Στο προσκήνιο έρχονται ξανά οι τράπεζες και μια πιθανή φορολόγηση των υπερκερδών τους. Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του OT FORUM πήρε ξεκάθαρη θέση, απέρριψε την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και προτείνει τρόπους να αξιοποιηθούν τα χρήματα προς όφελος των πολιτών.

Με την ακρίβεια να τσακίζει τα ελληνικά νοικοκυριά η αναζήτηση για «μαξιλαράκια» τόνωσης της αγοραστικής δύναμης συνεχίζεται με την κυβέρνηση όμως να κρατά αποστάσεις και να μην υιοθετεί τις προτάσεις που ακούγονται.

Πρόταση για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, που προκύπτουν από την επιτοκιακή διαφορά και τις χρεώσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το θέμα παρατηρώντας μια «δυσανάλογη αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη «επί δυομιση χρόνια να μην κάνει τίποτα».

«Να σταματήσει η πρακτική της αισχροκέρδειας»

Σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αφού την καλωσόρισε, σημείωσε πως «δεν είναι ουσιαστική απάντηση, αλλά συμβολική». Η πρόταση, τόνισε, «φορολογεί ένα μέρος των κερδών (περίπου 160 εκατ. ευρώ) όταν τα έσοδα αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και τα κέρδη τα 5 δισ. ευρώ».

Ο Αλέξης Τσίπρα ζητά «να σταματήσει η πρακτική της αισχροκέρδειας και να συμμορφωθούν οι τράπεζες σε μια πραγματικότητα συμβατή με τις κοινωνικές ανάγκες».  Για να γίνει αυτό δεν βλέπει άλλο τρόπο από την εφαρμογή πολιτικής «που θα πονέσει».

Προτείνει ένα ταμείο εγγυοδοσίας

Έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας όπου ο φόρος επιβάλλεται επί του τζίρου των τραπεζών και εξήγησε πως «το πρόβλημα δεν είναι να δείξουμε ότι παίρνουμε τα χρήματα και τα βάζουμε στο δημόσιο ταμείο αλλα να εξαναγκάσουμε τις τράπεζες να σταματήσουν την καταχρηστική πρακτική, ταυτόχρονα όμως να αποκτήσουν ένα εργαλείο για να χρηματοδοτήσουν την κοινωνία».

Πρότεινε από τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών «να σχηματιστεί ένα ταμείο εγγυοδοσίας για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών, για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων».

Οι τράπεζες, τόνισε, πρέπει «να επιτελέσουν τον ρόλο τους που είναι να χρηματοδοτούν την οικονομία».