουμε δει αυτό να συμβαίνει στο παρελθόν, το καθεστώς του Άσαντ, η Ρωσία και ο σύμμαχός τους, το Ιράν, απάντησαν με μια πολιτική καμένης γης» ανέφερε εκφράζοντας φόβο για σφοδρή και οργανωμένη επίθεση.
Την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Δαμασκό την Κυριακή, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η Τεχεράνη θα υποστηρίξει τον Άσαντ.
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στον πρόεδρο της Συρίας, σε πρόσφατες τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί του.